My home / Inspiration / Hemma hos / Snyggt och smart...

Snyggt och smart på tio kvadrat

Smart eller vacker? Varför välja? Birgittas lilla kolonistuga på Långholmen i Stockholm är byggd med hänsyn till både miljö och människor. Välkommen till tio kvadratmeter som är lika fina som fiffiga!

Av: Viktoria Hansén Foto: Frida Ekman

Det lilla huset vilar i höstens lugn, Riddarfjärdens yta ligger blank och störs bara av några droppar duggregn.
Här vid Mälarens klippor har Birgitta Sandström Lagercrantz skapat sin oas. Omsorgen om miljön och tankarna kring hållbarhet har varit i första rummet, men ”det finns ingen anledning att göra det fult omkring sig för det”, som Birgitta bestämt slår fast.

Själva stugan är arkitektritad och byggd av miljöcertifierat trä och sedan målad med slamfärg och linoljefärg. Taket är ett klassiskt sedumtak, som både är vackert och isolerar. Delar av inredningen är köpt på byggvårdsbutiker, och de stora vackra fönstren är gamla verandafönster som fått nytt liv. En snickare har sett till att fönstren går att skjuta på, och lätt som en plätt kan man alltså öppna upp huset så att inne nästan blir helt ute.
– Jag ville inte bygga en pastisch på ett gammalt hus, utan att det i stället skulle kännas modernt och lätt. Det är inte meningen att huset ska stå för evigt. Jag har till exempel inte gjutit någon grund, utan huset står på plintar och är därför lätt att flytta på.
Lika enkelt som att öppna upp huset är det också att stänga det helt.
– När odlingssäsongen är över packar jag ihop och bommar igen.
Med de rejäla luckorna över fönstren är huset både ointressant och otillgängligt för den som råkar passera.

Det går utmärkt att laga mat på gasolköket, och ett svalt litet skafferi har Birgitta skapat under en lucka i golvet. Dricksvatten hämtar man i kranen en bit bort på området och utedass delas med grannarna. Vill man sova kvar är det bara att flytta lite på ryggstöden i soffan och krypa ner. Sängkläderna förvaras platseffektivt i den ena lådan som soffan/sängen är byggd på. I den andra lådan finns trädgårdsredskapen, och de kommer man genialiskt åt genom luckan på utsidan av huset.
– Allt fungerar som det ska här, jag ser ingen anledning till att ha samma standard som hemma. Man kan väl säga att det är en sorts stillsam standard här, säger Birgitta.

 

Vem bor här?

Namn: Birgitta Sandström Lagercrantz. Gör: Miljökonsult. Stuga: Ett kolonihus på Långholmen i Stockholm. Stugfakta: Tio kvadratmeter. Byggd 2001. Utedass och förråd delas med grannarna. Vatten till växterna kommer från en pump som placerats i Mälaren. Kommunalt dricksvatten finns också. El, om man till exempel behöver ladda verktyg, kommer från vindkraft och finns i föreningens förråd. I själva stugan finns ett gasolkök.

Smart på 10 kvadrat02I lådan som soffan är byggd på förvaras trädgårdsverktygen och dem kommer man åt från en lucka på utsidan.

Skaffa ett eget magiskt tak!

Ett sedumtak går att anlägga själv om man är händig, men lättast är att kontakta en leverantör, till exempel Vegtech.se, Ljungssedum.se, Byggros.com. Priset är cirka 700 kronor/kvadratmeter och taket levereras som metervara.

Därför är taket fantastiskt!
• Växterna tar hand om överskottsvätska och hindrar översvämningar.

•Taket isolerar bra och skapar ett bra inomhusklimat. Också ljud isoleras.
• Taket är i stort sett underhållsfritt.
•Växterna absorberar luftföroreningar.
•Taket bidrar till den ekologiska mångfalden eftersom växterna drar till sig bin som sköter pollineringen av växter.

Så gör du: Det allra viktigaste är att se till att du har rätt lutning på taket, inte mer är 27 grader anses lämpligt.
Ett sedumtak består av flera olika lager. Det första lagret består av takpapp som hindrar rötterna från att spränga igenom. Vid takfoten monteras ett kantslut så att taket inte eroderar samt en fotplåt så att överskottsvatten kan rinna bort.
Lager nummer två är dränerande eller fukthållande, beroende på vilken lutning taket har.
Det tredje lagret består av jord och ovanpå det placeras mattan med sedumväxterna eller sticklingarna.

 

Smart på 10 kvadrat06
Sedumväxterna skiftar i grönt, gult och rosa. Men förutom skönheten i taket bidrar det också till den ekologiska mångfalden och hjälper till att ta hand om överskottsvatten.
Smart på 10 kvadrat08
Sängkläderna finns i lådan som är gömd i soffan/sängen.
Smart på 10 kvadrat04
Det Birgitta älskar mest med sin kolonilott är att det är så öppet och enkelt.
Smart på 10 kvadrat05
Birgitta har ett starkt engagemang för miljötänk och hållbar utveckling. På kolonilotten odlar hon dock bara under jord när det kommer till det ätbara, med tanke på utsläppen från flygplanen som passerar på väg till och från Bromma flygplats.