My home / Inspiration / Hemma hos / Så har Janne...

Så har Janne fixat ett personligt hem av loppisfynd

Hemma hos Janne Elton, 33, härskar ett kreativt kaos. Med säker hand mixar hon loppisfynd, Ikea och House Doctor. Och om hon inte hittar vad hon letar efter? Ja, då bygger hon själv.

AV: Kjersti Lunnan Aass Foto: Jeanette Bækkevold/Linnea Press

Hon står på köksgolvet och målar, hamrar och skruvar.

– Jag såg en bild av ett fint matbord, studerade det noga och tänkte ut hur jag skulle kunna göra något liknande själv. Då blev det så här, säger Janne och visar det fina bordet i köket.

– Det är ofta inte så svårt. Jag måste alltid först prova själv, och om jag inte får till det ber jag bara om hjälp. Och det får hon så gärna av sambon som passande nog heter Jan. Huset i Roterud utanför Lillehammer i Norge är inrett på ett mycket personligt sätt, med en trevlig mix av gammalt, nytt och egenproducerat. Här bor de med barnen Christopher, 11, och William, 4.

Janne är uppväxt på en gård i den lilla orten Dokka, och mycket av materialen hon använder för att tillverka sina saker är från hemgården. Som fönstren på de vackra skåpen i köket, som Janne gjorde i fjol.

– När jag hälsade på mina föräldrar hittade jag några fina gamla fönster med blå bågar, då kom jag på att jag kan använda dem till vitrinskåp, säger Janne, som också plockade på sig material hon kunde använda till själva skåpen. Inuti målade hon vitt, men ville behålla den blå, inramande färgen.

– Jag gillar att använda gamla saker på ett nytt sätt, speciellt roligt är det när det är saker som kommer från släkten, konstaterar hon. Janne är full av idéer och inspireras av magasin, bloggar och Instagram. – Det är roligt att tänka kreativt, säger hon. Ofta kommer nog mina idéer från saker jag sett, men det är inte alltid medvetet. Idéerna ramlar ned i huvudet på mig och sedan måste jag bara sätta i gång.

Hon gillar second hand-butiker och loppmarknader, men är inte den som armbågar sig fram.

– Jag låter de ivrigaste gå först och sedan svänger jag förbi och tittar när det är lite mer lugn och ro, förklarar Janne. Hon hittar hela tiden användbara saker. Gamla lampskärmar att fiffa till, kläder som kan bli kuddar, soffor att klä om.

– När det gäller inredning tycker jag det är viktigt att skapa sitt eget uttryck, kombinera sakerna man gillar och skapa sin egen stil, det blir inte så kul om ”alla” ska ha exakt samma saker, säger Janne, men blir sedan lite fundersam och medger att jo, visst finns det trender även hon hoppat på. Som pompoms till exempel. Hon har alltid gillat inredning, och tyckte både om att pynta och städa i sitt rum när hon var liten. Som vuxen värjer hon sig:

– Det är inte alltid så snyggt här, alltså, men jag väljer att kalla det ”kreativt kaos” snarare än röra, säger Janne.För ett par år sedan började hon blogga om inredning. – Det har varit ett nöje hela tiden. Det är fantastiskt att kunna dela inredningsintresset med bloggväninnor, och då skonar jag ju omgivningen också, för det är nämligen inte alla här som är lika intresserade som jag.

Vilka bor här?

Janne Elton och hennes sambo Jan Henning med sönerna Cristopher och William. Blogg: frk-elton.blogspot.no. Instagram: frkelton_blogg.  

 

När Janne såg en bordet i en tidning så bestämde hon sig för att bygga ett själv. Stolarna är ommålade loppisfynd och lamporna är från House Doctor.Janne såg ett vackert köksbord i en tidning och bestämde sig för att snickra ihop något liknande. Stolarna är från olika loppmarknader och målade i matt, svart färg. Pallen kommer från Bohus. Lampor från House Doctor.

 

Kommoden i killarnas rum är köpt på auktion. Den var målad i flera lager och Janne har renoverat den och fått fram flera av färgerna. Turkos taklampa från Sebra.

 

Den svarta, hängande rottingfåtöljen från Åhléns har fått en central plats i vardagsrummet. Soffor och svart fåtölj på golvet från Ikea.

 

 

I hallen har Janne gjort en lång och praktisk klädhängare av en planka med krokar från Clas Ohlson. Spegeln har svärfar köpt på loppmarknad.

 

Vitrinskåpen har Janne gjort av gamla fönster från sina föräldrars gård. Här ställer hon fina saker att visa upp.

 

”Jag tycker att det är viktigt att skapa sitt eget uttryck, kombinera sakerna man gillar och skapa sin egen stil”, säger Janne.

 

Väggen bakom kaminen är målad med griffeltavelfärg. Vedkorgen kommer från Jannes föräldrars gård. Williams leksaksbil kommer från Kremmerhuset.

 

Janne tog bort några skåp i köket för att få det mer öppet och luftigt. Koppar och tallrikar som används varje dag får i stället stå framme på hyllorna.

 

Saxlampan ovanför sängen har Janne köpt på loppis och satt i en stor glödlampa från Clas Ohlson.

 

Janne och Jans sovrum är litet, men ändå tillräckligt stort. Nattduksbordet har Jannes farfar gjort. Janne har gjort dekorationerna på garderoben. Överkast, Ikea. Stora kuddar från H&M Home. Hissgardinen har Janne sytt av tyg från Kid.

 

Christopher och William delar rum. Våningssängen fick Janne gratis och nattduksbordet har hon gjort av en stubbe. Janne har även tillverkat sänglådan. Lampan är från loppmarknad och Janne har sprejmålat den svart.

 

Skrivbordet har Jannes farfar gjort. Stol från loppis, Janne har målat stolen i färgkod S1020-B70G. Klockan är en billig variant som Janne målat och dekorerat själv.

 

Vackert på uteplatsen. Paviljongen är från Bohus, och växthuset har Jan byggt efter Jannes anvisningar.

 

Svart fåtölj från Ikea. Fårskinnet från Jannes föräldrars gård. Taklampa från loppmarknad. Soffbordet har Janne och Jan gjort själva.

 

 

LÄS MER: Kika in hos träningsprofilen Ida Warg.