My home / Inspiration / Hemma hos / Hälsa på hos...
Den äldsta klänningen i Elsas samling är från runt år 1900 och är köpt på en marknad i Paris för ungefär 350 svenska kronor. Elsas bästa vintagefynd är en hallonrosa 60-tals-prom-dress för 800 kronor som hon bar på sin egen bröllopsfest och som hon hittade när hon jobbade på butiken Beyond Retro i Stockholm. Sin brudklänning köpte hon på Beyond Retro för 1 000 kronor.

Hälsa på hos Elsa Billgren

Ett 60-tal klänningar, konst och hattaskar ryms i vintageexperten Elsa Billgrens luftiga och ljusa ateljé på ­Konstakademien.

Av: Mirja Ljunggren Foto: Magnus Liam Karlsson

Vad gör du i din ateljé?
– Ateljén är mitt bästa skrivarställe, men jag skaffade den också för att alla mina klänningar inte fick plats i lägenheten. Det finns inte ett rum hemma som inte är fullt av kläder. Det finns nog inte ens en lägenhet som är stor nog för mig och mina kläder, jag behöver ett slott!
Hur föddes ditt intresse för inredning och vintageplagg?
– Jag är uppvuxen i ett konstnärshem där funktion aldrig har varit på tapeten. Mina föräldrar har alltid visat kärlek inför form och konstnärliga uttryck och vi har loppisshoppat sedan jag var liten. Det estetiska ögat har jag fått med bröstmjölken, sedan har jag utvecklat min egen stil. Att inspireras av andra men att ha ett personligt uttryck är viktigt för mig.
Hur har din inredningsstil förändrats?
– Jag har blivit modigare och jag tänker efter mer innan. När man förälskar sig i en sak eller möbel är det så lätt att köpa den direkt, men sedan ser man tusen till som är bättre. Jag har lärt mig att trägen vinner när det kommer till inredning. Jag går inte in i en designaffär och köper en dyr stol utan väntar hellre tio år och hittar den perfekta stolen till bra pris på loppis i stället.
Varför tror du att intresset för second hand och vintage är så stort?
– Vi har personliga skal på mobilen och vill och vågar allt mer berätta för omgivningen vilka just vi är. Genom att bära vintage är man skonsam mot plånboken och miljön samtidigt som man säger något om sig själv. Ju starkare individualist- och medvetenhetstrenden blir, desto starkare blir vintagetrenden.

Det här är Elsa:

Ålder: 27 år.

Familj: Maken Pontus de Wolfe och katten Mira.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Gör: Författare, programledare, bloggare och vintageexpert.

Aktuell: Med boken ”Elsa Billgrens Vintage”, bloggen och som inredare
i ”Äntligen hemma” på TV4.

 

Elsas tips på bästa loppisfynden:

1. Brickor
”Gamla brickor som är magnetiska är billiga att fynda på loppis och fantastiska att spika upp på väggen och ha som anslagstavla.”

2. Tygbitar
”Fina tygstuvar kan användas till att klä in galgar. Tejpa bomull runt galgen och sy sedan fast tyget med enkla stygn, det behöver inte vara perfekt gjort. Galgarna blir vackrare och gör att kläderna håller längre.”

3. Vaser
”Gamla, fula vaser för några kronor kan man doppa i glitter eller spraymåla och sedan göra en liten vasgrupp av. Det blir fint och är dessutom ett roligt pyssel.”

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening:
– En färgblind tant som har somnat och vaknat upp i en Disney-film.

Hur ofta möblerar du om?
– Jag möblerar om medvetet extremt sällan, men när jag städar brukar allt hamna på ett helt annat ställe än det var meningen från början.

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Absolut form. Form gör mig lyckligare. Jag är en sådan som har trasiga radioapparater för att jag tycker att det är vackert. Jag försöker att bara ha vackra saker omkring mig.

Vilken färg är finast?
– Jag gillar kombinationer av färger, som lila-gult, pistage-kräm och rött-vitt.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var fullt av posters på Leonardo DiCaprio och jag hade en stor säng, en orange 70-talslampa, ett brunt piano, en kakelugn från sekelskiftet och jättemånga vinylplattor med David Bowie, Sandra och The Ronettes.

Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Gamla saker gör jag om och förbättrar eller skänker vidare. Nyproducerade saker tröttnar jag snabbare på, de är svårare att göra om och göra fina.

Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna?
– Det har börjat brinna hos mig en gång och då räddade jag mig själv! Men jag skulle ta med min laptop. Inga prylar kan jämföra sig med det man har skrivit och fotograferat.

Ditt dyraste köp till hemmet?
– Jag shoppar ingenting som är dyrt. Det måste vara min jättefula platt-tv.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Sådana där mörkbruna kaffe latte-tapeter med guldiga cirklar som var så vanliga runt år 2000. Mörka, fula och så långt ifrån tidlösa man kan komma.

Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Jag har börjat köpa mycket inspirationsböcker om inredning, mode och vintageshopping. Det är kul att inspireras av andra.