My home / Inspiration / Hemma hos / Så skapar du...
Hemma hos inredaren och bloggaren Sanna Fischer Nordström, hittar man den här snygga tavelväggen där bilderna ofta byts ut.

Så skapar du en snygg tavelvägg

Prova din komposition på golvet först, tejpa för att hålla en rak linje och glöm inte bort att matcha ramarna. Här är knepen som gör konst av din tavelvägg!

Av: Sanna Fischer Nordström

Sanna Fischer Nordström är inredare och bloggare. Så här beskriver hon sin egen tavelvägg i vardagsrummet, som du ser ovan.

”I mitt vardagsrum finns en vägg som är så stor att det inte räcker med en tavla för att fylla upp den. Så här gjorde jag när jag skapade min tavelvägg: Jag tog fram mina favoriter och la ut dem i ett mönster på golvet. Jag är inte så mycket för färg så jag valde de med mest svart och vitt och tänkte att kuddarna i soffan framför väggen fick vara rummets färgklick. Sen flyttade jag runt dem på golvet tills jag kände mig nöjd. Jag fotade av dem med mobilen och sen var det dags att börja spika. Eftersom jag personligen gillar en tavelvägg som känns lite levande och inte helt perfekt körde jag på känsla, men annars är det såklart att rekommendera laservattenpass för att få till riktigt räta linjer. Min tavelvägg har ändrats många gånger under åren och det är ju det som är så kul! Så länge ramarna har ungefär samma mått så är det lätt att byta ut och förnya väggen efter årstid och humör. Just nu är jag på jakt efter en mässingssol som jag vill ska sitta någonstans på väggen och lysa upp rummet.”  

 

 

 

11 sätt att hänga rätt

1. När du ska göra en tavelvägg på en stor yta är det smart att lägga ut alla ramar på golvet i ett mönster som du gillar. Fota sedan av ditt upplägg med en kamera eller helst med mobilen. Bilden blir då en vägledning i din tavelupphängning.

2. Ska du hänga upp tavlor i ett rum med en stor vägg kan det vara bra att färgkombinera bilderna lite så att de håller ihop och inte ger ett alltför rörigt intryck. Du kan alltid variera storlekarna på ramarna, det ger en levande känsla men nöj dig med en eller två färger.

3. Har du inget laservattenpass hemma kan du tejpa upp en lina i över- och underkant av din tavelvägg för att få hjälp att hålla raka linjer.

4. Hur högt du hänger tavlan eller tavlorna beror ju självklart på rummets storlek och takhöjd. Ska du hänga tavlan ovanför en byrå kan det vara bra att ha i åtanke att du kanske vill ställa vaser eller böcker på byrån som inte ska skymma tavlan. Hänger du tavlan fritt på en vägg kan det vara bra att tänka att motivet ska vara i din ögonhöjd – ett bra mått om du inte råkar vara väldigt kort eller lång förstås. Vill du som på bilden göra en tavelvägg ovanför ett sidebord eller en hylla så kan du prova att lämna en öppning för tavlor som du lutar mot väggen ovanpå hyllan, mycket raffinerat!

5. Hänger du två eller tre tavlor på rad som är av olika typ och storlek så är det snyggt att hålla samma höjd i antingen över- eller underkant. På så sätt slipper du ett rörigt intryck.

6. Ramar kan vara snyggt att blanda hej vilt, beroende på din stil hemma. Men ska du rama in flera likadana motiv kan det vara bra att hålla sig till en ram.

7. Har du flera olika motiv som du ramat in och gillar fast de är väldigt spretiga stilmässigt föreslår jag att du väljer en och samma stil på alla ramar. Då kommer bilderna att samspela med hjälp av ramarna.

8. Ett tips är att blanda in ett personligt föremål på väggen i form av till exempel ett kors, en spegel, en skulptur eller något annat som ger liv åt väggen men också säger något om vem du är och visar att det är just ditt hem.

9. Har du ett utrymme till exempel under din trappa som känns som död yta kan det vara snyggt att hänga tavlor där. Häng dem då på rad med början från taket ned mot golvet. Varva gärna med en spegel för att skapa en illusion av att rummet/ytan är större. Ska du hänga tavlor längs med en trappa, låt dem följa trappans lutning så att det känns som att tavlorna löper längst med trappan hela vägen upp.

10. I ett barnum kan du tänka på att tavlorna kan göra sig fint i lite lägre höjd, Motiven blir då tillgängligare för barnen och hela rummet får ett barnvänligt intryck.

11. Ska du spika upp tavlor i ett mindre rum? Tänk då på att anpassa bildernas storlek till rummets. Köp mindre ramar och håll dig till raka linjer för att ge rummet ett större intryck. Det kan även vara härligt att blanda in en spegel på väggen bland tavlorna, vips så har ditt rum fått ett större intryck.

 

LÄS MER: 30 favoriter för vårkänsla i vardagsrummet – möbler & detaljer