My home / Inspiration / Hemma hos / Modernt möter loppis...

Modernt möter loppis hos Frida och Jonas

Fridas lägenhet var fylld av loppisfynd. Jonas hade stilren inredning från större varuhus. När de två hemmen blev ett resulterade det i en härlig blandning av gammalt och nytt.

AV: Helén Bjurberg Foto: Sara Ringström

Jonas och Frida.

Frida öppnar dörren med ett leende och bjuder in oss till den ljusa hallen. I hennes stora, runda mage ligger lilla Hilding och växer till sig, men att det är just han vet vi inte än. Det ska gå ytterligare några veckor, innan han ger sig till känna. Den blivande mamman använder sin väntans tid till att göra fint därhemma och förbereda barnrummet i den vackra sekelskiftestrean i centrala Uppsala där hon, sambon Jonas och franska bulldoggen Fjant har bott i drygt ett år. Bostaden är deras första gemensamma. Men det är inte första gången de bor under samma tak. När de blev ett par för sex år sedan bodde de grannar i samma länga. När de båda grannarna sprang på varandra i trapphuset fattade de tycke för varandra och resten är historia 

Det var ljuset och den välbevarade gammeldags charmen i den nya lägenheten de föll för och trots att de egentligen inte hade så många lägenheter att jämföra med så kände de att det här var den rätta. Hur de skulle inreda den var däremot långt ifrån självklart. Frida som sprungit på loppisar så länge hon kan minnas hade en lägenhet fylld av loppisfynd. Jonas hade mer stilrena möbler. Så båda fick ge sig och se sina möbler blandas med den andres. Och resultatet blev en härlig mix av gammalt och nytt.
– Det roliga var att när jag släppte in Jonas moderna, -stilrena och fula tv-bänk så hände något med mina gamla loppisprylar, de framhävdes och tog plats på ett helt nytt sätt, säger Frida och förklarar att hon först då insåg att det varit ett virrvarr av färger och prylar i hennes förra lägenhet.

LÄS MER: Kolla in det häftiga betonghuset i Örnsköldsvik

Upplevelsen med tv-bänken fick Frida att säga ja även till en nytillverkad Mio-soffa, ett sprillans nytt matbord, och två arkitektbyråer från Ikea. Men sedan räckte det med nytt. Skulle det fyllas på med mer fick det bli loppisfynd.
– Nu använder vi oss av principen ”en in, en ut” och det funkar hyfsat. Det enda problemet är att det som åker ut bara kommer till förrådet. Och där är det sprängfullt nu, säger Frida.

Vilka bor här?

Frida Norén, 32, och Jonas Olsén, 37. Gör: Frilansjournalist och sjukgymnast. Bor: Sekelskifteslägenhet på 3 rum och kök och 93 kvadrat i Uppsala. Den här boken ligger på nattduksbordet: Skattsökaren av Jean-Marie Gustave Le Clézio. Detta finns alltid i vårt skafferi: Torkade trattkantareller. Vårt bästa husmorstips: Underskatta aldrig effekten av purjolök. Schlager eller klassiskt: Schlager. Drömresmål: Inkastaden Machu Picchu, Peru.

 

 

Jonas och Frida har enats om en mix mellan gammalt och nytt. Den vita soffan kommer från Mio. 70-talstäcket har Frida köpt på loppis. Hyllan med Fridas ananas- och pressglassamling kommer från Ikea.

 

Vitrinskåpet från Ikea rymmer Fridas ­megasamling av glas och porslin.
Sovrummet med arkitektbyråer som nattduksbord har fått en feminin och en maskulin sida. Ovanför huvudänden har Frida satt upp fotografier och bilder med washitejp.

 

I trean i det vackra sekelskifteshuset med en prunkande trädgård har Jonas och Frida skapat ett personligt och vackert drömhem.

 

Jonas övertalade Frida att köpa en ny soffa från Mio. Bordet har Fridas gudfar gjort till henne. Den gula stolen är ett gammalt loppisfynd. ”Vi gillar den, men vet fortfarande inte riktigt var den ska stå. Jonas har fått flytta den mellan förråd, rum och lägenheter hur många gånger som helst”.  Kristallkronan har Frida ärvt av sin mormor. ”Hon gick bort förra sommaren, nästan samtidigt som vi flyttade in här, på samma gata som hon bott i 60 år. Hon hann aldrig se vår nya lägenhet, men hennes kristallkrona lyser upp hos oss nu och det känns fint”, säger Frida.

 

Insektsaffischen är köpt Blocket. Lampan kostade en hundralapp på loppis. ”De är jättepopulära nu och går för runt 800 kronor på Tradera”.

 

 

Frida älskar att fixa med stilleben i köket medan hon väntar på att pastavattnet ska koka upp. För tillfället samsas ett eiffeltorn, en pressglasskål, en gammal colaflaska, en ananas och en huvudkruka på en bricka.

 

Den lilla muskroken har Frida fyndat på loppis och sedan målat och klätt med kulor.

 

Stringhyllan i barnrummet var i teak när Frida köpte den för ett par år sedan i en antikbutik, men den blev liggande eftersom hon inte tyckte att den passade in någonstans. ”Till slut bestämde jag mig för att strunta i att det är helgerån att förstöra gamla klassiker med färg och målade den vit. Då blev den perfekt till kommande babyns alla små prylar”, säger Frida.

 

På Jonas sängbord står en retrolampa från Jonas farmor och valtavla av Maria Hedlund.
 

 

 

LÄS MER: Så fixar du industrilstilen – 26 prylar att förälska sig i