My home / Inspiration / Hemma hos / Sofia fixade drömlyan...
Lägenhetens utsikt över Brooklyn var det som fick Sofia Hedström att köpa den. – Jag blir aldrig mätt på utsikten, säger hon.

Sofia fixade drömlyan i New york

Journalisten och författaren Sofia Hedström inreder sin enrummare i New York med föremål hon hittar på resor och loppisar. 
– Jag är en riktig sakletare, men jag måste veta att de kommer att hålla länge.

Av: Ulrika Nandra Foto: Anna Schori

Fem trappor upp i ett flerbostadshus i Brooklyn i New York, hittade Sofia sin drömlägenhet, en enrummare med öppen planlösning. Ett fönster vetter mot innergården, från de tre andra syns Manhattan med sin klassiska skyskrapekontur.
– Jag tog lägenheten för utsikten. Jag blir aldrig mätt på den.

Sofia är född och uppvuxen i Skara men arbetade flera år i Stockholm som reporter. För nio år sedan bestämde hon sig för att arbeta från New York och flyttade. Sedan dess har hon rapporterat om bland annat sport och mode och kan numera också kalla sig författare. Tillsammans med fotografen Anna Schori skrev hon boken Modemanifestet som i våras också kom ut på den amerikanska marknaden.

Nu skriver hon på sin andra bok, om löpning. Löpning är Sofias stora intresse. Varje morgon tar hon på sig kjol eller klänning, (ja, hon springer i det) och tar en tur över Williamsburg Bridge till Manhattan, sedan tillbaka igen och avslutar turen med en kopp kaffe. Därefter blir det frukost. Sofia har hunnit springa sju maraton medaljer och diplom pryder en bit av väggen, bredvid står det stora självporträttet i papier maché på 2,5 x 1 meter av argentinske konstnären Federico Rafaelo. Botten består av svenska modetidningar från 50-talet.

Sofias enrummare är ett väl tilltaget rum med högt i tak. Ingen vet riktigt hur många kvadratmeter stor den är men hon gissar på 55. Ljusinsläppet från de stora fönstren förstärker intrycket av att lägenheten är större än vad den är. När blicken sveper hastigt över lägenheten syns ett litet kök, en California King Sizesäng, bokhyllor, en neonskylt, en virkad allmogebonad, ett orange krabbfat och en matta i regnbågens färger. Ändå är det smakfullt och vilsamt.
I sitt jobb reser Sofia över hela världen, men hon drar sig inte för att köpa saker som är skrymmande.
– Jag var på väg till Antarktis, men hade ett 24-timmarsstopp i Buenos Aires och hittade den här vackra mattan. Den fick följa med på fartyget ner till Antarktis innan den kom hem till mitt golv här i New York.

Sofia inreder personligt och lever efter devisen återanvända både när det gäller möbler och kläder. Naturinslag finns i flera av prydnaderna som fåglar, kaniner, krabbor, ugglor och rådjur i olika material.
– Jag älskade mina kramdjur som jag lekte mycket med hemma i Skara när jag var liten och det är nog därför jag vill ha mycket djur omkring mig. Kanske påminner de mig om Sverige.

Vem bor här?

Journalisten och författaren Sofia Hedström, 35. Familj: Pojkvän, föräldrar och syskon. Bor: Brooklyn, New York. Inredningsstil: Personlig. Gör: Aktuell med den amerikanska utgåvan av boken Mode-manifestet samt programledare för Upploppet i P1.

 

Så fixar du New York-känslan

Färger: Sofia är inte rädd för att använda färger, men låter dem inte ta överhanden genom att bryta av med neutrala nyanser som grått och beige. Tillsammans blir det roligt men ändå modernt och harmoniskt.

Material: I sann New York-anda har lägenheten flera rustika element, som tegelväggen och det nötta spelbordet. Den stora soffan, sängen och de många mattorna mjukar upp intrycket.