My home / Inspiration / Hemma hos / Musikern Sofia Karlsson:...
Sofia Karlsson är vissångerskan med flera guldskivor och Grammisar på meritlistan. Mellan turnéer och ­inspelningar hämtar hon kraft i hemmet på Södermalm.

Musikern Sofia Karlsson: Mitt kök går i fransk stil

Hennes röst känns som en ren fjällbäck. Där finns klarhet och ett svenskt vemod på samma gång. Men när Sofia Karlsson skapar ny musik eller ritar ett nytt kök vänder hon gärna blickarna mot Frankrike.

Av: Jörgen Cardell Foto: Peter Holgersson

Stundtals turnerar du väldigt intensivt. Vad betyder ditt hem och ditt kök i de lägena?
– Min lägenhet är den fasta punkten i ett resande liv. Turnerandet är slitsamt, så man behöver ett hem att vila ut i.
Du har vunnit guldskivor och Grammis. Kan man hitta dem på väggarna här hemma?
– Nej, de står faktiskt i garderoben. Men när du frågar borde jag nog ställa fram dem i bokhyllan.
En stor del av ditt material skriver du själv. Vilken är favoritplatsen i hemmet för låtskrivande?
– Jag har mest rest iväg då. Jag har suttit i en by vid Senegals kust och i en cirkuskaravan i Bretagne där min man bor när han turnerar. Här hemma blir det i min favoritfåtölj med utsikt mot Söders taknockar.
Man tänker att en artist som skriver folkmusik inte har ett hypermodernt kök – hur tänkte du när du skulle renovera?
– Framför allt är det mina färger i köket. Det går i en fransk stil. De gamla träfönstren som finns i väggen ger en typisk 20-talskänsla, men finns också för att släppa in mer ljus. Jag köpte dem på Nacka Byggnadsvård.
Du har ett starkt miljöengagemang. Hur kommer det till uttryck i ditt kök?
– Jag använder bara såpa som rengöringsmedel och bara biologiskt nedbrytbara produkter. Min marmorbänk är verkligen till för att bakas på, och då slipper jag handla så mycket bröd. Jag försöker köpa så mycket ekologiskt som möjligt. Jag är kompis med bloggaren Husfadern som köper direkt av producenten, och han hjälper mig också. Sen köper jag älgkött direkt av jägare.
Du har pratat om vikten av att bryta mönster och testa nytt. Innebär det att du bedriver ett evigt provkök här?
– Tyvärr inte… Jag är väldigt enkel i min matlagning. Jag gör mest crêpes, galettes och pannkakor. Chokladfondanten är inte så dum heller. Min paradmåltid skulle nog bestå av champagne och galettes.

24s12-fonster-7Ett smart ljusinsläpp gör det lättare att knåda degen på den vackra marmorbänken. Sofia Karlsson bakar gärna på den oljade bänken, som är en dröm hon haft sedan hon var tonåring.
Ett smart ljusinsläpp gör det lättare att knåda degen på den vackra marmorbänken. Sofia Karlsson bakar gärna på den oljade bänken, som är en dröm hon haft sedan hon var tonåring.
24s12-dan-672Dan Andersson är Sofia Karlssons huspoet. Hans dikter finns lätt till hands i köket. Sofia är också stolt ägare till poetens gamla kaffekoppar.
Dan Andersson är Sofia Karlssons huspoet. Hans dikter finns lätt till hands i köket. Sofia är också stolt ägare till poetens gamla kaffekoppar.
24s12-matglas-116Det praktiska mätglaset passar en person som älskar det franska och gärna lagar crêpes.
Det praktiska mätglaset passar en person som älskar det franska och gärna lagar crêpes.
24s12-gura-4Sofia Karlsson gillar gamla instrument, och en del får plats i lägenheten. Andra mer skrymmande saker som gamla tramporglar finns utlånade till vänner och släktingar.
Sofia Karlsson gillar gamla instrument, och en del får plats i lägenheten. Andra mer skrymmande saker som gamla tramporglar finns utlånade till vänner och släktingar.
24s12-spisen-80Spisen går i Sofias favoritfärg. Märket är Bertazzoni. ”Det är den bästa italienska spisen, och så är det gas. Det är så roligt och ger matlagningen mer intuition”, säger Sofia Karlsson.
Spisen går i Sofias favoritfärg. Märket är Bertazzoni. ”Det är den bästa italienska spisen, och så är det gas. Det är så roligt och ger matlagningen mer intuition”, säger Sofia Karlsson.

24s12-sofiastar-104

Sofias tre bästa tips för ett bra kök

1. Satsa på äkta vara. Använd äkta material i största möjliga utsträckning.

2. Våga blanda. Våga blanda dyrt och billigt. Måste du välja, satsa då på en pryl med riktigt hög kvalitet.

3. Fega inte för färg. Var inte rädd för färger. Jag har ett enkelt rödvitt kakel som är snyggt. Jag tänker också att det är viktigt att undvika modefärger.

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening!
– Fransk. Jag skulle gärna bo i ett 1600-talshus om jag fick välja fritt. Jag grips av historien i gamla hus. I ett gammalt vackert rum behöver man inte göra så mycket. Jag gillar äkta material och undviker plast.
Hur ofta möblerar du om?
– En gång i halvåret. Jag bor så litet så jag flyttar mest runt mina mattor.
Form eller funktion – vilket går först för dig?
– Form! Det är opraktiskt att spela på gamla instrument och använda mormors gjutjärnspanna, men jag gillar det.
Favoritfärg?
– Vinrött. Det står för liv, passion och blod.
Färgen du helst låter bli?
–  Egentligen behövs alla färger, men jag skulle inte vilja ha ett kritvitt hem.
Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Jag ger bort dem. Det händer väl att jag säljer en del på Blocket också. En del av mina prylar står utlånade lite varstans. Jag har en del tramporglar ute på långlån. Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna?
– Jag kan egentligen mista alla prylar, men skulle jag välja något blir det min bouzoukigitarr. Den är handbyggd och har funnits med så länge. Jag har också kaffekoppar som Dan Andersson ägde en gång i tiden. De är viktiga för mig.
Ditt dyraste köp till hemmet?
– Den måttbeställda marmorbänken i det nyinredda köket. Det är en livsdröm att ha en så fin bänk att baka på. Det har jag önskat mig sedan jag var 15 år.
Vad kommer aldrig över tröskeln?
– En teve. Det är för beroendeframkallande och passiviserande.
Hur har din stil förändrats under de senaste tio åren?
– Ingenting är jag rädd! Jag kom i alla fall med idéer till mitt nya kök som ritades av inredningsarkitekten Anna Roll och som snickrades av Kjell Persson. Och så har jag bytt hem fyra gånger.
Nästa projekt i lägenheten?
– Jag ska rama in all min konst och dessutom håller jag på och inreder min studio.