My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Katerina...
Katerina Janouch beskriver sin stil som svulstig och feminin – titta in i hennes favoritrum.

Hemma hos Katerina Janouch

Högst upp under taket till ­funkisvillan har författaren ­Katerina Janouch sitt alldeles egna inspirationsrum.

Av: Nneka Amu Foto: Anna Rönnqvist

Vad är det bästa med ditt inspirationsrum?
– Att det är så lugnt och skönt och harmoniskt. Jag älskar vindar och snedtak. Man är nära naturen och kan höra regnet smattra mot taket, vinden vina och även ljud från övriga delar av huset utan att det stör. Det är intimt och mysigt. Och så har jag bra överblick, ingen kan smyga bakom min rygg!
Vad gör du här inne?
– Jag sitter med en bok i handen eller har datorn i knäet och bloggar, skriver, läser. Här finns många minnen från jobb och resor jag gjort, det är som att livet passerar revy. Man sitter i en så skön avslappnad pose i Verner Panton-­fåtöljen. Det är lätt att låta tankarna vandra.
Hur har du tänkt när du inrett?
– Oj, jag har inte tänkt så mycket faktiskt. Här är en blandning gammalt och nytt, konst, antikviteter, presenter, reseminnen… Både Robert och jag släpar gärna med oss saker från våra resor, inte minst vardagsföremål som glas, tallrikar, skålar och, när barnen var små, barnböcker på olika språk. Och så en hel del elefanter, dem samlar jag på. Kalt och avskalat är inte min melodi, snarare ”more is more”.  Hela mitt hem är en mix av personliga prylar och minnen.
Du verkar ha en särskild relation till konst.
– Ja, jag har samlat på konst i många år nu, både foto och olja. En del är gåvor vi fått av konstnärer vi lärt känna, men mycket har jag köpt själv. Jag köper bara för att jag tycker om och går helt på känsla. Det är allt ifrån krimskrams till mer välkända namn som Erl­and Cullberg och Walter Hirsch. Historien bakom tavlan, dess proveniens, lockar mig också.
Vilken tid på dygnet är du helst i ditt ­inspirationsrum?
– Helst är jag här på eftermiddagen eller kvällen och jag stannar så länge det går. Det kan bli ­flera timmar om jag läser eller skriver.

 

 

Det här är Katerina Janouch:

Namn: Katerina Janouch. Ålder: 49 år. Familj: Maken Robert Bohman, fem barn i åldrarna 11–24 år. Bor: I stenhus byggt 1945 i Bromma i västra Stockholm. Gör: Författare, relationsexpert, bloggare, föreläsare. Aktuell: Med den sjätte romanen om barnmorskan Cecilia Lund, ”Nattsländan” (Piratförlaget).

 

 

Katerinas bästa tips
1. Böcker

Omge dig av saker du är särskilt förtjust i. Böcker är bra detaljer som ger en ombonad och skön känsla.

2. Mixa stilar

Blanda gärna olika stilar. Lita på att saker du tycker om passar bra ihop.

3. Konst

Häng upp konst och häng den tätt ihop, både med och utan ramar. Det får gärna vara lite rörigt och plottrigt.

 

 

 

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening:
– Feminin, svulstig och krusidullig.
Hur ofta möblerar du om?
– Så sällan som möjligt! Jag är en konservativ och lite lat person som avskyr själva förändringsprocessen, vare sig det rör sig om ommöblering eller renovering, då när allt är stökigt. Jag vill att det ska vara klart. Men jag är duktig på att plocka och arrangera om med detaljer, att göra det mysigt.
Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Det beror på. Eller nä, jag blir faktiskt tokig på saker som inte fungerar. Jag var på ett hotell i Amsterdam nyligen med mycket form och väldigt lite funktion; ett konstigt badrumsskåp med en avkapad spegel där man bara såg sig själv till hälften och en tvådelad blandare som var omöjligt att tvätta sig under. Stolar som är snygga på ytan men obekväma, sådant gör mig bara irriterad.
Vilken färg är finast?
– Rött i alla toner. Vinrött, plommon, burgundy. Varma färger helt enkelt.
 Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag hade inte eget rum förrän jag var tio och det var trist och ogulligt. Djuraffischer och praktiska möbler som mina föräldrar ställt dit. Kanske är det därför jag alltid tyckt det varit så roligt att inreda barnens rum.
Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Säljer, tar till landet eller kontoret, skänker bort, slänger (”men aldrig konst!”) eller klär om. En del saker flyttar in i barnens rum.
Vilken pryl räddar du om det börjar brinna?
– Min stora röda tavla, en triptyk,av konstnärinnan Kristina Abelli Elander. Jag köpte den av en konsthandlare i slutet av 80-talet, innan Elander slog igenom på allvar. Nu säljs hon på Bukowskis.
Dina dyraste köp till hemmet?
– Tråkigt svar, men det är faktiskt vår svarta vardagsrumssoffa. Den kostade 40 000 kronor.
Vad kommer aldrig över din tröskel?
– En brun skinnsoffa!
Vilket projekt har du på gång härnäst?
– Ett nytt balkongräcke på övervåningen och måla om huset i vitt.