My home / Inspiration / Hemma hos / Svävande nybygge vid...
En önskan om ett spännande men enkelt boende som förenade sig med naturen, resulterade i detta hus på pålar – flera meter upp i luften.

Svävande nybygge vid havet

Stadsborna Maria och Bengt-Göran sökte efter ett fritidshus där de kunde koppla av. Nu har de hittat lugnet i en enebacke vid havet där de byggt ett hus på pålar.

Av: Johan Lotand

Marias och Bengt-Görans arbeten tar upp det mesta av deras tid. De bor i en villa i stan men har märkt att det lätt blir att de arbetar även på fritiden när de är hemma. Människan behöver vila och rekreation med jämna mellanrum för att må bra. Av en tillfällighet var Maria och Bengt-Göran ute och tittade på ett hus som var till salu, huset var dock ämnat för svärmor. Väl på plats noterade de att en vacker enebacke med utsikt över havet hade styckats av från fastigheten. De köpte backen med tanken att de skulle kunna bygga ett hus där utan att såga ner en enda buske. Huset skulle bli deras tillflyktsort, deras andningshål, deras nya bekantskap med havet och Hallandskusten.

De vände sig till ett arkitektkontor i Mellbystrand, och presenterade sin idé och sedan var projektet i gång. Det fanns två möjligheter, antingen kunde de bygga ett hus enligt gammal tradition så som de en gång såg ut i bygden, eller så kunde de hitta på något nytt. Maria och Bengt-Göran var ganska eniga om att de ville ha ett hus som var spännande men gjorde lite väsen av sig och som förenade sig med den ­omgivande naturen. Hur bygger man ett hus på en tomt full av enar? Jo, på stolpar som afrikanska hyddor i bushen.
– Huset fick inte bli för stort. Det är bra att kunna dammsuga hela hemmet utan att behöva byta eluttag, säger Maria.
– Vill man ha ett hus att koppla av i är det en god idé att inte bygga på sig en massa nya arbetsuppgifter.
– Våra barn är vuxna så de har sina sovrum i en separat byggnad, därifrån kan de kliva direkt ut på terrassen, säger Bengt-Göran.

Projektet uppfördes med två huskroppar omgivna av ett omfångsrikt trädäck som i en hederlig trädkoja ungefär. Ytterpanelen valdes i ohyvlad furu.
– Vi har behandlat den med järnvitriol för att den skall vara tålig mot väder och i färg smälta samman med klipporna omkring.
Från det kombinerade vardagsrummet/matsalen/köket kan man gå ut till terrasserna som vette mot öster, söder och väster. Stora glasdörrar släpper in ljus och luft samt skyddar mot väder och vind.
Hela miljön är mycket tilltalande med en ­härlig atmosfär. Stolparna huset står på, har drivits hela vägen ner till urberget. Under och omkring byggnaden ­växer enbuskarna, till och med en gammal stengärdsgård slingrar sig fortfarande fram under alltihop.
En intressant detalj är att skorstensstocken är klädd med träpanel. Man kan tänka sig att brandmyndigheten fick hicka av att se trä och eld tillsammans, allt är dock specialgjort och godkänt för att klara kraven.

Huset värms upp med luft, vatten och värmepump, ett hyfsat stort aggregat gömdes under huset och förgrenades vidare till olika fläktanläggningar i rummen.
– Pulsen sjunker när vi närmar oss stugan, vi tar oss tid att läsa och måla. Naturtomten kräver lagom ­mycket arbete. Det här är den ljusa, rofyllda platsen som vi sökte, säger Maria.
I vardagsrummet står en modern braskamin som skapar trivsel även på vintern. I badrummet sitter ett stort, väldesignat betonghandfat som med sin ruffa yta matchar husets innerpanel av vitmålad råspont. Golvet är lagt med en vitvaxad ektilja.
Inredningen är helvit och i huset finns en lugn och bekvämt tillbakalutad atmosfär.

 

Vilka bor här?

Maria och Bengt-Göran Rosén med familj. Var: Vid den halländska kusten. Hur: I ett hus svävande i en enebacke.