My home / Inspiration / Hemma hos / Anna & Peter:...
Huset som heter Lillängen, är målat i Falu rödfärg med vita knutar och torpargrund i svart. Torpet ligger uppe vid skogsbrynet och har en utsikt över åkrar och ängar. Veteranjärnvägen går strax utanför tomtgränsen och är i bruk endast för turister någon enstaka gång om året. Och har man tur kommer ett ånglok körandes och tutar som det lät förr.

Anna & Peter: ”Så budgetfixade vi torpet”

Anna och Peter fixade det gamla torpet utan att lägga ner allt för mycket pengar. I stället har de renoverat sommarstugan själva och fyndat det mesta på loppis och auktioner.

Av: Sonja Björk Ebert Foto: Joachim Belaieff

På nedre planet ligger köket, allrummet och hallen och på övre planet ligger två sovrum. Stegtrappen upp hittar man i den yttre hallen. Torpet har sommarvatten inne, dusch med varm- och kallvatten utomhus och utedass. Det finns två elelement, en vedkamin i köket som troligtvis är från när huset byggdes och en kamin i vardagsrummet från 50-talet.
Ett gästhus byggdes på 50-talet som familjen haft som förråd och verkstad.
Området Tingstorp är inte nytt för Anna. Tvärtom är det hemvant, ungefär som mormors bakgård. Fast det här är inte är någon stenbelagd bakgård utan ett område som består av åkrar som inte tycks ta slut, ängar och en gammal smalspårig järnväg som går precis utanför huset.

Huset, som tros vara byggt år 1900, är 55 kvadratmeter stort, fördelat på två våningar och ligger alldeles i närheten av mosters och morbrors ställe.
Trots det kände inte Anna igen huset när hon och Peter köpte det – på frågan vad Anna har för barndomsminnen av huset är hon tvärsäker på att hon aldrig sett det, fast hon måste ha cyklat förbi det många gånger som liten flicka.
– Jag och min man Peter hade säkert tittat på tio hus men inte hittat något vi ens kunde tänka oss. Alla var mer eller mindre fallfärdiga. Men så ringde min mamma och tipsade om att hon hittat ett torp i en annons i lokaltidningen.

 

Budgetfixa-torpet01

 

 

Anna och Peter blev helt enkelt kära. I läget och i det lilla röda huset med de vita knutarna. Dessutom fanns här ett gästhus, en liten lekstuga, ett uthus och en jordkällare. Efter att ha prutat ett antal tusenlappar blev huset deras och de började göra i ordning det från grunden, rum för rum, bit för bit.
Och det fanns sannerligen att göra. Efter att ha rivit de gamla vävtapeterna har väggarna fixats, alla golven slipats och målats, fönster skrapats och takbjälkar lagats. I köket revs allt ut förutom vedspisen och trägolven. Efter att ha putsat upp spisen tog Anna och Peter släpet och körde iväg till brädgården där de inhandlade brädor som sedan blev stomme till köket och hyllplan för köksporslinet.
– Vi hade bestämt oss redan från början att vi inte skulle ta några lån för att renovera och inte lägga ner allt för mycket pengar. Vi ville fixa huset på ett så enkelt sätt som möjligt. Därför har vi samlat allt själva, åkt runt på olika auktioner och loppisar och fyndat. Saker som vi sedan fräschat upp med hjälp av färg, tyg och fantasi.

Anna visar sin lilla verkstad där hon håller till och målar möbler och snickrar. Efter att ha gått kurser i möbeltapetsering och möbelrenovering har Anna renoverat de flesta möbler själv. Anna har jobbat med inredning i tjugosex år och har sett renoveringen som en rolig grej.
– Hemma i stan har vi inrett ganska stramt, men jag tycker om den lantliga stilen också. Jag gillar att ha vitmålade möbler och ljus inredning, det ger en ren och fräsch känsla. Till det funkar rutiga, randiga och blommiga textilier, hemvävda mattor och dekorativa prylar som helst ska ha en historia.

Och visst finns det en tanke med allt de gjort. När Anna ska beskriva vad sommartorpet betyder för dem, är hon snabb med svaret: Ett ställe att åka till och koppla av på om man vill. Eller om man så önskar, en plats där det finns det massor att fixa med, en slags terapi.
– Ja, vi har verkligen slitit och jobbat och jag är förtjust i varje liten millimeter av huset. Men ibland var det jobbigt medan vi renoverade, skrattar Anna.
– Jag minns fortfarande första gången vi satt här ute på trappen där vi sitter nu, med kvällssolen i våra ansikten. Det var ett underbart försommarväder och jag och Peter tittade på varandra och var rätt nöjda. Vartenda grässtrå var vårt.

 

Vilka bor här?

Familjen Karlsson: Mamma Anna Marklund Karlsson, 47 år,  jobbar som stylist och inredare, pappa Peter Karlsson, 46 år,  jobbar med digital kommunikation och barnen Lovisa och Elsa. Stugan: Torpet heter Lillängen och ligger i Tingstorp i Nora, Bergslagen, och är 55 kvm stort. Det är lite osäkert när huset är byggt, men det står 1900 i köpekontraktet. Tomten är cirka 2000 kvm stor och består främst av gräsmatta, buskar och träd.

 

 

 

 

 

 

Stylistens bästa torptips:

1. Köp prylar och möbler på loppisar och auktioner och renovera och måla möblerna själv så behöver det inte bli så kostsamt att inreda ett torp.

2. Bygg köket av material från brädgården i stället för att köpa färdiga skåp. Hyllplan ger en öppen och trevlig känsla. Jobba med korgar som förvaring till småsaker. Lägg krutet på bänkskivan, vasken, blandaren och vitvarorna.

3. Gör i ordning en duschplats ute där det känns mysigt att vara. På Lillängen har duschplatsen morgonsol och det finns ett vindskydd som också skyddar mot insyn. En stol är bra att lägga kläder och handdukar på. Placera stenar och trätrall på marken att stå på.

 

 

Så fixar du lantliga stilen!

Material: Hemvävda mattor, blommiga tyg och textilier samsas med fräscha vitmålade trämöbler. Det ger en känsla av gammaldags charm och renhet på en och samma gång.

Färger: Anna och Peters stuga går överlag i lantligt vitt, med rött, rosa och himmelsblå detaljer i mattor och tapeter som upplysande färginslag.

 

 

LÄS MER: Se alla våra artiklar med lantlig inspiration här