My home / Inspiration / Hemma hos / Stilsäker elegans hemma...

Stilsäker elegans hemma hos modebloggaren

En färgstark personlighet behöver inte omge sig med färg. Stilsäkra fashionistan och bloggaren Maria Karlbergs hem går helt i svartvitt och är fyllt med personliga detaljer och värme.

Text/styling: Pella Hedeby Foto: Sofi Sykfont

Vi möts av Maria redan i trapphuset. Lång, vacker och fylld av energi och värme. Hennes sprudlande personlighet smittar och vi jobbar med en fnissig feelgood-känsla hela dagen. Och hemmet. En svartvit dröm, fylld med personliga detaljer och avundsvärda vintagefynd. Med en fashionistas stilsäkra hand slänger Maria ihop stilleben av diverse moderiktiga accessoarer, inspirationsbilder och personliga favoriter. Vart man än vänder sig så fångas man av ännu ett välkomponerat blickfång. Trots det upplevs hemmet luftigt och befriande avskalat tack vare den sammanhållna svartvita skalan.

Det grafiskt svartvita uttrycket mjukas upp med naturliga inslag som korgar och rustika trädetaljer grupperade i stilleben. Den ombonade känslan skapas också med mjuka former som möter ett stramare formspråk i en väl avvägd mix. Nytt och gammalt, exklusiva vintagedetaljer och DIY uppdaterade Ikea möbler. Det är just det där handplockade urvalet som skapar Marias stil. Bakom många av hennes möbelinköp och val av inredningsdetaljer finns en speciell anekdot och en liten historia. Mycket av inredningen är också personliga favoriter från den egna butiken Anyday som Maria drev tidigare i Örebro.

 

Även vardagsrummet rymmer många funktioner på samma yta. En social del med soffor vända mot varandra intill ett gigantiskt vackert svart skåp där ful TV:n göms. Ett snyggt och smart sätt för att ta bort fokus från TV-tittandet och bara kunna umgås. Skåpet är köpt av antikhandlaren och ommålat. Taklampa från Ellos. Marockansk puff från RIF Design. Hampamatta DAY Home. Endless Cube ljusbox som tillverkades i samband med Tsunamikatastrofen är ett loppisfynd. Stor spegel hemsläpad från butiken. Golvlampa Ikea. Kataloger från Day Birger Et Mikkelsen kampanjer. Bord från kvartersloppis.Hamam pläd DAY Home.
Vardagsrummet rymmer många funktioner på samma yta. En social del med soffor vända mot varandra intill ett gigantiskt vackert svart skåp där ful TV:n göms. Ett snyggt och smart sätt för att ta bort fokus från TV-tittandet och bara kunna umgås. Skåpet är köpt av antikhandlaren och ommålat. Taklampa från Ellos. Marockansk puff från RIF Design. Hampamatta DAY Home. Endless Cube ljusbox som tillverkades i samband med Tsunamikatastrofen är ett loppisfynd. Stor spegel hemsläpad från butiken. Golvlampa Ikea. Kataloger från Day Birger Et Mikkelsen kampanjer. Bord från kvartersloppis.Hamam pläd DAY Home.
Kataloger från Day Birger Et Mikkelsen kampanjer. Pistol/vas inköpt på Picked Out i Västerås. Kaffekopp med fat från Milla Keramik. -”Jag fick syn på ett litet och oformligt marockanskt fat när vi var på drejkurs med barnen och frågade om hon sålde dessa. Det visade sig vara något hon bara lekt fram men inte hade till försäljning. Men på förfrågan så tog hon fram motsvarande kopp utan öra och fat till mig, dessa säljer hon numera även i sin butik, berättar Maria”
På soffbordet ligger kataloger från Day Birger Et Mikkelsen kampanjer. Pistol/vas inköpt på Picked Out i Västerås. Kaffekopp med fat från Milla Keramik. ”Jag fick syn på ett litet och oformligt marockanskt fat när vi var på drejkurs med barnen och frågade om hon sålde dessa. Det visade sig vara något hon bara lekt fram men inte hade till försäljning. Men på förfrågan så tog hon fram motsvarande kopp utan öra och fat till mig, dessa säljer hon numera även i sin butik”, berättar Maria.
Ljuslyktor från DAY Home med asiatiska penslar. Silverskrin DAY Home. Dödkalle/Ljus från Love Warriors. Doftljus från BYREDO i favoritdoften Carrousel. Dödskalleljus svart (doftljus) DL Company. Tavelvägg med foton på Tuva och diverse inspirationsbilder som byts efter humör.
På öppna spisen står ljuslyktor från DAY Home med asiatiska penslar. Silverskrin DAY Home. Dödkalle/Ljus från Love Warriors. Doftljus från BYREDO i favoritdoften Carrousel. Dödskalleljus svart (doftljus) DL Company. Tavelvägg med foton på Tuva och diverse inspirationsbilder som byts efter humör.
Bockben från Ikea med vacker gammal dörr som bordsskiva. -”Dörren satt som skyddande emballage vid en varuleverans av inredning till butiken vi hade. Helt galet!” Diverse småplock som burkar och krukor från DAY Home. Lyckohästen är en present från en vän. Arbetslampan är ett fynd från Myrorna. Skinnstolen bytte Maria till sig mot lite kläder av en stylist och god vän. Trähand från HAY. Kudde och korgar från DAY Home.
Arbetsplatsen är byggd på bockben från Ikea med vacker gammal dörr som bordsskiva. -”Dörren satt som skyddande emballage vid en varuleverans av inredning till butiken vi hade. Helt galet!” Diverse småplock som burkar och krukor från DAY Home. Lyckohästen är en present från en vän. Arbetslampan är ett fynd från Myrorna. Skinnstolen bytte Maria till sig mot lite kläder av en stylist och god vän. Trähand från HAY. Kudde och korgar från DAY Home.
Stol Thonet inköpt på vägkantsloppis för 25 bagare, Industrilampa även den ett fynd från Antikhandlaren och spraymålad svart. Canvas/målning Marias egen, på denna sitter Hunky Dorys snygga kampanjbild. Kubus ljuslykta från By Lassen. Träfigurer DAY Home.
Stol Thonet inköpt på vägkantsloppis för 25 bagare, Industrilampa även den ett fynd från Antikhandlaren och spraymålad svart. Canvas/målning Marias egen, på denna sitter Hunky Dorys snygga kampanjbild. Kubus ljuslykta från By Lassen. Träfigurer DAY Home.
Bord Ikea. Stolar Tolix. Ljusstake Kubus By Lassen. Glasvaser från Stjernsunds slottsbutik. Taklampa Diamondlight. Klämspot Granit. Krukor Tine K Home. Fat i fönster är olika varianter som följd av samlarmani på stora fat.
I köket står ett bord från Ikea omgivet av Tolix-stolar. Ljusstake Kubus By Lassen. Glasvaser från Stjernsunds slottsbutik. Taklampa Diamondlight. Klämspot Granit. Krukor Tine K Home. Fat i fönster är olika varianter som följd av samlarmani på stora fat.
Hamamhanddukar från DAY Home. Stor skärbräda och kopphållare DAY Home. Tekanna Höganäs. Gammal träskål fylld med ljusslinga från Lagerhaus.
Hamamhanddukar från DAY Home mjukar upp känslan i köket. Stor skärbräda och kopphållare DAY Home. Tekanna Höganäs. Gammal träskål fylld med ljusslinga från Lagerhaus.

 

Tidlöst och klassiskt med en rockig moderiktig tvist, så skulle man kunna beskriva Marias stil. Jag inspireras särskilt av hur hon vänt överdragen på de vita sofforna ut och in. Med synliga sömmar får sofforna en helt ny attityd. När jag påpekar detta skrattar Maria och berättar hur den lösningen kom till av en slump:

– Sofforna tog jag över efter paret som bodde här innan så de har hängt med ett tag. När jag skulle ha vänner på middag fick jag helt enkelt panik över de hopplöst smutsiga överdragen. Så lösningen fick bli att vända avigsidan ut.

Lägenheten har en genomgående planlösning med ett stort sovrum och vardagsrum som delas av med breda skjutdörrar. När dessa står öppna flödar ljuset genom rummen från bägge håll. Maria delar sovrummet med dottern Tuva. Här ryms såväl en generös säng som förvaring efter en hel vägg och Tuvas säng och ett litet arbetsbord.

– Här hänger vi gärna långa stunder, berättar Maria. Rummet har en så härlig energi. Och dottern Tuva som delar mammas modeintresse roar sig gärna med diverse klädbyten.

Sådan mor sådan dotter.

 

Plats för vila. Marias säng är från Ikea med lakan i linne från H&M och stora kuddvar från DAY Home.  ”Det finns inget bättre att sova i än skrynkliga krispiga linnelakan.” Pallar från Housedoctor och sängbord/träurnor vintage. Rökfärgade glasvaser från Lene Bjerre.
Plats för vila. Marias säng är från Ikea med lakan i linne från H&M och stora kuddvar från DAY Home.  ”Det finns inget bättre att sova i än skrynkliga krispiga linnelakan.” Pallar från Housedoctor och sängbord/träurnor vintage. Rökfärgade glasvaser från Lene Bjerre.
Byråer från Ikea, omålade och med nya knoppar. Kuddfodral i Linne och hampamatta DAY Home. - ”Växten är från början ett litet skott som jag tiggde till mig på en rastplats i Götene. Hade letat så länge efter just denna växt och blev så lycklig när jag hittade den dammig och dann i entrén. Vårdade den ömt och planterade om i ny fin jord. Några veckor senare fick jag ett SMS av en vän som meddelade att just denna planta var veckans växt på Ikea. De hade flera pallar fulla för 80 spänn. Haha på den!”
Sovrummets byråer är från Ikea, omålade och med nya knoppar. Kuddfodral i Linne och hampamatta DAY Home. – ”Växten är från början ett litet skott som jag tiggde till mig på en rastplats i Götene. Hade letat så länge efter just denna växt och blev så lycklig när jag hittade den dammig och dann i entrén. Vårdade den ömt och planterade om i ny fin jord. Några veckor senare fick jag ett SMS av en vän som meddelade att just denna planta var veckans växt på Ikea. De hade flera pallar fulla för 80 spänn. Haha på den!”
Diverse korgar från bla Tine K Home. Skinnpaj från Day Birger et Mikkelsen. Blus H&M Trend. Lampa Ikea.
Förvaring för en fashionista. Diverse korgar från bla Tine K Home. Skinnpaj från Day Birger et Mikkelsen. Blus H&M Trend. Lampa Ikea.
Klämspot från Granit. Kuddar PB Home och DAY Home. Pläd från The Traveling Band. Dockskåp från Indiska som Maria målade vitt redan när Tuva var bebis. Spegel vintage från kvarters loppis.
Tuvas egen hörna. Klämspot från Granit. Kuddar PB Home och DAY Home. Pläd från The Traveling Band. Dockskåp från Indiska som Maria målade vitt redan när Tuva var bebis. Spegel vintage från kvarters loppis.
Mot väggen gammal spegeldörr som Maria hittade i ett uthus på sin pappas gård. Ommålad med griffeltavlefärg. Papperspåsar/förvaring för gosedjur från Love Warriors. Industrilampa vintage. Diverse pysselplåck från granit, Ikea och Pipols Bazar. Vimplar från No.74 inköpta på Mokkasin.
Vid Tuvas arbetsplats står en gammal spegeldörr som Maria hittade i ett uthus på sin pappas gård. Ommålad med griffeltavlefärg. Papperspåsar/förvaring för gosedjur från Love Warriors. Industrilampa vintage. Diverse pysselplåck från granit, Ikea och Pipols Bazar. Vimplar från No.74 inköpta på Mokkasin.

 

 

Du hittar mer inspiration från Maria Karlberg på studionayas.blogspot.se.
Du hittar mer inspiration från Maria Karlberg på studionayas.blogspot.se.

Mer om Maria Karlberg

Här bor: Maria Karlberg, 42 år och dottern Tuva, 8 år
Hem: Hyreslägenhet i Örebro om 3 r o k på 84 kvm, byggår 1929
Mer inspiration från Maria: Maria delar sin aldrig sinande inspiration på Instagram @maria_karlberg och i bloggen studionayas.blogspot.se