My home / Inspiration / Hemma hos / Så byggde de...

Så byggde de nytt hus i lantlig stil – kolla in för inspiration!

Malin och Kents vita hus ligger på bästa läge. Granne med skogen och med en vacker mur och gärdsgård som ramar in tomten. En riktig nybyggd drömvilla där lantlig stil möter modernt!

Av: Jessica Holm Foto: Karin Johansson

Malin och Kents hus är en vit pärla, precis vid en skogsdunge med en gammal stenmur och gärdsgård som omringar huset och trädgården. Malin berättar att hon alltid varit en ”lantistjej”. Hon är uppväxt på landet och stora delar av sitt vuxna liv har hon bott lantligt och vill fortsätta med det.
– Det ger en sådan frihet med en egen trädgård. Även om vi bor nära ett samhälle vet vi att det inte kommer att byggas något vid vår skogsdunge. Katterna kan springa in och ut som de vill och vi har nära till både skogen och vattnet. På sommaren badar vi nere i Roxen och på vintrarna kan vi åka skridskor på isen på sjön, säger Malin.

 

LÄS MER: Hitta ditt drömhus bland 50 kataloghus – stor guide!

 

Paret älskar att resa och kikar gärna runt på hus, trädgårdar och byggnader när de är på resande fot. Österlen, Gotland och Frankrike är favoriterna, vilka de gärna återkommer till.
– Vi har inspirerats mycket av dessa platser när vi byggde vårt hus. Den vitkalkade känslan och gårdsgruset med oregelbundna trampstenar. Jag har även planterat många växter som för tankarna till fina skånelängor.

 

36Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
Malin och Kent har byggt ett hus som för tankarna till Österlens och Gotlands ofta vitkalkade byggnader. Malin föll som en fura för den vackra tomten vid skogsbrynet med stenmuren och gärdsgården.
17Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
På den stora altanen står stolar och bord från Ikea. Fikonträd i korg från Affari.

41Malin Ekängen ,fotograf karin johansson

07Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
Vid förrådet har Malin och Kent byggt ut altandelen en aning för att få plats med en loungehörna. För att rama in den har de satt upp armeringsmatta och vass. De svarta stora krukorna köpte Malin för många år sedan på Plantagen. Stor glasflaska från House Doctor, det stora fatet med kant har blivit till ett fågelbad, det kommer från Affari.
35Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
I gruset har Malin och Kent lagt fina trampstenar som leder fram till husets entré. Den vackra gamla kyrkbänken på husets framsida är perfekta för att slå sig ner på en stund och njuta av växtligheten vid stenmuren.

 

Att köpa en tomt där det redan fanns ett hus medförde massor av fördelar. Dels hade både gärdsgården och stenmuren stått där i många, många år. Dessutom fanns det ett litet uthus, som familjen nu målat vitt, där de förvarar trädgårdsredskap.
– Att få redan uppväxta fruktträd på köpet var riktigt lyxigt. Vi har både äpple-, päron- och bigarråträd, som ger massor av frukt. Dessutom gör de trädgården lummig och insynsskyddad.

Att de hamnade just här har egentligen sitt ursprung i en helt vanlig skogspromenad. Malin och Kent var båda separerade och hade lärt känna varandra genom en gemensam vän. Väldigt snart blev de ett par. Kent bodde i Ekängen tillsammans med sin son, Philip. En dag ville Philip visa sin pappa, Malin och hennes två söner var han brukade gå med fritids på skogsutflykter. När de närmade sig utkanten av det lilla samhället och kom fram till skogsbrynet fick Malin se tomten med den lilla sommarstugan.
– Vi hade funderingar på att flytta ihop, kanske bygga nytt. Så fick jag se den underbara tomten med stenmur och gärdsgård och sa: ”Om vi hittar en tomt som den här kan jag tänka mig att bygga hus här”, berättar Malin.

Kent tog reda på vilka som ägde tomten och sommarstugan.
– Jag skrev ett handskrivet brev. Jag beskrev vår familjesituation och att vi ville bevara trädgården med den fina muren och gärdsgården. Jag kände mig lite påflugen, men var bara tvungen att chansa, säger Malin.
Redan dagen efter fick hon ett samtal. Det var från paret som ägde sommarstugan och tomten!
– De såg mitt brev som ett tecken på att det var dags att sälja. Jag blev helt omtumlad och lycklig. Tankarna började snurra direkt.

Att komma överens med paret som ägde tomten och stugan var inga problem och snart stod Malin och Kent som tomtägare. Att stugan skulle rivas och lämna plats för ett nytt hus rådde det ingen tvekan om. Både Malin och Kent hade renoverat och byggt hus tidigare, därför hade de ganska bra koll på sina önskemål.
– Vi hittade ett hus med ett utseende och en planlösning som vi gillade, hos ett husföretag. Men vi gjorde om en hel del. Bland annat en utbyggnad för att få ett badrum intill sovrummet. Vi placerade köket där det egentligen var tänkt att matplatsen skulle vara och vi valde ganska många andra detaljer som inte fanns i husföretagets tillvalsutbud, berättar Malin.

I köket lade paret lite extra omsorg. Stilen skulle vara modern med lantlig touch.
– Det är detaljerna som gör det! Träpanel i taket och allmogelister är exempel på val vi gjorde för att mjuka upp och skapa känsla. Vi hittade en köksblandare som vi gillade och dessutom byggde vi på ett platsbyggt skafferi, som fick en riktigt gammal dörr istället för en nyproducerad, säger Malin.

 

Vilka bor här?

Malin, 42 år och Kent, 47 år. Yrke: Malin är inredare i egna företaget Interiorbymalin, Kent jobbar som säljare. Familj: Malins söner Viggo, 13, och Hugo, 12. Kents son Philip, 11. Bor: Nybyggt hus i lantlig stil i Ekängen utanför Linköping, Östergötland. De har döpt huset till Solebo eftersom stället hette så när det fanns en sommarstuga på tomten.

 

43Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
I den lilla utbyggnaden på baksidan av huset ryms det vackra köket från Marbodal. Här strömmar ljuset in från tre håll. Barpallar från Ikea. Utanför de tre stora köksfönstren står ett päronträd som är fantastiskt vackert på sommaren.
52Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
Strax intill köket har familjen matplatsen med bord och vita stolar från Miljögården. Svart stol på kortsidan, rullvagn och taklampor från Nordal. Vid kortsidan har Malin även ställt ett gammalt bord, köpt på loppis, för att göra mer plats för maten.
65Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
I hallen står ett litet skrivbord från Country Interior Scandinavia. Stol Ikea. I glasljusstaken från House Doctor står en liten sommarbukett.
63Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
Malin gillar riktigt gamla inredningsdetaljer blandat med moderna. Kista från Vadstena Antik & Kuriosa, chesterfieldfåtölj Nordal, bordslampa Clas Ohlson, doftljus Serax, lerkruka Plantagen och inramad plansch från Röhsska museet.
67Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
När paret började planera husbygget var de helt överens om att de ville ha ett badrum med avkopplande känsla i anslutning till sitt sovrum. Därför valde de att göra en liten utbyggnad på höger sida av huset. Badrummet kallar Malin sin ”oas”. Golvplattor från Qvesarum byggnadsvård, väggarna är putsade med murbruk. Rottingstol Ikea, kudde Day Home.

68Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
66Malin Ekängen ,fotograf karin johansson
Malin och Kents sovrum är härligt ljust och ligger på nedervåningen i huset, med utsikt mot den fina stenmuren. Sängkläder från H&M Home och Ikea, sänglampor Ikea.

 

 

Malins nybyggartips!
  1. Allmogelist eller liknande, till både till tak och golv, sätter lantlig prägel på rummen.
  2. Extra djupa fönsternischer ger fin känsla och bra plats för att ställa rejäla krukor, glasflaskor och annat fint.
  3. Träpanel i tak och på väggar gör hemmet mer robust.

 

 

LÄS MER: Så bygger du ett bord av lastpallar – stylistens bästa DIY-tips