My home / Inspiration / Hemma hos / Så byggde de...

Så byggde de sitt drömväxthus – kolla här för inspiration & idéer!

För tjugofem år sedan tog Peter och Maria hem stora mängder saronger från Bali. Nu är det silversmycken som gäller. Den lilla ön i Indonesien finns ständigt i deras hjärtan, vilket inte minst syns i deras härliga trädgård i Lund som har både exotiska inslag och ett kreativt lugn.

Text: Susann Larsson Foto: Peter Erlandsson

Det var i början av nittiotalet som Peter och Maria skrapade ihop sina sista slantar och packade ner nödvändiga ting som blöjor och vällingpulver till dottern Freja, som då bara var ett år gammal, och åkte till Asien. 
Det var kärlek vid första ögonkastet när de kom till vackra Bali. Ön som inte är mycket större än ungefär halva Skåne.
– Då var ön fortfarande en gammal hippieö, men vi älskade kulturen, deras trämöbler och det fantastiska hantverket, berättar Peter som är möbelsnickare.

 

LÄS MER: Hitta dina drömmars växthus – stor guide!

 

Ubud som ligger mitt på ön är en gammal hantverksby och centrum för allt hantverk är deras marknad. Där finns produkter i batik, korg och träsnide.
– Idag är ön förändrad men det går ändå att hitta det genuina om man ger sig ut på landsbygden.
Vid första besöket tog taxichauffören som hette Joy med dem till ett stort, lyxigt hotellkomplex, men det var inte vad Peter och Maria var ute efter. De sökte det genuina.
– Han fick visa hotell efter hotell innan vi hittade vad vi sökte, ”cheaper, cheaper” sa vi om och om igen. Till slut kom vi till ett enkelt litet hus 50 meter från stranden i fiskebyn Padangbai. Det blev perfekt!

 

_DSC8322-6
Här låg tidigare ett litet uthus som Peter byggde om till ett trädgårdshus. Materialet var sådant som blev över vid renoveringen av bostadshuset och en del skickades från Bali. Fönstren specialgjordes på Bali och skickades hit med båt. Krukor och rostiga fat kommer från Bali. Parasollträdet ger skön skugga under sommaren. Vask och kran från Bali.
_DSC8318-6
Det lilla växthuset i anslutning till uterummet kom till helt utan ritning, den hade Peter tappat bort. ”Ursprungligen var det tänkt att det skulle finnas en dörr mellan växthuset och trädgårdshuset, men när allt var klart kände vi att den inte behövdes”, berättar Peter.
_DSC8625-6
Trädgårdshuset är stort nog för att ställa till med stora fester. Möbler och textilier från Bali. ”Vi sitter här ofta på sommaren när det är jättevarmt ute, men också på vintern. Då eldar vi i kaminen”, säger Peter.

 

Det var inte bara de vackra vikarna, naturen och maten som var fantastisk utan även lokalbefolkningens vänliga och fredliga sätt och tillmötesgående.
– Ju mer man ger av sig själv desto mer får man igen och desto mer förstår man.
Sedan dess har familjen rest fram och tillbaka mellan Sverige och Bali i många år. De började med att ta fram en egen mindre kollektion barnkläder som de sålde hemma i Sverige.
– Vi träffade en kvinna på Bali som exporterade och det ena gav det andra. Tygerna tog vi fram själva.
– Det gick först lite knackigt men sen tog vi även hem en del vuxenkläder och då började det ta fart. Vi startade först en butik i Lund men sen blev det ytterligare en butik i Malmö.

 

LÄS MER: Så bygger du ett eget växthus – steg för steg

 

Förutom kläder sålde de även saronger. Maria designade alla mönstren till tygerna. Ett samarbete med Femina-klubben gav extra publicitet.
– Det var som en skänk från ovan att alla i hela Sverige blev tokiga i saronger just då. Vi sålde saronger som inget annat, vi hade ett lager vi bara fyllde på. Vi sålde även till Indiska och Åhléns. Det blev ungefär 50 000 saronger totalt.
Efter ett tag började Maria också designa egna smycken i silver. Smyckena sålde väldigt bra och en dag bestämde de sig för att inte ha kvar de två butikerna, med det passande namnet Zarong. Istället öppnade de en ny smyckesbutik i Lund; Formidabel.
– Det är väldigt praktiskt med silversmycken, de är lätta och inte så skrymmande att frakta hem och det som inte blir sålt smälts ner och återvinnes på så sätt till nya smycken.

Nu åker de tillbaka till Bali igen om ett par dagar.
– Vi har varit där mycket, ibland 2-3 månader och barnen har till och med gått i skola där vid olika tillfällen. Vi bor på alltid på ett och samma lilla hotell, det är väldigt praktiskt.
Familjen har vid flera tillfällen tänkt bosätta sig helt på Bali. Vid tidpunkten då Freja och Leo var 11 år och 13 år tog de det stora steget och bestämde sig för att flytta. De hade då köpt en bit land i djungeln nära Ubud där de hade planer på att öppna ett spa med balinesisk massage och hålla matlagningskurser för turister.
– Vi sålde huset hemma och tog pick och pack och flyttade till Bali. Barnen höll på att skolas in och vi hade varit där i ungefär två veckor, då rasade allt. Den stora Bali-bomben small.
2002 utsattes Bali för ett terroristattentat och 202 personer fick sätta livet till.

– Det kändes fruktansvärt och vi förlorade på några veckor allt vi hade satsat. Tragedin på ön var stor och för vår del innebar det att vi tvingades sälja marken vi precis köpt. Alla drömmar och framtidsutsikter spolierades.

 

_DSC8573-6
Maria och Peter har en fot i Sverige och en på Bali. I dagarna är de på väg på ännu en resa till ön för att ta fram nya silversmycken till butiken.
_DSC8366-6
Längs med trädgårdshuset växer en vinranka med stora mörka vindruvor. Krukor och rostiga fat från Bali.
_DSC8353-6
En gammal stege har fått agera hylla för att utnyttja höjden i växthuset. Grönärgad kopparpall från Bali.

 

 

Familjen köpte ett hus osett på nätet och åkte hem till Sverige. På Bali kom det ytterligare en bomb efter det.
Huset i Lund köpte de 2008 och renoverade och tog bort gammal mexitegel och brun fasadpanel.
– Vi grävde ner 400 meter slang till jordvärme i trädgården och efter det såg trädgården ut som en katastrof så vi var tvungna att göra om allt. Det enda som är kvar är äppleträdet mitt på tomten.
Efter några år byggde de ett trädgårdshus av materialet som blev över vid renoveringen. Fönstren har gjorts på Bali och fraktats hit, även marmorgolvet är från Bali, men kaminen kommer från Österlen.
– Vi tycker det är jättekul med trädgården och ”uthuset” som vi kallar det. Vi använder det väldigt mycket. Vi sitter där både när det är riktigt varmt ute på sommaren och på vintern när det är kallt, då tänder vi upp kaminen och tänder alla ljusen, berättar Maria.

Växthuset som ligger i anslutning till trädgårdshuset är alldeles nytt, det är byggt i cederträ från Canada.
– Ritningen gjorde jag av med så när jag väl satte igång fick jag försöka minnas hur jag tänkt mig. Jag är full av energi när vi kommer hem från våra resor. Nu använder vi det till att odla basilika, tomat, paprika, aubergine och chilli, men mest tycker vi bara att det är mysigt, berättar Peter.
För Peter och Maria tar planerna aldrig slut, en gård på Österlen står högt på önskelistan för tillfället.
– Vi vill skapa ett ställe där vi kan presentera det bästa av Bali. Vi vill ge tillbaka lite till lokalbefolkningen genom att stötta dem på olika sätt. På gården vill vi visa olika produkter och låta inkomsterna gå tillbaka till Bali. Vi har redan ett samarbete med ett barnhem dit vi skänkt datorer, högtalarsystem och annat som de behövde. Vi skulle kunna göra mycket mer för dem.

 

 

Vilka bor här?

Maria Kristensen och Peter Ljungdell, barnen Freja och Leo har flyttat hemifrån.  BOR: I Lund. Hus och trädgård från 1920-talet, huset är 160 kvm och tomten 1000 kvm. GÖR: Driver smyckesbutiken Formidabel i Lund. 

 

LÄS MER: Paret byggde sitt drömhem – inuti ett gigantiskt växthus