My home / Inspiration / Hemma hos / Familjen: ”Så byggde...
Mellan trädgårdsförrådet och cykel­skjulet är det lagom med plats för att tio personer ska kunna sitta utan att det blir trångt.

Familjen: ”Så byggde vi vår drömaltan”

Snabbt och slarvigt var inget alternativ när Christer Månsson skulle bygga altanen till familjens hus i Malmö. Resultatet blev också perfekt, snyggt och praktiskt! Här får du hans bästa tips.

Av: Carro Wendt. Foto: Anna Jeppsson.

En liten trappa mellan cykelförråd och ett stort vitt hus leder upp till altanen. Här tillbringar Christer Månsson och hans familj Karin, Emma och Tova Holen mycket ledig tid under vår och sommar. Altanen är 50 kvadratmeter stor och här kan de sitta både under tak och under bar himmel. Trädäcket har en spännande form, eftersom sittplatsen under tak är mellan två förråd och sidan ner mot trädgården har en kant som går på snedden.
– Huset är så fyrkantigt, så vi ville bryta av det med något som var lite mer oregelbundet, säger Christer.

När familjen byggde till huset med bland annat ett stort kök under 2004–2005 fanns trädäcket också med i planen. Det innebar att det första som fanns på plats var dörren ut – som ledde rätt ut i tomma intet. Redan under julen 2005 började Christer planera och fundera på hur altanen skulle kunna se ut. Christer byggde en modell av huset och den blivande altanen för att familjen verkligen skulle kunna sätta sig in i hur det skulle bli. Det var en skalenlig modell i papp – och så noggrann att de genomskinliga takskivorna gjordes av overheadfilm.
– Jag tänkte på hur solen skulle stå och mätte hur ljuset skulle vara på altanen vid olika tidpunkter, säger Christer, som är civilingenjör och numera jobbar som rektor på ett gymnasium för byggare.

 

LÄS MER: Kolla in snickaren Pirres 10 bästa tips för altanbygget 

 

– Egentligen ville vi ha altanen nere i nivå med trädgården, men eftersom vi är på norrsidan av huset var vi tvungna att bygga altanen högre upp. För solens skull hade jag gärna haft den ytterligare 10 cm högre, men man måste tänka på sina grannar också. Nu finns det möjligheter att äta frukost i morgonsolen och att ha långa middagar i solen under sena eftermiddagar och kvällar. Eftersom ytan är så stor och möbleringen är luftig är det lätt att flytta runt möblemanget och sitta där det passar bäst.

Mellan klockan 13 och 16 är det inte någon sol på altanen, och först med att få sol igen är den breda trappan som leder ner i trädgården. Det har blivit Karins favoritplats, och där sitter hon ofta på eftermiddagen när hon kommit hem från jobbet som sjukgymnast.
– Här sätter jag mig gärna med en kudde och läser, säger hon.

 

 

Den del av altanen som ligger utmed grannens tomt är nästan helt insynsskyddad. Här kan man sitta på kvällarna med uthus på två sidor och ett plank på den tredje. Från den fjärde sidan kommer solen.
– Jag ville ha ett praktiskt förråd och ett cykelgarage i anslutning till altanen, berättar Christer. Jag ville ha det strikt och ett ensamt hus var inget alternativ för mig. I stället ville jag ha två identiska, och frågan var hur stort avståndet mellan dem skulle vara för att tio personer skulle kunna sitta utan att det skulle bli för trångt.

 

LÄS MER: Så väljer du rätt virke till din altan

 

Självklart är allt väl genomtänkt också i den här avdelningen. Christer och Karin visste från början att de inte ville att det skulle kännas som ett uterum.
– Vi ville inte ha instängd luft, säger Christer. 

Därför är taket över altanen lite högre än förrådens tak och området däremellan är öppet. Dessutom är tanken att man ska kunna skjuta bort taket. Lätta skivor i plast gör att det är möjligt – men eftersom grannens vackra vildvin och klematis har letat sig in och Christer och Karin har valt att inte klippa av det, är det bättre att takskivorna får ligga kvar på sina platser. När det var dags att bygga altanen fick Christer hjälp av sin far Arne. Eftersom Christer inte ville att skruvarna skulle synas har de använt sig av speciella beslag, Grabber Deckmaster, som gör att man kan fästa virket under­ifrån och montera det helt utan att skruvarna syns. Virket är vanligt tryckimpregnerat virke av bredden 120 mm, och Christer har krupit under trädäcket och fixat för att få allt på plats.
– Något av de sista vi gjorde var den lilla trappan längst in, och då var det tur att vi var två. Om jag saknade något var det bara att ropa så kom det ner – annars hade jag fått krypa in och ut, säger Christer.

På andra hållet är den stora trappan som leder ner mot trädgården. Den är hela 4,5 meter bred och tanken är att den ska göra så att det känns som altanen hänger ihop med trädgården.
– I trappan syns faktiskt fyra skruvar längst ner om man tittar väldigt noggrant, säger Christer. Jag fick bygga den i sektioner och sedan lägga dem på plats.

 

Ett sätt att sudda ut gränserna mellan trädgård och trädäck är förstås att ha blommor i krukor. Karin gillar pelargoner, och har gärna kryddor och tomater i närheten av grillen.
– Och så gillar jag hortensia, blommorna är underbara och den fyller bra. När vi ska duka fint har jag gärna gerberor, som är så vackra, eller limefärgad nejlika som är fin som solitär. Nejlikor tycker jag är underskattade blommor. De är fina både ensamma och i en blandad bukett.
Från början var tanken att dra ut gas för att kunna laga mat, men lösningen blev till sist en gasolgrill. Maten blir klar snabbt och på grillen finns dessutom en kokplatta. För att få ett eluttag längst bort på sittplatsen under tak har Christer dragit ut en jordad sladd från en kontakt inomhus.
– Jag räknade ut precis hur stor vinkeln skulle vara för att jag skulle kunna borra genom väggen inomhus och hamna under däcket, säger Christer. Sedan har jag dragit sladden under altanen och har nu ett urtag längst bort – utan att man ser sladden någonstans. Jag blir nöjd varje gång jag ser det!
Den noggranna planeringen och kompromisslösheten i byggandet har gjort att hela familjen trivs på altanen.
– Det blir som ett sommar­vardagsrum, säger Karin.

 
 
 
 
 

Vad? Bygga en altan på 50 kvadrat-meter, perfekt anpassad för avkoppling i solen, och med gott om plats för gäster. Önskemål: Utnyttja solljuset optimalt alla tider på dagen. Inga synliga skruvar! Inga överraskningar! Planera bra. Fixare: Christer Månsson i Malmö.

 

 

Tänk på det här när du ska bygga altan
  • Var ska du ha altanen? Tänk efter var solen kommer vid olika tidpunkter.
  • Vad passar till ditt hus och din trädgård? Ska altanen vara fyrkantig eller mer oregelbunden?
  • Vad vill du använda alta­nen till? Stora fester eller små familjemiddagar? Vill du kunna sola utan insyn eller sitta och betrakta folklivet på gatan?
  • Vill du ha tak över någon del av altanen, behöver du ordna så att det blir lä i en blåsig hörna?
  • Planera trapporna noggrant. Det finns standardmått för lutning och hur djupa stegen ska vara.
  • Glöm inte att göra uttag för el, du kommer säkert att behöva det!
  • Om du inte har så stora och tunga möbler är det lättare att anpassa möbleringen efter solen.
  • Köp tryckimpregnerat virke en månad innan du ska börja bygga och låt det torka! Virket är ofta mycket fuktigt när man köper det och krymper när det torkar.

 

LÄS MER: Proffspanelen – så bygger du smartast din altan