My home / Inspiration / Hemma hos / Modernt lantliv på...
Bad med vy. Det helt nya badrummet är rymligt och har stora fönster som vetter mot de öppna fälten.

Modernt lantliv på Torpa gård

Det gedigna huset hade renoverats av Niclas föräldrar runt 1980. Han och frun Felicia bestämde sig för att ta ett helhetsgrepp. Nu har de förvandlat sitt hem till en modern familje­villa som fortfarande andas sekelskifte.

Av: Jessica Holm Foto: Karin Johansson

På slätten utanför Borensberg i Östergötland har ­familjen Samuelsson det mesta de kan önska sig. Under några månader totalrenoverade de sitt 1800-talshus och kunde flytta in i en villa som knappt gick att känna igen. Tidigare var köket en mörk historia. Nu är det stort, ljust och modernt med lantliga vibbar. Ett stort badrum låg högt upp på prioriteringslistan. Eftersom det gamla på övervåningen skulle byggas ut fick familjen även ett rymligt utrymme på undervåningen.
– Det blev en trevlig bonus. Nu har vi ett stort härligt badrum med utsikt över slätten, men också en stor ljus hall som ger ljusinsläpp från alla håll, förklarar Niclas.
Felicia nickar instämmande och säger att hallen, köket och vardagsrummet intill är de utrymmen som familjen använder mest. För tillfället är Felicia föräldraledig med ­lilla Olle och spenderar mycket tid hemma.
– En bebis i den här åldern ska ju äta hela tiden, så det är toppen med ett trevligt kök som man vill vara i. När jag var föräldraledig med Tilde var det inte lika smidigt och enkelt. Nu är det roligare att vara hemma helt enkelt.

Att familjen även satsade på ett rejält badrum med både badkar och dubbeldusch är inget de ångrar en sekund. Speciellt inte kalla vinterdagar. Vill en av föräldrarna ha lite egentid är det inte helt fel att låsa badrumsdörren och krypa ner i ett varmt bad och blicka ut över de snötäckta fälten.
– Vi har ett eget litet spa här hemma. Det är otroligt lyxigt, säger Felicia.
På tomten står en liten stuga som är fullt utrustad med kök och badrum. Här kunde familjen bo under renoveringen av huset.
– Det var verkligen en fullträff. Vi behövde inte leva i något byggkaos och hade ändå nära till huset, så vi kunde följa bygget på nära håll och ta snabba beslut kring allt som uppkom under tiden, säger Niclas.

Hemma-hos-modernt-lantliv-02

Paret blev tillsammans för sju år sedan på en klass­återträff. De var i samma årskull på naturbruksgymnasiet, men var då bara kompisar.
– Min plan var egentligen att jobba med hästar, men så blev det inte, säger Felicia som precis är klar med sin utbildning till specialistsjuksköterska.
Niclas däremot fick användning av sin utbildning när han blev delägare i familjeföretaget som driver konferens­anläggning på gården. Han flyttade då även till huset som familjen nu bor i. Här hade hans farmor bott under hans uppväxt och han själv bodde i huset med sina föräldrar och sin syster som liten. Kort efter att han tagit över huset träffade han Felicia och hon tvekade inte en sekund att flytta ut på östgötaslätten.
– Jag är uppväxt i Stockholm, men har alltid tänkt att jag ska bo på landet när jag får barn, säger hon.

Huset ligger en knapp kilometer från Niclas ­föräldrars hus där konferensanläggningen ligger. Runtom är det öppna fält och på baksidan leder en stig ner till vattnet där familjen har en egen liten strand.
– Vi känner oss otroligt privilegierade som får bo såhär. På somrarna kommer våra vänner gärna hit och badar med sina familjer. Både huset och trädgården är så rymliga att vi kan ha stora fester. Och vi har förskola, skola och mat­affär bara några kilometer bort. Man kan inte få det bättre! avslutar Felicia.

 

Vilka bor här?

Felicia Samuelsson och maken Niclas med barnen Tilde, 3, och Olle, 8 månader. Felicia är specialistsjuksköterska med inriktning mot barn och ungdomar. Niclas driver företaget Torpa gård konferens & event tillsammans med sina föräldrar. Om bostaden: Bor på Torpa gård i ett hus från 1890-talet. Huset är på cirka 150 kvadratmeter. Familjen totalrenoverade huset och byggde ut det förra året. Intressen: Inredning, skidåkning, umgås med släkt och vänner. Bästa med huset: Det stora och ljusa köket som känns både lantligt och modernt. En ledig helg tillsammans: Äter frukost i lugn och ro och umgås hela dagarna. Fixar hemma, eller i trädgården. Sol- eller skidsemester? Absolut skidsemester. Ibland till solen, men väldigt sällan eftersom Felicia är så flygrädd. Nästa husprojekt: Ett växthus står högt upp på önskelistan!

Hemma-hos-modernt-lantliv-03
I vardagsrummet ligger det gamla golvet kvar vilket gör rummet extra mysigt. Soffan är en Englesson som familjen köpt på Blocket. Barnen har en egen liten fåtölj från Jabadabado.

Hemma-hos-modernt-lantliv-04Familjen Samuelssons 1800-talshus har fått ny kostym. En totalrenovering och ett helt nytt parti med snickarglädje som gör att huset numera andas både 2000-tal och sekelskifte.

Hemma-hos-modernt-lantliv-05Köket är det som familjen är mest nöjda med. De valde ett Ikea-kök i lantlig stil, men lät såga till egna socklar och lister för att få fram en gammaldags känsla.

Hemma-hos-modernt-lantliv-06Gammalt möter nytt. Den fina gamla kakelugnen och golvklockan som Felicia fått av sin mormor passar fint ihop med det moderna soffbordet och soffan.

Hemma-hos-modernt-lantliv-20Bra planlösning! Från köket går man genom hallen till vardagsrummet. Eftersom den stora nybyggda hallen har massor av fönster blir hela undervåningen ljus och härlig.

Hemma-hos-modernt-lantliv-08Tavlan över soffan kommer från Country Interior Scandinavia.

Hemma-hos-modernt-lantliv-21Lille Olle njuter av livet i den nybyggda hallen. Josef Frank-­tapeten ”Eldblomma” var ett måste när familjen renoverade. Den passade perfekt i hallen och fick fortsätta på väggen upp i trappen.

Hemma-hos-modernt-lantliv-17Urrivna sidor ur en äldre Svensk flora står lutade mot kakelväggen.

Hemma-hos-modernt-lantliv-07Familjen byggde en egen hallbänk av en tillsågad plywoodskiva och två gamla loppisstolar med inspiration från inredningsgurun Ernst Kirschsteiger. ”Vi såg när han byggde en sådan i något av hans program och bestämde oss för att göra det själva. Det var enkelt och blev snyggt. Vi är helnöjda.”

Hemma-hos-modernt-lantliv-18Skorna som hänger på stolen spatserade Felicia runt i som liten.

Hemma-hos-modernt-lantliv-19Badrummet är hel­kaklat med vita väggar och svart golv. Dubbelhandfatet är en skön lyx när man är många i familjen.

Hemma-hos-modernt-lantliv-10Föräldrasovrummet har högt i tak. Takbjälkarna fick behålla sin trärena färg, vilket familjen är glada för. ”Det känns bra att vi varken målade innerdörrarna eller takbjälkarna. Det är snyggt att blanda upp allt det vita med trä”, säger Felicia. Påslakan från Hemtex.

Hemma-hos-modernt-lantliv-23Det fina halvmånebordet i hallen fick Felicia i 30-årspresent av Niclas.

Hemma-hos-modernt-lantliv-22Tilde i sitt rum. Felicia har sytt lapptäcket som fungerar som överkast. Stor färgglad väska från Åhléns.