My home / Inspiration / Hemma hos / Övergivna platser –...

Övergivna platser – 10 öde platser som fascinerar

Uppstoppade fåglar, fullt dukade bord, tavlor med bilder på släkten – allt har lämnats kvar i de övergivna hus som Sébastien Ernests dokumenterat. Här avslöjar den belgiske fotografen hur han finner de märkliga platserna.

Av: Janne Hallman

Det är många som fascineras av urban exploration, en subkultur där utövarna utforskar avstängda och bortglömda byggnader. För Sébastien Ernest började det i andra änden, i fotograferande. Nu kombinerar han sina båda intressen i vackra bilder på övergivna platser, som gjort succé bland My Homes läsare. 

1. Hur hittar du de här märkliga och fantastiska platserna?
– Faktum är att det är ganska enkelt tack vare internet. Jag brukar “promenera” runt på Google Maps i “streetview” eller “Earth”­vyn. Eftersom jag har erfarenhet numera så ser jag direkt när ett område verkar vara misskött eller försummat. Då noterar jag det och åker dit när jag har möjlighet.
– Sen är jag uppmärksam och söker längs med vägar, bakom väggar eller skjul. Där finns ofta en trevlig överraskning. Men det krävs mycket tålamod, tid och energi – och framför allt måste man orka gå upp tidigt på morgonen.

2. Försöker du ta reda på varför byggnaderna blivit övergivna? På vissa bilder ser det ut som om ägarna har rest sig upp och lämnat allt bakom sig.
– Generellt när det gäller bostäder så brukar jag försöka ta reda på vem som bott där och vad som hänt. Oftast beror det på att ägaren dött och sen har det blivit bråk om slottet eller herrgården, och allt har bara blivit stående. Men i andra fall kan det vara konkurser, mord eller andra fantastiska historier. Eller så är det helt enkelt släktingar som struntar i sitt arvegods.

3. Vilket är ditt favoritställe bland de du har besökt?
– Omöjligt att svara på. Jag har sett så många fantastiska ställen som varit väldigt imponerande. Dessutom är det själva jakten på byggnaderna och att lyckas ta sig in i dem, som är mer minnesvärda. För att utföra uppdraget måste man undvika hundar, vaktbolag och poliser. Ibland måste man vara rena James Bond.

4. Har du planer på att besöka andra kontinenter, till exempel Asien, USA eller Sydamerika?
– Jag önskar att jag kunde resa oftare från vårt lilla land, för jag utforskar ju främst lokala platser. Jag känner till flera underbara ställen över hela jorden, men tyvärr måste jag och min fru jobba varje dag, så arbetet upptar större delen av min vardag. Dessutom kostar det med resor och boende, om man inte kan tälta. Drömmen vore att hitta en lösning där jag kunde komma loss från mitt jobb och söka mig till galna och ovanliga expeditioner utomlands. Kanske jag lyckas en vacker dag!

 

5Mannen bakom bilderna

Namn: Sébastien Ernest. Ålder: 33 år. Bor: Liège i Belgien. Familj: Sambo, barn på väg och en hund.Yrke: IT-konsult.

 

 

 

övergivet slott 2

”Det här är ett av rummen i ett franskt slott, som delvis var helt raserat. På botten av en brunn i trädgården låg slottets sista invånare – en häst …”

Övergivet vardagsrum

”Ett ganska typisk företeelse i Belgien. Ingen arvinge har brytt sig om att ta över huset, utan det får bara stå och förfalla. Det finns inga uppgifter om vem som bott här innan, förutom att de verkar ha haft ett stort religiöst intresse. ”

övergivet uppstoppat

”En gammal bondgård på den belgiska landsorten, som tillhörde en taxidermist, det vill säga en person som stoppar upp djur. Stället var helt tomt, förutom detta rum på övervåningen, som innehöll hundratals uppstoppade djur. Sannolikt visste inte familjen vad de skulle göra av alla djur när de flyttade. ”

övergivet slott 4

”Ett av sovrummen i ett franskt slott, som delvis var helt raserat.”

övergivet slott 3

”En stor hall med fantastiskt fina väggmålningar, där färgen börjat flagna. Flera av rummen i detta franska slott kändes laddade med minnen och historia.”

övergivet slott 1

”Det här slottet finns i Frankrike och är ett av de häftigaste ställen som jag stött på. Det är inte ofta man ser ett vardagsrum med en kanon. Flera rum var inredda i stil med amerikanska revolutionen.”

övergivet sjukhus 2

”Ett före detta mentalsjukhus i belgiska Ardennerna, förmodligen byggt i början av 1900-talet. Dessvärre är det ingen som brytt sig om denna magnifika byggnad i skogen. Det är inte tillbommat överhuvudtaget, så det kan mycket snabbt bli rensat på föremål eller vandaliserat.”.

övergivet kök

”I Belgien finns det många småhus som står helt övergivna. De tidigare ägarna har inte tagit med sig någonting när de lämnade huset för drygt fem år sedan. Numera är allt täckt av spindelväv.”

övergivet herrgård 2

”En belgisk herrgård som stått obebodd i många år, förmodligen beroende på att ägarna dött.  Allt bohag står kvar, inklusive två biljardbord på övervåningen.”

övergivet herrgård

”Samma herrgård, fast här har man lämnat kvar stjärnkikaren tillsammans med övriga personliga tillhörigheter.”

4

Fotografen Sébastien Ernests på plats i en av de övergivna byggnaderna.

 

LÄS MER: Här hittar du ännu fler övergivna platser som får dig att häpna.