My home / Inspiration / Hemma hos / Så renoverade familjen...
Anne köpte ett 3,5 meter långt bord tillsammans med huset. ”Jag hade bara ett 1,9 meter långt i mitt förra hem, det hade försvunnit här inne!” säger hon. Alla stolar runt bordet är snickrade i Finland, några av dem fanns redan i huset tillsammans med det stora bordet.

Så renoverade familjen det gamla skolhuset

När Anne Laitinen för första gången såg det vackra gamla skolhuset smälte hennes hjärta. Men det tog tre år innan hennes dröm gick i uppfyllelse – att kliva över tröskeln och säga: Kära hem, här är vi!

Av: Betina Hastoft/Linnea press

I husvärlden finns det vissa byggnader som är gjorda för att tjäna samhället. Det finns brandstationer, skolor och tågstationer. Bra byggda hus som är menade att användas under lång tid. Men en gammal byggnad passar inte alltid moderna behov och i stället för att modernisera ett äldre hus är det ibland enklare att bygga ett helt nytt. Så vad händer med en byggnad som inte längre används men som fortfarande är en lokal signaturbyggnad eller kanske ett bra exempel på en viss typ av arkitektur? Det finns människor som tycker att sådana här hus är oemotståndliga och skulle ge mycket för att kunna kalla dem för hemma. Dessa personer har en särskild förmåga att se hur de speciella förhållandena kan bli till ett kreativt hem med unika lösningar. Precis som Anne och Pekka Laitinen, som blev förälskade i Itä-Siitolas gamla skola. Det här är deras framgångssaga – en kärlekshistoria med lyckligt slut.

Trähuset högst upp på kullen har från fönstren längst upp i huset fantastisk utsikt över omgivningarna och floden Vuoksi. Det byggdes 1897 och användes som skola fram till nittiotalet. Förutom klassrum fanns där också en liten lägenhet för läraren att bo i. På nittiotalet såldes huset till ett gift par som gjorde om skolan till ett familjehus. De la nytt tak och rustade upp och moderniserade flera rum, bland annat gjorde de om ett 80 kvadratmeter stort klassrum till ett rymligt kök.

 

LÄS MER: Kika in hos Cissi Wallin: ”Vi har en rustik shabby chic-stil”

 

Tyvärr kunde de själva aldrig flytta in i huset och bestämde sig en dag för att sälja det.
– När jag för fem år sedan hörde att skolan var till salu såg jag med en gång över våra möjligheter att köpa det, säger Anne som uppskattar både historiska byggnader och romantisk inredning.

Tillsammans med sin man Pekka äger de en trendig möbel- och inredningsaffär, Sisustus Country Puoti, i Imatra.
– Jag var helt övertygad om att det skulle bli vårt hem. Jag till och med möblerade huset långt innan vi faktiskt ägde det, säger hon och fortsätter med ett skratt:
– När jag såg ett vackert gammalt piano i en antikaffär var jag bara tvungen att köpa det, och med tillåtelse från de dåvarande ägarna levererades det direkt till skolan!
Och hon hade rätt. Efter tre års väntande och kalkylerande blev familjen Laitinen det gamla skolhusets nya ägare.

Det fanns fortfarande mycket att fixa med huset när de flyttade in. Ett av de största projekten var att förbättra isoleringen för att hålla huset varmt under de långa och kalla finska vintrarna. Pekka är snickare och hade redan mycket erfarenhet efter att ha byggt deras förra hus. Men renovering är ett finkänsligt jobb som måste göras försiktigt för att inte förstöra den ursprungliga känslan, förklarar Anne. Varje panelbräda de var tvungna att flytta på satte de också tillbaka med stor försiktighet.

Hur de genomförde renoveringen är ett utmärkt exempel för hur man renoverar äldre hus. De har respekterat den ursprungliga arkitekturen genom att lyfta fram vackra timmerväggar, bevara elva kaminer i perfekt skick och ha kvar äldre lampor hängande från fyra meter höga tak. Trots att huset är väldigt rymligt finns det inte många separata rum. På bottenvåningen finns det två rum som tidigare varit klassrum men som nu används som kök och vardagsrum. – Några vänner sa att bara vårt kök var lika stort som hela deras hem! säger Anne. Intill köket och vardagsrummet finns det största sovrummet, ett 25 kvadratmeter stort badrum och ett gästrum. Framför huset finns en sluten veranda med vackra fönster – hela familjens favoritplats. På övervåningen finns stora rum för barnen och dessutom en rymlig korridor. För att göra de stora rummen mysiga och hemtrevliga har Anne använt avdelare gjorda av gamla dörrar och fönster och placerat ut möblerna i flera grupper.

Anne gillar dansk design – enkelt och avslappnat, romantiskt och ljust. Hon har alltid älskat äldre möbler och har öga för att hitta unika föremål i antikvitetsaffärer och på marknader. Medan Anne är suverän på att planera och inreda, är Pekka duktig på att göra konkreta saker med händerna. Förutom mycket av renoveringen har han också agerat bärare då det var dags att möblera det stora huset. Det mesta av möbleringen har de tagit med sig från sitt förra hem.
– Det var förvånansvärt lätt att hitta passande platser för våra gamla möbler, allt föll sig naturligt, som om möblerna alltid har stått här. Jag tror att Pekka är väldigt glad över det, för i vårt förra hem möblerade vi om varje helg, säger Anne.

Anne har en stor samling av gamla, vackra stolar, bord, skåp och skänkar, som passar perfekt i ett äldre, ståtligt hus. Tillsammans med noga utvalda, nyare inredningsdetaljer blir atmosfären unik. Hon tycker också om att blanda gammalt med nytt.
– Det är lätt att skapa en mysig atmosfär även i ett helt nytt hus om du har lite äldre möbler. Folk är ofta rädda för det, men det borde de inte vara! säger hon.

 

 

Annes bästa tips: Så inreder du ett gammalt hus
  • Visa respekt för den gamla byggnaden och bevara så mycket som möjligt.
  • Var försiktig så att du inte förstör husets känsla genom att renovera för mycket – ett gammalt hus ska se gammalt ut.
  • När det kommer till färger så föredrar jag personligen naturliga och ljusa nyanser. För starka och moderna färger känns udda och malplacerat.
  • Gör mysigt med gamla möbler. Var inte rädd för att måla om dem om det behövs, men var försiktig så att det inte får dem att se splitternya ut.
  • Kom ihåg att ett hem ska vara personligt. Bry er inte om vad andra tycker eller gillar, kör på er egen inredningsstil!  

 

Vilka bor här?

 

Anne och Pekka Laitinen, deras fyra barn: Jesse, 18 år, Joona, 15 år, Jasmin, 13 år, Jade, 8 år, och chihuahuan Chichi. Hemmet: 550 m² gammalt skolhus på 2 000 m² land, Imatra, sydöstra Finland.