My home / Inspiration / Hemma hos / Skapade drömhem av...
Sovrummet i det gamla trähuset är romantiskt och blommigt.

Skapade drömhem av ett förfallet skärgårdshus

Det var kärlek vid första ögonkastet när Cathrine Hultgren och hennes man Joachim fick syn på det lilla trähuset från 1863 på ön Yxlan i Stockholms skärgård. Med hjälp av hennes känsla för inredning och hans byggkunskaper har de nu skapat sig ett paradis, berättar de för auktionssajten Barnebys.

Foto: Anne Nyblaeus Stylist: Anette Mörner

Trots att Cathrines föräldrar hade sommarhus på ön Yxlan och Joachim växte upp på Blidö inte långt därifrån, var det långt ifrån självklart att paret Hultgren själva skulle köpa hus där. Av en slump åkte de förbi en ”till salu”-skylt och bestämde sig för att svänga in för att ta en titt. Det var kärlek vid första ögonkastet och efter en tuff budgivning var det lilla trähuset med glasveranda och äppelträdgård deras.

Huset kallades Skomakarängen efter den skomakarfamilj som tidigare bott där, men när Cathrine och Joachim år 2007 köpte stället, var det ordentligt förfallet. Cathrine som själv arbetar som inredningsdesigner och Joachim som har byggbolag påbörjade omgående arbetet med att rusta upp huset, och 2011 stod det klart. Det hade då byggts ut med 50 kvadratmeter och golv, fönster och dörrar hade satts in eller rustades upp, dessutom drogs vatten in och köket morderniserades och gjordes större.
– Det svåra var att från början veta hur vi skulle gå tillväga för att rusta upp det igen eftersom det var i så pass dåligt skick, berättar Cathrine som menar att det var viktigt att sätta sin egen prägel på huset samtidigt som de tog hänsyn till dess ursprung och originalstil.

Inredningen kännetecknas av en genomgående ljus färgskala med mycket rosa och blått, och i sovrummen syns blommiga, dekorativa mönster på tapet, sängkläder och gardiner vilket var tidsenligt med då huset en gång byggdes.
– När tapeterna går igen i tyger blir det väldigt klätt, snyggt och enhetligt, berättar Cathrine.

Möblerna är en blandning av arvegods och nyinköpta moderna föremål i kombination med auktion- och loppisfynd. Bordet som står i hallen hittade Cathrine i ett soprum där det låg slitet och fult rödmålat. Trots det drog det ögonen till sig och då hon vände på det satt där en märkning från NK Snickerier. Efter att ha rustats upp och lackerats gör det sig nu fint i entrén.

 

 

Hemma hos Catherine på Yxlan Myhome03
Kristallkronan är köpt på auktion och i bakgrunden syns en tavla som Cathrine fyndat på loppis.
Hemma hos Catherine på Yxlan Myhome02
Köket har en snygg kakelvägg.
Hemma hos Catherine på Yxlan Myhome04
Bordet hittade Cathrine i ett soprum.

Hela reportaget hittar du på Barnebys

 

 

LÄS MER: Missa inte vår shop, med över 80000 inredningsprodukter – kolla här