My home / Inspiration / Hemma hos / ”Skavanker och slitage...

”Skavanker och slitage är fint”

Titta in hos Jennie och Aki som har inrett sekelskifteshuset i en skönt rustik stil – full av specialare och egna fix.

Av: Anna Örnberg Toto: Tommy Durath

Köp dig ett gammalt hus och du har skaffat dig fritidssysselsättning för resten av ditt liv!
Det kan Jennie Lind och Aki Tsomidis skriva under på. De blev husägare redan som mycket unga, när de köpte sitt sekelskifteshus. Ett renoveringsobjekt. Sen dess har de ständigt haft någon form av renovering på gång.
– Pengar är inte allt, brukar min mamma säga, för ju mindre pengar du har desto mer kreativ blir du! Och attan vad vi har fått vara kreativa genom åren, säger  Jennie och skrattar.
Med åren har ju både Aki och Jennie utvecklats som hantverkare och gjort det till sin heltidssyssla. Jennie har varit verksam som dekormålare i många år och Aki är snickare till vardags. När de slår sina kloka huvuden ihop, så är det självklart DIY och egenkomponerade speciallösningar som gäller.

–Det är ju utmaningen som gör det roligt, säger Jennie. Man vänder och vrider på problemen för att hitta den ultimata lösningen, det som går lättast, kostar minst och blir bäst så klart, utifrån de begränsningar man har. Om vi i stället fick ett blankt papper och en penna, med uppmaningen att rita vårt drömhus med obegränsad budget… tja, då vore vi nog helt vilse. Oändliga möjligheter är mycket svårare.

För ett par år sedan blev det dags för ett av de större projekten. Köksinredningen hade gjort sitt och med döttrar som hunnit upp i tonåren började de känna sig aningen trångbodda. Det behövdes både nytt kök och vardagsrum.
– Det räckte inte med att bara byta lite köksskåp. Vi har ju upptäckt att vi gillar att hänga i köket och umgås allihop. Vi bakar gärna och lagar mat tillsammans… eller hänger åtminstone gärna i närheten av den som rör i grytorna. Så vi ville utöka köket! Men där fanns ju skorstensmurar och bärande väggar och annat att ta hänsyn till. Så det var inte alldeles självklart hur vi skulle göra.
Till sist slogs tre mindre rum ihop till ett härligt stort kök i vinkel. De skilda rummen anas fortfarande men golv och inredning håller ihop stilen och gör det till en enhet. Det forna vardagsrummet blev pyttelitet i jämförelse med det generösa köket.
– Då lät vi övervåningen bli tonåringarnas helt egna domän och så flyttade vi ner och gjorde det lilla vardagsrummet till vårt sovrum i stället. Sen fanns ingen annan lösning kvar annat än att bygga till huset för att få plats med ett nytt vardagsrum.

Husets inbyggda altan fick nu stryka på foten. Belägen utmed hela husets södergavel var det den perfekta platsen för ett rymligt vardagsrum. Till nybyggnationen satsade de på mängder av fönster, för att skapa samma känsla som man får på en inglasad veranda.
– Den här typen av gamla hus har ju ofta ganska små rum, med lågt i tak och små fönster. Det kan kännas lite mörkt och trångt. Men nu har vi lyckats trolla bort den känslan.
Så pass att de till och med vågat sig på en och annan svart vägg, utan att det förtar känslan av ljus och rymd som den nyrenoverade våningen fått.
Inredningen är en balansgång mellan det lantligt charmiga och en tuffare, mer robust industristil med ett och annat mer modernt inslag.
– Jag gillar när det syns att det är gammalt! Lite skavanker och slitage är fint! Men det får inte bli gulligt, med spetsar och rosetter. Då slänger jag hellre in något alldeles nytillverkat och modernt som kontrast för att tuffa till det eller något väldigt rufft och slitet.

 

Välkommen in i Jennies och Akis hus!
Huset är över hundra år gammalt, men en liten pärla som växt till sig och åldrats med värdighet tack vare hårt arbete och kärleksfull omvårdnad.
Det som förut var ett kök och ett separat matrum har bundits ihop med enhetlig färgsättning och genomgående golv. Över bordet hänger en loppisfyndad gammal bygglampa som Jennie restaurerat. Samma stolar i kök och vardagsrum kommer till pass när det dukas för många. Golv, Forbo marmoleum.
Väggen mellan kök och matsal kunde inte rivas helt. Men genom att ta upp både dörrhål och en öppning vid köksbänken ända upp till tak, upplevs det som sammanhängande rum med högt i tak.
Husets gamla bakugn och järnspis finns bevarat. Här eldas gärna vinter­tid, för hemtrevnadens skull. Intill spisen har murstockens tegel knackats ren.
Nya vardagsrummet är härligt ljust tack vare den generösa mängden fönster. Väggar och tak klädda med vitmålad råspont och öppet upp i nock ger rymd. Matmöblemanget är en informell och avslappnad mix av ärvt, hemmasnickrat och tuffa plåtstolar. Golvet är mörklaserad ekparkett, Vintage Oak, från Bauhaus. Taklampor och stolar, Ateljé Vidagård. Väggklocka, Mio.
Den släta, blanka kakelväggen samsas fint med den gamla murstockens råa, oputsade tegel. Kaklet är av klassisk avlång modell, med fasad kant runtom.
Egen kakelugn var bonus­effekten när vardagsrummet blev sovrum hos Jennie och Aki. Planen var att skapa ljus och rymd i sovrummet genom att dränka det i vit färg. Det lyckades så bra, att en vägg kunde tapetseras i svart utan att förta effekten.
Hallen var en av Jennie och Akis första tillbyggnader på huset och ett välkommet tillskott för en barnfamilj. För att tvättstugan intill skulle få dagsljus, har de satt in ett fönster i mellanväggen.
Sänggaveln är gjord av två gamla spegeldörrar som blev över från husrenoveringen. Genom att placera dörrarna en dryg decimeter ut från väggen gavs det plats att bygga förvaring i utrymmet bakom dörrarna och dra fram dold el till sänglamporna som fästes i dörrarna.
Återbruk när det är som bäst – unika ljusstakar från Artklart. I bakgrunden skymtar ljusstakar från Affari.
Svartlaserad råspont blir en dramatisk fondvägg bakom tv:n. En laserande svart färg låter träets naturliga ådring lysa igenom och ger mer liv åt ytan. Den låga mediebänken längs väggen är även den snickrad av återbrukat virke från huset. Snyggt, smart och gratis!
När nydragna rör och ledningar skulle byggas in, blev det också plats till en liten specialhylla infälld i väggen. En liten nisch för samlingen av kryddburkar.
Nya vardagsrummet är härligt ljust tack vare den generösa mängden fönster. Väggar och tak klädda med vitmålad råspont och öppet upp i nock ger rymd. Matmöblemanget är en informell och avslappnad mix av ärvt, hemmasnickrat och tuffa plåtstolar. Golvet är mörklaserad ekparkett, Vintage Oak, från Bauhaus. Taklampor och stolar, Ateljé Vidagård. Väggklocka, Mio.

 

Vem bor här?smaland05

Jennie, 40 med sin familj – Aki, 42, döttrarna Hilda, 15 och Ella, 13.
Yrke: Jennie är dekor­målare och Aki arbetar som snickare.
Bor: Mitt inne i ett småländskt sam­hälle, i ett hus byggt 1907. Hit flyttade de 1996 och har ständigt haft något renoveringsprojekt eller tillbygge på gång. Senaste projektet drogs i gång 2012 och var färdigt något år senare.

 

 

Fixa lantliga industristilen – Bläddra vidare