My home / Inspiration / Hemma hos / Sofie fixar till...
Teamwork! Pia och Sofie brinner båda för att rusta upp det gamla släkthuset. Pia är den som snickrar och sågar medan Sofie tar hand om de estetiska valen av möbler och färg.

Sofie fixar till mormors torp: ”Hon hade gillat huset nu”

Tanken är att mamma Pia och dottern Sofie ska koppla av i släkthuset. Men nästan all tid ägnas i stället åt den gemensamma hobbyn: husfix och inredning.

En halvtimmes bilfärd från Örnsköldsvik ligger ett område som bär på mycket historia. Här har familjen Ödlings släkt bott och brukat jorden ända sedan 1500-talet. Och när dotter Sofie och mamma Pia kör upp på grusvägen som leder till huset som de bor i på sommaren, är det som om de kommer in i en djupare andning; de är hemma.

Speciellt för Sofie – som flyttat ner till hektiska Stockholm – är huset och dess ägor en plats för avkoppling. Det är inte alls svårt att förstå hur hon kan känna så – en vidunderlig utsikt över den glimrande Idbyfjärden breder ut sig framför huset. Att befinna sig inne i det röda trähuset är som att göra en tidsresa 100 år tillbaka i tiden. Vackert målade möbler, slitna trägolv, blommiga tapeter och många broderade textiler – man kan tro att inredningen alltid har sett ut så här, men riktigt så är det inte.

Sedan Pia tog över släkthuset på 90-talet av sin mamma har Pia jobbat flitigt för att huset ska få tillbaka sin originalkänsla.
– Som många andra gamla hus, genomgick det här en praktisk 70-talsrenovering. Det vill säga plastmattor lades in, spegeldörrar täcktes över och färgskalan gick från ljus till mörk, berättar Pia som gör all renovering själv.
– Vi har många händiga kvinnor i släkten. Så jag lärde mig redan som liten flicka att snickra, måla och tapetsera. Det är inget konstigt för mig.

Sofie är inte riktigt lika förtjust i att hålla i en hammare, men trivs desto bättre med de pyssliga sysslorna. Som att hitta möbler och inredningsdetaljer på loppisar.
– Ja, jag gillar att gå på loppis och köpa alltifrån stolar till små koppar. Men det mesta du ser här i huset är ändå arvegods. Till exempel det här bordet, säger Sofie och lägger handen på det runda matbordet som står i köket.
– Det föddes faktiskt min mormor på.

Sofies mormor var den sista som bodde här året runt, och även om det var länge sedan hon gick bort genomsyrar hon fortfarande varje rum.
– Jag tror att hon hade gillat vad vi gjort med huset, säger Pia med ett varmt leende. 

 

Vilka bor här?

Pia Ödling, 60, bor på somrarna i det gamla släkthuset i Överfälle utanför Örnsköldsvik tillsammans med sin man, dottern Sofie Ödling, 33, och två andra döttrar med deras barn. Pia äger huset tillsammans med sin bror. Gör: Pia jobbar som butiksförsäljare inom bygghandeln och Sofie jobbar som makeup-artist. Bor: Huset är byggt år 1907 och är på 120 kvm.

 

 

I vardagsrummet står en vacker, gammal kakelugn. Den går inte att elda i, men det står på Pia och Sofies att göra-lista att få i ordning på den. Till dess ger levande ljus nästan lika hög mysfaktor.
I vardagsrummet står en vacker, gammal kakelugn. Den går inte att elda i, men det står på Pia och Sofies att göra-lista att få i ordning på den. Till dess ger levande ljus nästan lika hög mysfaktor.

 

I ett av sovrummen på ovanvåningen har tiden stått helt stilla. Den vackra blommiga tapeten sattes dit när huset byggdes 1907. Sängen, som är byggt av en släkting på 1800-talet, lyftes in med en kran genom fönstret någon gång på 50-talet.
I ett av sovrummen på ovanvåningen har tiden stått helt stilla. Den vackra blommiga tapeten sattes dit när huset byggdes 1907. Sängen, som är byggt av en släkting på 1800-talet, lyftes in med en kran genom fönstret någon gång på 50-talet.

 

hus-ovik05
På flera väggar i huset finns svartvita fotografier på släkten. Den här är tagen på åkern nedanför huset i början på 1920-talet. I mitten ser vi Sofies mormor som liten flicka med sin mammas trygga armar som omsluter henne.

 

hus-ovik06
Mot en av kökets väggar står ett vackert skåp som Sofie hittat på en loppis i trakten. Pia har målat det vitt och tapetserat luckorna.

 

hus-ovik08
Sofie dukar bordet i köket. Gästerna som kommer på besök senare i kväll förtjänar inget sämre än den handbroderade, vita linneduken som Sofies mormor gjort.

 

hus-ovik03
Utsikten är fantastisk. Sofie, som bor i hektiska Stockholm, åker ofta upp för att komma ner i varv.

 

hus-ovik10
Sofies mormors skrivbord gifter sig fint med den blommiga tapeten. ­Spegeln har Sofie fyndat på loppis.

 

hus-ovik09
Den gamla psalmboken från släktingar som levde i trakten på 1800-talet används i dag som dekoration i vardagsrummet.

 

hem.  sofie övik3_153.jpg
Huset bär inte bara på familjen Ödlings historia. Under andra världskriget tog släkten emot flyktingar och de fick sova i det här sovrummet. Fåtöljen är ett loppisfynd som Sofie nyligen hittade inne i Örnsköldsvik.

 

hem.  sofie övik1_25.jpg
Med enkla medel har köket fått nytt liv. De gamla luckorna har målats om, från mörkblå till ljusgråa, och fått nya beslag.

 

hus-ovik02
Släkthuset i Överfälle utanför Örnsköldsvik. Här har släkten levt och brukat jorden sedan 1500-talet. Men huset som Pia och Sofie bor i på sommaren är byggt 1907.

 

hus-ovik07
Speciellt för Sofie – som flyttat ner till hektiska Stockholm – är huset och inte minst dess ägor en plats för avkoppling.