My home / Inspiration / Hemma hos / Peter Stormare visar...

Peter Stormare visar upp sina DIY-verk

Tror du att Hollywood-skådisar anlitar hantverkare till allt? Tänk om. Peter Stormare älskar att bygga och delar nu med sig av sina DIY-verk. "Jag tycker om att arbeta med trä. Att åka till brädgården – eller att stanna till i Demi Moores container", säger svenska stjärnan.

Av: My Home/William Möller Foto: Peter Stormare

Säg Hollywood och de flesta får bilden av stora hus som omgärdas av höga murar och där hantverkare, trädgårdsmästare och kockar sköter hela ruljansen. Men det gäller inte familjen Stormare. De gör så mycket de kan på egen hand.
I samband med en reklamkampanj för Bauhaus får vi tjuvkika lite på skådespelarens hem i Kalifornien. 
– Vi har ju ett hus och det måste fixas med, för mig finns inget annat än att jag ska göra det själv: laga varmvattenpannan, sprinklersystemet och annat. Är det riktigt svårt tar jag hjälp, men det mesta gör jag själv, säger han.
Familjen har en liten snickarbod på tomten i West Hollywood. Här tillbringar Peter Stormare mycket tid mellan inspelningarna.
– Det här är jag. Snickrandet, sågandet, skruvandet är en del av min vardag. Jag har inte tid att spela golf eller att åka på fiskesemester mellan inspelningarna och när jag är hemma vill jag inte sitta och glo på tv eller någon annan skärm, säger han och fortsätter:
– Du kan bestiga Mount Everest och gå på månen men inget är mer belönande än att bygga något med händerna. Jag vet inget som är så stimulerande än att ta mått, rita, hämta materialet på brädgården. Byggande gör ju att man håller fantasin vid liv.
Peter Stormares hem är fullt av möbler som han har byggt själv.
– Folk köper en Ikeamöbel och sätter ihop och jag fattar inte det. Bygg själv och tänk funktionellt, då blir det vackert.
Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag är lite kalvinistisk, för mig är det enkelt och funktionsdugligt som gäller. Jag gillar stora, vita ytor och trä och har väldigt lite på väggarna. Inga bokhyllor. Och du behöver inga matsalsmöbler, det räcker med en pall eller en träbänk att sitta på. Och skaffa ingen stor fåtölj för då blir du en soffpotatis – fet och dryg.
Varför är trä så viktigt för dig?
– Jag tycker om att arbeta med trä. Att åka till brädgården – eller att stanna till i Demi Moores container och såga ut några delar ur en gammal dörr, skojar Peter och fortsätter:
– Trä gör mig lugn. Helst vill jag vara själv med mitt trä, inte ha några som skriker på mig som i jobbet. Av trä jag hittar gör jag egna tavlor, ikoner. Jag klistrar fast en bild på till exempel Elvis och lackar, sätter fast ljusstakar och hänger på väggen, säger han.
Intresset för att skapa har han med sig hemifrån.
– Min pappa var uppfinnare och byggde alltid en massa saker. Allt från att renovera klockor till att svarva. Det fanns maskiner och snickarbod. Han lärde mig allt ifrån hur man skarvar på en planka till hur man lagar cykelpunka. Vi var i skogen och åkte till brädgården och han lärde mig skillnaden mellan virke från gran och tall och alla måtten.
Intresset för att skapa egna saker fortsätter att gå i arv. Peter Stormare får ofta sällskap i snickarboden.
– Min dotter Kaiya älskar att vara med och bygga. Det är kul att lära ut och bygga tillsammans. Dockor gillar hon inte, men att snickra och borra. Powerdrillen är favoriten, hon borrar och slår sig på fingrarna om vartannat.
Om du inte blivit skådespelare, vad hade du jobbat med då?
– Jag hade nog velat bli arkitekt att rita hus och bygga och inreda så att det är funktionsdugligt.

 

Fakta

Namn: Peter Ingvar Rolf Stormare. Född: 27 augusti 1953 i Kumla. Uppvuxen i Arbrå i Hälsingland. Familj: Hustrun Toshimi Stormare och dottern Kaiya, född 2009. Har också dottern Kelly tillsammans med Cia Wedin och är gudfar till Gustaf Skarsgård. Bor: West Hollywood, Los Angeles, USA. Sommarhus i Lake Isabella i södra Sierra Nevada, Kalifornien. Kuriousa: Spelar i musikbandet Blonde from Fargo och driver skivbolaget Stormvox. Tar sig helst fram med cykel i Los Angeles. Aktuell med: Roller i tv-serier som Swedish Dicks (med Johan Glans) och Black Widows på TV3/Viaplay – och som sig själv i Bauhaus nya reklamfilm.

 

3 DIY av Peter Stormare

 

Peter Stormares DIY
PLANKA BLEV IKEA-HACK. ”Jag hittade en planka i skogen i Kern Valley. Lät den torka och satte dit rostfria Ikea-ben. Kostnad: minimal.”
Koppardörr
EGEN KOPPARDÖRR. ”Många har stannat och frågat om dörren. Enkel idé: Lätt masonitdörr med tunn kopparplåt. Kostnad? Max tusen kronor.”
Min eldstad
EGEN DESIGN PÅ ELDSTAD. ”Byggd av mig och min far. Han sa ”har man eld och bänkar så har man det mesta”. Det är vår bästa mötesplats nu. Egen design. Gasol-bbq-grill. Till höger kan man grilla på träkol – ovanför dörrarna. Det du.”

 

Peter Stormares ikoner