My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Underbara...
Arbetsrummet är Clara Lindströms favoritrum. Arbetsbordet består egentligen av två gamla skrivbord som hon har målat om och ställt rygg mot rygg. Förvaringsskåpen kommer från Ikea och lite tråkigare saker som kontors­material göms bakom luckorna nedtill.

Hemma hos Underbara Clara

Ärvda prylar och loppis­fynd pimpas och får nytt liv i inredningsexperten Clara Lidströms arbetsrum.

Av: Mirja Ljunggren Foto: Clara Lidström

Varifrån kommer ditt intresse för ­inredning?
– Det har alltid funnits. Min familj hade aldrig mycket pengar och har man inte råd att köpa nytt får man göra om saker själv. Med åren har jag blivit mer formsäker och ­framför allt har jag blivit djärvare. God svensk smak är ofta väldigt avskalad och stram men jag tycker om mycket färger och 50-talsstil och jag tänker inte så mycket på vad som anses vara god smak.
Vad betyder ditt arbetsrum för dig?
– Som vuxen har man oftast inte ett helt eget rum på samma sätt som när man var liten, men det känns viktigt att ha ett eget rum. Mitt arbetsrum, min ateljé, är mitt ­alldeles egna rum där jag kan göra vad jag vill och ha det precis som jag vill. Eftersom jag jobbar hemifrån är jag här inne hela dagarna. Jag har ett skrivbord för pappersarbete och två andra bord där jag syr, målar, snickrar och fixar.
Var hittar du prylar och möbler?
– Vi har ärvt massor från släktingar. Annars går jag mycket på loppis. Att gå på loppis är en livsstil och här på landet kan man verkligen fynda. Jag inspireras mycket av att gå på loppisar men också av hur min farmor har inrett hemma hos sig. När vi renoverade köket kollade jag mycket på ”Lotta på bråkmakargatan”-filmerna och pausade för att titta på lampor och färger.
Kan du berätta lite om ditt hus?
– Det är ett tidigt 30-talshus, väldigt skruttigt på utsidan och det var verkligen inte kärlek vid första ögonkastet! Men jag såg potentialen och vi fick det billigt. Nu har vi bott här i fyra år, renoverat alla rum och rivit ut alla plastmattor så nu är det trägolv i hela huset.

LÄS MER: Se fler kändishem här!

Det här är Clara:

Namn: Clara Lidström. Ålder: 26 år. Familj: Maken Jakob, 25, sonen Bertil, 2, och snart höns. Bor: I en liten by på landsbygden i Västerbotten. Gör: Bloggare, pysselexpert och författare. Aktuell: Med bloggen Underbaraclaras.com.

 

Claras tre bästa tips för ett hemtrevligare hem:

1. BELYSNING

”Att ha många lampor i olika höjder, som bordslampor, golvlampor, taklampor och spot­lights, gör att det känns hemtrevligt.”

2. BÖCKER

”Böcker ger en ombonad känsla och de behöver inte bara finnas i en bokhylla, man kan ställa böcker i fönstret eller lägga dem i en trave som ett stilleben.”

3. BLOMMOR

”Man blir glad av blommor, de renar inomhusluften och ger en levande och härlig känsla. Jag älskar pelargoner och de är ganska billiga och man kan fort få flera genom att ta sticklingar.”

HUSFÖRHÖRET

Beskriv din stil i en mening:
– Färgglad, egensinnig och lantlig.
Hur ofta möblerar du om?
– Hela tiden, jag testar nya möbleringar säkert varje vecka. Inredning behöver inte handla om att köpa, man kan flytta runt och göra om saker också.
Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Absolut form. Jag har ganska många saker som är opraktiska men som jag tycker om ändå.
Vilken färg är finast?
– Jag kan inte välja en, men jag gillar svaga färger och lite smutsiga pasteller.
Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag hade olika faser och mamma och pappa var snälla och lät mig måla om och hålla på. Ett tag hade jag en poppig tonårsstil med starka färger på väggarna och Ikea-möbler.
Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Jag ställer dem i garaget, gör om dem eller skänker till Myrorna eller liknande.
Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna?
– Jag skulle rädda mina hårddiskar. Man kanske kan tro det eftersom jag bloggar om inredning men jag är inte så brydd om prylar.
Ditt dyraste köp till ­hemmet?
– Kylskåpet, tror jag. Vi har bara gamla skrotsaker köpta på loppis och ärvda möbler, vi köper inga dyra grejer.
Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Jag skulle aldrig köpa en skinnsoffa. Jag kan förstå nyttan med dem när man har barn, att de är enkla att torka av och så, men det är inget för mig.
Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Vi har hittills bara renoverat invändigt men nu är det dags att ta tag i fasaden. Putsen på huset är från 30-talet så det behövs.