”Skavanker och slitage är fint”
Titta in hos Jennie och Aki som har inrett sekelskifteshuset i en skönt rustik stil – full av specialare och egna fix.
Av: Anna Örnberg Toto: Tommy Durath
Köp dig ett gammalt hus och du har skaffat dig fritidssysselsättning för resten av ditt liv!
Det kan Jennie Lind och Aki Tsomidis skriva under på. De blev husägare redan som mycket unga, när de köpte sitt sekelskifteshus. Ett renoveringsobjekt. Sen dess har de ständigt haft någon form av renovering på gång.
– Pengar är inte allt, brukar min mamma säga, för ju mindre pengar du har desto mer kreativ blir du! Och attan vad vi har fått vara kreativa genom åren, säger Jennie och skrattar.
Med åren har ju både Aki och Jennie utvecklats som hantverkare och gjort det till sin heltidssyssla. Jennie har varit verksam som dekormålare i många år och Aki är snickare till vardags. När de slår sina kloka huvuden ihop, så är det självklart DIY och egenkomponerade speciallösningar som gäller.
–Det är ju utmaningen som gör det roligt, säger Jennie. Man vänder och vrider på problemen för att hitta den ultimata lösningen, det som går lättast, kostar minst och blir bäst så klart, utifrån de begränsningar man har. Om vi i stället fick ett blankt papper och en penna, med uppmaningen att rita vårt drömhus med obegränsad budget… tja, då vore vi nog helt vilse. Oändliga möjligheter är mycket svårare.
För ett par år sedan blev det dags för ett av de större projekten. Köksinredningen hade gjort sitt och med döttrar som hunnit upp i tonåren började de känna sig aningen trångbodda. Det behövdes både nytt kök och vardagsrum.
– Det räckte inte med att bara byta lite köksskåp. Vi har ju upptäckt att vi gillar att hänga i köket och umgås allihop. Vi bakar gärna och lagar mat tillsammans… eller hänger åtminstone gärna i närheten av den som rör i grytorna. Så vi ville utöka köket! Men där fanns ju skorstensmurar och bärande väggar och annat att ta hänsyn till. Så det var inte alldeles självklart hur vi skulle göra.
Till sist slogs tre mindre rum ihop till ett härligt stort kök i vinkel. De skilda rummen anas fortfarande men golv och inredning håller ihop stilen och gör det till en enhet. Det forna vardagsrummet blev pyttelitet i jämförelse med det generösa köket.
– Då lät vi övervåningen bli tonåringarnas helt egna domän och så flyttade vi ner och gjorde det lilla vardagsrummet till vårt sovrum i stället. Sen fanns ingen annan lösning kvar annat än att bygga till huset för att få plats med ett nytt vardagsrum.
Husets inbyggda altan fick nu stryka på foten. Belägen utmed hela husets södergavel var det den perfekta platsen för ett rymligt vardagsrum. Till nybyggnationen satsade de på mängder av fönster, för att skapa samma känsla som man får på en inglasad veranda.
– Den här typen av gamla hus har ju ofta ganska små rum, med lågt i tak och små fönster. Det kan kännas lite mörkt och trångt. Men nu har vi lyckats trolla bort den känslan.
Så pass att de till och med vågat sig på en och annan svart vägg, utan att det förtar känslan av ljus och rymd som den nyrenoverade våningen fått.
Inredningen är en balansgång mellan det lantligt charmiga och en tuffare, mer robust industristil med ett och annat mer modernt inslag.
– Jag gillar när det syns att det är gammalt! Lite skavanker och slitage är fint! Men det får inte bli gulligt, med spetsar och rosetter. Då slänger jag hellre in något alldeles nytillverkat och modernt som kontrast för att tuffa till det eller något väldigt rufft och slitet.
Välkommen in i Jennies och Akis hus!
Vem bor här?
Jennie, 40 med sin familj – Aki, 42, döttrarna Hilda, 15 och Ella, 13.
Yrke: Jennie är dekormålare och Aki arbetar som snickare.
Bor: Mitt inne i ett småländskt samhälle, i ett hus byggt 1907. Hit flyttade de 1996 och har ständigt haft något renoveringsprojekt eller tillbygge på gång. Senaste projektet drogs i gång 2012 och var färdigt något år senare.
Fixa lantliga industristilen – Bläddra vidare