My home / Inspiration / Hemma hos / Moa Herngren: ”Jag...
”Jag har en ganska känslomässig koppling till mina prylar, det finns en historia kring de flesta och jag tycker om att det gör det”, säger Moa om sin inredningsstil.

Moa Herngren: ”Jag vill bara ha det mysigt”

Författaren Moa Herngren gillar att omge sig med vackra saker som har en historia. Hon skriver helst sina böcker i en mysig hörna hemma i vardagsrummet, sittandes eller halvliggandes i sin farmors mors gamla rokokofåtölj.

Av: Carolina Chreisti Eriksson Foto: Janne Danielsson

Varför skriver du dina böcker just här?
– För att det är ett skönt rum med rymd i, och ett rum för avkoppling. Det är en oas där jag inte tar in andra jobbgrejer.
Hur viktig är miljön och sakerna runt omkring dig när du skriver?
– Miljön är jätteviktig för mig, jag vill vara omgiven av vackra saker som jag gillar. Jag tycker inte om att sitta i en miljö som är för kontorsmässig. Jag brukar växla mellan att sitta i min fåtölj och i en schäslong, för jag gillar att skriva liggandes.
Hur ser ditt inredningsintresse ut?
– Jag är inte hysterisk när det gäller inredning men jag tycker det är kul att hitta saker på resor. Jag följer ingen speciell stil, jag vill bara att det ska vara mysigt. Jag är nostalgiskt lagd också och gillar att omge mig med minnen.
Du har många strängar på din lyra: författare, utvecklingschef på produktionsbolag, maratonlöpare, föreläsare … Vad får dig att varva ner här inne?
– Jag är väldigt förtjust i det man på engelska brukar kalla ”binge watching” av tv-serier. Jag kan låsa in mig och se tre säsonger på raken av en serie när jag är ledig.
Du har ganska nyligen flyttat hit, vad föll du för i lägenheten?
– Jag blev förtjust på direkten, trots att den var helt inrökt så såg jag förbi det och föll för känslan här inne. Sedan gillade jag planlösningen och den mysiga gården. Byggåret, som är 1929 tror jag, gillar jag och även arkitekten som har byggt huset. Jag tror det är samma som har byggt Atlasområdet i Stockholm där jag bodde förut och stilen påminner också om huset jag växte upp i på Östermalm.

 

Det här är Moa

Namn: Moa Herngren. Ålder: 45. Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm. Familj: Maken Tomas, sonen Max, 18 och bonusbarnen Leia, 8, Nelly, 11, Wille, 24. Gör: Författare. Samt utvecklingschef på produktionsbolaget STO-CPH och frilansjournalist. Aktuell: Med boken ”Hon hette Jennie” (Wahlström & Widstrand) som kommer som pocket i höst, och skriver på ny roman.

 

 

stjarnrum-moa-herngren05
Skrivhörnan. ”Det är ett skönt rum med rymd i, och ett rum för avkoppling. Det är en oas där jag inte tar in andra jobbgrejer”, berättar Moa.

 

stjarnrum-moa-herngren06
”Det indiska lantskåpet är köpt 2007.Killen som har butiken hade åkt runt och köpt upp sådana här skåp på den indiska landsbygden. Jag köpte det för att ha något att förvara mina böcker i, och jag älskar det. ”

stjarnrum-moa-herngren07
”Taklampa köpt på en marknad under en syskonresa till Marrakech med mina bröder. Den var sjukt tung att ta med på planet hem, och då var jag ändå inte värst: Felix tog hem en stor matta, som han hade bytt in på marknaden mot sin mobiltelefon, och den var rätt otymplig kan man säga.”

stjarnrum-moa-herngren08
”Glasen har samma historia som taklampan, de är hemforslade från en marknad i Marrakech. ”

stjarnrum-moa-herngren02
”Rokoko-stol från slutet av 1700-talet/början av 1800-talet som kommer från min farmors mor. Stolen har min mamma klätt om i tyget Elefant, som Estrid Ericson skapade på 1930-talet.

stjarnrum-moa-herngren01
Stol från samma era som skrivfåtöljen, omgjord och målad i fågelmotiv av konstnären Camilla Pyk. Namnet Moa är skrivet på ena sidan. Jag fick den i 25-årspresent av Camilla.

 

 

3 tips för arbetshörnan

1. Hitta hänget. Hitta en plats som är bekväm att jobba i och som det går att hitta många sköna ställningar i, oavsett om du sitter eller ligger ner.
2. Bästa bränslet. Omge dig med saker du tycker om. Och ha skrivbränsle i form av bra musik och gott te.
3. Finn förvaring. Ha plats för en fin hylla eller avställningsyta där du kan lägga papper, böcker och pennor på ett mysigt sätt, så att det blir hemtrevligt och inte som på ett vanligt skrivbord.

 

Husförhöret:

Beskriv din stil i en mening: 
– Gott och blandat.
Hur ofta möblerar du om?
– Väldigt sällan, vart femte år kanske. Inte som när man var liten och möblerade om sitt rum ofta.
Form eller funktion, vad är viktigast för dig?
– Form tror jag, för jag kan inte tänka mig att ha något fult men med funktion. Men om saker inte fungerar blir jag irriterad. Så egentligen är det nog 50/50, vissa saker har jag bara för mysfaktorn och för att de är fina, andra för deras funktion.
Vilken färg föredrar du?
– Turkost just nu.
Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var ganska pojkaktigt och funktionellt, inte så sockersött. Men jag hade nog gärna haft det mer flickigt. Jag växte ju upp med två bröder och ärvde mycket från dem. Men redan då omgav jag mig med speciella prylar som jag gillade. Först hade jag hästbilder och andra djur på väggarna, i tonåren blev det affischer på min idol Prince.
Vad räddar du först om det brinner?
– Min dator, där finns ju allt jag skriver. Sedan smycken, anteckningsblock och foton.
Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Ställer på vinden i den mån jag kan, men nya söndagsnöjet har blivit att åka till tippen faktiskt. Jag har svårt att rensa saker, därför hamnar de ofta på vinden.
Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Man ska aldrig säga aldrig, men 80-talsmöbler skulle jag säga. En Billy-bokhylla kommer heller aldrig in, jag är så trött på dem.
Vilka projekt i hemmet har du på gång härnäst?
– Jag skulle vilja få till en mysig tv-hörna, och få upp lite tavlor. Det är fortfarande lite avskalat här sedan flytten. Och jag vill gärna ha en fin Marrakech-matta.
Vilket är det dyraste köpet i ditt hem?
– Det indiska lantskåpet som jag förvarar mina böcker och min tv i. Köpt för cirka 10 000  kr i butiken Raja på Odengatan i Stockholm.