My home / Inspiration / Hemma hos / Så känner du...

Så känner du igen Pella-stilen!

Hon köpte ett rött radhus från 80-talet i originalskick.
En månad senare hade stylisten Pella Hedeby förvandlat bostaden till sitt optimala hem.
–  Jag renoverade som om jag skulle bo där resten av mitt liv, säger My Homes bloggare.

Av: Joacim Persson Foto: Sofi Sykfont

Det var när den då nyseparerade Pella Hedeby behövde ett nytt hem i närheten av sin förra bostad som radhuset dök upp. Det viktiga blev läget att allt skulle fungera i den nya situationen – inte själva huset i sig.
–  Barnvänligt område, nära till skolan – det var check i boxen på alla dem men sen var det inte så mycket mer. Första gången min min son var där innan vi hade renoverat sa han: Mamma, vad fult det är, säger Pella och skrattar. Det var inte många som bjöd på det där så jag fick ned priset och kunde renovera.
Och snabbt gick det. Pella blåste ut allt och en månad senare var radhuset förvandlat.
– Jag gjorde så där som jag råder alla andra att inte göra. Jag gjorde allt på en gång. Men jag är också van att bygga från scratch och det var lite det jag gjorde, säger hon.

Huset i Pershagen utanför Södertälje ger en perfekt inblick i Pellas inredningsstil. Utan någon annan än sig själv och sina barn att ta hänsyn till kunde stylisten skapa ett hem helt utan kompromisser.
– Jag kunde verkligen utgå ifrån mig själv och min egen stil. Att till exempel välja den där marmorskivan som hade som en inre bild till köket eller vitoljade askgolv – det mest opraktiska man kan ha om man har barn. Jag fick göra det till mitt, säger hon.

Pella Hedeby, stylist och bloggare på MyHome.se

Pella valde enkla lösningar och la i stället krut på några specifika områden, som bänkskivor i köket. Allt för att hamna på rätt nivå i det röda 80-talsradhuset.
– Det begränsar och man drar inte på med vad som helst. Det är så jag alltid har jobbat med inredning, jag gör det bästa av förutsättningarna. Min plan var att skapa mitt eget. Jag var tvungen att ha en positiv bild av hur det skulle bli i det här läget – både för min egen och barnens skull. Jag ville verkligen känna att det här är mitt hem, här ska jag trivas.
Vad är du mest stolt över i det här hemmet?
– Jag kan fortfarande titta på de här bilder och känna mig hemma. Det här är jag, det här är mitt hem. Sen är det kanske inte så mycket att vara stolt över eftersom jag inte hade någon att kompromissa med. Men med det här huset löpte jag linan ut och fick ett kvitto på att det funkade. Även om man blir kallad proffs så känner man inte det själv förrän  man har testat hela vägen.
Hur kommer våra besökare känna igen din stil?
– Stilren och jag känner själv att det är tidlös. Neutralt. Man kan kalla det färglöst, haha. Modernt, stramt men med en soft touch tror jag är mitt signum. Jag har en ganska avskalad stil men adderar ofta saker som fårskinn, någon knölig träskål som mjukar upp. I grunden vill jag ha stilrent. Och även om jag hittar saker som jag vill ha just nu så vet jag att det är saker som jag vet kommer att fungera över tid för mig. Jag renoverade upp det här hemmet för att jag skulle bo där resten av mitt liv.
Riktigt så blev det inte. Efter ett och ett halvt år lämnade Pella sitt drömrenoverade radhus för att flytta ihop med nya kärleken – och inredningskomnpromisser.

– Det var inte med i planen att flytta ihop med en ny kille! Jag längtar inte tillbaka men trots att jag befann mig i det där 80-talsradhuset kan fortfarande känna att det var mitt optimala hem, säger hon.
I Pellas nya hus är i stället utmaningen att hitta en stil som passar både henne och hennes nya sambo.
– Han har ritat och byggt huset så jag flyttade in i någon annans hem. Vi har många referenser stilmässigt men det här blir mer lantligt och han är inte lika modern som jag. Men mixen lyfter, det blir mer personligt när man kan blanda. Det gäller att proportionerna, säger Pella Hedeby.

Mer nyfiken på Pella Hedeby? Kolla in hennes blogg här!