My home / Inspiration / Hemma hos / Vitt golv gav...
Av gamla lastpallar har paret byggt en stor och härlig soffa till altanen.

Vitt golv gav nytt liv till huset i Växjö

Det var snabba puckar när Lovisa och sambon Peter plötsligt gick från att bo i hyreslägenhet till att vara husägare – men de har aldrig ångrat sig en sekund. 70-talshuset i Växjö har allt som paret gillar.

Av: Anna Mård Foto: Susanne Kings

Redan när Lovisa och Peter kom in i huset första gången kändes det rätt för dem båda.
– Både Peter och jag är väldigt spontana och jag känner på en gång om det känns bra i magen eller inte. Det här huset hade en själ, säger Lovisa.
Hon hade fått tips om huset av en före detta kollega.
– Hennes släktings hus låg ute till försäljning, men budgivningen var nästan klar så det var väldigt bråttom. Samma kväll tittade vi på bilder på huset och åkte förbi det ett par gånger.
De fick till en privat visning dagen efter och slog till direkt. Lustigt nog fyllde Lovisa år samma dag. Dubbel anledning att fira med andra ord.

Huset köptes i december 2013 och de flyttade in bara en månad senare. De föll för att det kändes så ljust och fräscht, men även för den öppna planlösningen. Skicket var bra för att vara från 1970, men det fanns en hel de småsaker att göra ändå, såsom ytskikt på väggar och lister, samt lite snickerier här och där.
– Det hann bara gå någon vecka innan jag kände att köket trots allt var ganska mörkt, mycket på grund av den brungula parketten.
Drömmen om ett vitt golv formade sig. Men det tog ett tag att övertala Peter. I dag är båda jätte­nöjda med resultatet. Vanligtvis har paret väldigt lika smak, inte minst när det gäller inköp av möbler.
– Det är jag väldigt glad för eftersom inredning är så viktigt för mig. Sedan får jag nog erkänna att jag bestämmer det mesta vad gäller prylar, skrattar Lovisa.
– Peter frågar ibland ”Åh vad snygg, är denna ny?” och jag kan svara att vi haft den ett år. Men när vi inreder så räknas absolut bådas åsikter, Peter kommer ofta med bra tankar och motidéer.

Lovisa har haft ett stort inredningsintresse sedan hon var liten och fick göra om sitt rum själv för första gången. Hennes barndomshem är ett hus från 1870 som föräldrarna totalrenoverade ”antikvariskt” i flera år.
– Jag växte upp i en väldigt kreativ familj och mamma och pappa lät mig välja färg och inredning själv. När jag var nio år målade jag hela mitt rum lila i två olika nyanser. Efter det möblerade jag om flera gånger i månaden.
Intresset kommer främst från hennes pappa Stefan, som handlade med antikviteter långt innan hon föddes, men även från mormor Eva.
– På somrarna när andra åkte på camping­semestrar eller solsemester till Cypern drog vi till Helsingborgsmässan. Pappa ställde ut, vi åt pizza med alla andra utställare och lekte med de andra antikhandlarnas barn.
– Min pappa kallas för ”Ernst” här hemma. Jag inspireras ofta av hans sätt att behandla och blanda
föremål, han är så kreativ och ger mig massor av ideér. Jag älskar föremål som har en historia, just nu används mina muggar Blå eld flitigt.

Nu har Lovisa landat lite i sin egen stil, en slags mix av allt hon haft tidigare.
– Jag är en periodare, ibland plockar jag bort allt och ställer in i skåpen, och har det väldigt avskalat, ibland vill jag ha organiserat kaos, massor av prylar framme i olika stilleben. Men överlag gillar jag det enkla, olika träslag, gröna växter och ljusa toner. Min stil är ljus och nordisk med inslag av äldre föremål. 

 

LÄS MER: Kolla in hur du bygger din eget bord av lastpallar här

LÄS MER: 8 andra saker du kan göra av lastpallar – kolla in här!

LÄS MER: Kolla in Pella Hedebys hängande dagbädd av lastpallar här

 

27s28-lovisa1-24
”Min moster tycker till exempel att vi har på tok för lite färg hemma, men saken är att jag blir ganska stressad av färg. Jag blir rofylld av svala toner, raka linjer, träslag i olika former och enkla färger. ”
27s28-lovisa9-213
Badrummet har inslag av både romantik och minimalism.
Eftersom hennes pappa var antikhandlare ville Lovisa inte ha en enda gammal pryl när hon flyttade hemifrån. Nu har hon landat lite i sin egen stil, som blev en mix av allt hon haft tidigare, men ibland kommer det fram en släng av minimalism.
27s28-lovisa12-76
När det kommer till inredning tycker Lovisa att det är viktigt att lita på sin egna känsla och att inte följa trender till punkt och pricka. ”Det är ju ditt hem. Du ska bo och leva där och det är en av de viktigaste platserna i livet. Man ska inte leva i ett inredningsmagasin.”
27s28-lovisa10-893
Lovisa och Peter föll pladask för huset och kunde flytta in redan månaden därpå. ”Även om vi inte hade tänkt att det skulle gå så fort att hitta ett hus som passade oss så kändes detta så rätt. Vi bara körde på och gick på känsla — och vi stormtrivs.”

 

Vem bor här?

Namn: Lovisa Knutson, 25, med sambon Peter och sonen William, 2.

Gör: Lovisa äger och driver webbshopen Lkliving.se samt är webbansvarig på mode och inrednings-sajten Cenino.com.

Bor: På Danneborg i Växjö, huset är 150 kvm, fördelat på 7 rum och kök, och byggt 1970. Sedan har det renoverats vid ett flertal gånger under årens lopp.