My home / Inspiration / Hemma hos / Paris + dansk...

Paris + dansk design = kärlek

Skandinaviska möbler från mitten av 1900-talet är hett eftertraktade i Paris. I närheten av Montmartre har danska Louise Vyff inrett både sin lägenhet och en butik med noggrant utvalda möbel­klassiker – och affärerna går som på räls.

Av: Shanti Broeng/Linneapress

Livliga gatan rue Marcadet kryllar av folk från hela världen. Den ligger nära Montmartre i 18:e arrondissementet, en färgstark, levande stadsdel som de senaste åren genomgått en rejäl förvandling. Här finns kaféer i varje gathörn och överallt har det poppat upp små intressanta butiker med handplockade varor till rimliga priser som tyder på att det här är på gång att bli ett av Paris nya, bohemiska kvarter.

På femte våningen i en fastighet från 1820 bor Louise Vyff från Jylland med sin franska pojkvän, Grégory Donatien. Trots 18 år i Paris har Louise definitivt inte lagt sitt danska ursprung på hyllan och det blir särskilt tydligt vid en titt runt i lägenheten. Stilen är enkel, ung och ljus. I en parisisk ram samsas skandinaviska möbelklassiker med glöd och patina, retro­lampor, kelimmattor och roliga loppisfynd.
– Vi tog över lägenheten för sju år sedan och behövde inte ändra så mycket, säger Louise. Väggarna målades vita och sedan kunde vi faktiskt bara flytta in.

De 80 kvadratmetrarna består av vardagsrum och matsal i öppen planlösning, kök, badrum, sovrum och kontor. Vackra ekgolv och en hel del udda detaljer ger lägenheten en unik känsla, som de här och var inbyggda hyllorna och nischer där böcker och prylar passar in helt naturligt. Favoritplatsen och lägenhetens samlingspunkt är matsalen med bordet i jakaranda från 1970-talet och Eames-stolar att sitta på. Från de stora fönstren faller det in vackert ljus in som ger rummet lugn och atmosfär.
– Jag skulle säga att vi inreder med en kombination av det klassiskt danska med en fransk touch, säger Louise. – Det fungerar bra, tycker jag, att blanda danska möbler med fransk konst och keramik. Många av sakerna har vi samlat på oss under åren på loppmarknader här i Paris, andra har vi hittat i Danmark eller på eBay.

Passionen för vintagemöbler hänger ihop med jobbet, för bara lite längre ned på rue Marcadet ligger nämligen den mysiga butiken med blå fasad som Louise och Grégory öppnade tillsammans för drygt två år sedan. På skylten står Maison Nordik – Nordens hus, och kikar man runt i butiken inser man snabbt att lokalen består av det mesta som gjort Danmark känt i möbelvärlden. Alla är här! Børge Mogensen, Hans J Wegner, Arne Vodder, Arne Jacobsen – ett pärlband av evergreens i teak, jakaranda och ek. Och fransmännen älskar dem!
– En av våra första kunder var François Cluzet, huvudpersonen i filmen ”En oväntad vänskap” (om en ung kille, nysläppt från fängelset, som anställs som personlig assistent till en rullstols­bunden aristokrat, Frankrikes största internationella biosuccé någonsin), säger Louise.
– Han köpte en skänk i jakaranda som vi levererade hem till honom. Det var spännande!

Så har det fortsatt. Sedan de öppnade butiken har Louise och Grégory byggt en solid kundbas, där många kända människor ingår.
– Det började med att jag åkte till Paris efter studentexamen. Det skulle bara ha vara ett år, men jag kom aldrig hem till Kolding igen, skrattar Louise.
Hon blev med pojkvän och även kär i Paris. Efter ett tillfälligt jobb på en eventbyrå startade Louise eget företag och jobbade flera år som bokningsagent för internationella dj:er. I den rollen på sina resor runt om i Europa började Louise lägga märke till det ökande antalet möbelaffärer som öppnade överallt. Pop up-butiker och små trendiga ställen i London och Berlin, alla med fokus på danska möbler från 1960-talet.
– Så jag tänkte, att det var något jag själv skulle kunna göra och kanske tjäna pengar på, jag med min danska bakgrund. Det här är ju alla klassikerna jag brinner för och känner till så väl. De stod i vårt hem när jag var barn!

Där står möblerna fortfarande, men i dag är det inte i en villa nära Kolding, utan en fastighet från 1800-talet med utsikt över takåsarna i Paris. Och även om Louise är nöjd med hur hon inrett lägenheten, vet hon att stolar och skåp lätt kan flyttas runt om hon i morgon eller nästa vecka hittar nya pärlor till sin samling. Via kontakter i Danmark får Louise Vyff ofta nya leveranser av vackra möbler till butiken, och det är inte ovanligt att en del hamnar på prov i vardagsrummet – innan de snappas upp av kräsna parisare.

 

Louise och Grégory.
Louise och Grégory.
Vilka bor här?

Danska Louise Vyff, 36, och franska Grégory Donatien, 38.
Gör: Driver butiken Maison Nordik med främst klassiska, danska designmöbler i Paris 18:e arrondissement.
Bor: I en lägenhet på 80 kvadratmeter nära Montmartre. Fastigheten är från 1820.

 

louise-paris03
Från vardagsrummet syns matsalen där en stor, upplyst Paris-skylt pryder väggen. Den kommer från loppmarknaden Les Puces du Design.
louise-paris06
I vardagsrummet får en teakskänk från 60-talet agera tv-bänk. Lampan på skänken är designad av Hans Agne Jakobsson. Soffbordet är Isamu Noguchis evighets­klassiker och soffan kommer från Habitat.
louise-paris05
Den välvda, inbyggda bokhyllan där vardagsrummet ansluter till matsalen genom en likadan, välvd öppning, är del av lägenhetens charm. Teakfåtöljen är Ib Kofoed Larsens ”The graduate” som Louise låtit klä om i ett grönt, retro­liknande tyg från Kvadrat.
louise-paris12
En lång hall leder från gästrummet in till vardagsrummet. På vänster sida ligger kök och badrum. Längst bort till höger är ytterdörren. Klädskåpen med speglar är från Ikea. Taklampor, Habitat.
louise-paris10
Paret har inrett ett hemmakontor och gästrum bredvid sitt sovrum. Gavelväggen är svartmålad för att ge en mysig, grott­liknande känsla. Stolen är dansk design från 60-talet. Den italienska lampan i hörnet är Gae Aulentis ”Quadrifoglio” för Guzzini.
louise-paris02
Det rymliga sovrummet har plats för en byrå längs gavelväggen och en äldre fransk rottingfåtölj med lammskinn i hörnet.
louise-paris09
Det lilla bad­rummet var inte renoverat när paret flyttade in och fick behålla en hel del parisisk charm.
louise-paris07
Köket är enkelt inrett med öppna hyllor för förvaring, några med förhängen av Ikea-tyg. Under fönstret står en vintage-skolstol. Kökshanddukarna är från Design letters med typografi av Arne Jacobsen.
louise-paris01
I matsalen står ett bord i jakaranda från 1970-talet och stolar av Charles & Ray Eames. Golvet pryds av en kelimmatta från Kurdistan. Taklampan Verona är från 1960-talet och designad av Svend Middelboe.
louise-paris04
På matsalshyllan tronar Kay Bojesens ”Songbird” från 1950.
louise-paris08
Den vackra karaffen och de fina glasen står redo för kvällens aperitif.
”Våra kunder säger ofta att det är som att kliva in i ett vardagsrum när de kommer in här”, säger Louise Vyff om egna butiken Maison Nordik.
”Våra kunder säger ofta att det är som att kliva in i ett vardagsrum när de kommer in här”, säger Louise Vyff om egna butiken Maison Nordik.

 

LÄS MER:  My Homes danska favoriter hittar du här