My home / Inspiration / Hemma hos / ”Tidlöst är min...
Den höga takhöjden, cirka fem meter på högsta stället, förstärks snyggt av braskaminen. Inredningen går i dova färger med orange som accentfärg.

”Tidlöst är min melodi”

Ljust och rymligt med smart planlösning. När Anna-Karin Karlsson och hennes familj byggde nytt i Norrköping var allt genomtänkt in i minsta detalj. 

Av: Jessica Holm

När man kör förbi på gatan ser man knappast huset. Det enda som skvallrar om att familjen Karlsson/Hallén bor här är brevlådan. Men så fort man svänger in på den asfalterade infarten som går mellan två andra villor inser man att läget är perfekt och avskilt. Familjen har en av de två villorna som står på en stor avstyckad tomt, som tidigare enbart huserade ett enda boningshus.

– Vi bodde i en underbar lägenhet inne i stan som vi tyckte om. Men vi ville ha något större med egen trädgård. Därför letade vi hus. Alla gick upp enormt mycket i pris och hade stora renoveringsbehov. När vi räknade på totalsumman insåg vi att vi lika gärna kunde bygga ett nytt hus. Dessutom skulle vi få chansen att forma vårt nya boende precis som vi ville, förklarar Anna-Karin.

En dag gick de förbi Eksjöhus, som har kontor precis där Anna-Karin och Donalds lägenhet låg. De bestämde sig för att titta in – och på den vägen är det.
– Vi började prata och fick reda på att de skulle stycka av en stor tomt i Eneby. När vi kom hit var det lite svårt att föreställa sig hur det skulle bli, men vi såg potentialen.
Det gamla huset som stod på tomten revs och två familjer fick dela på den cirka 2000 kvm stora ytan. En stor fördel var att trädgården redan var uppvuxen. Anna-Karin och hennes familj fick möjlighet att spara en stor gran, som nu ger karaktär åt hela baksidan – som också rymmer ett stort trädäck.
– Vi tycker att stadsdelen är trevlig. Men vi gillar också att det är ett område med blandade hus, byggda under olika årtionden, säger Anna-Karin.

Familjens eget hus är en vit villa med tydliga retroinfluenser. Entrédörren och även andra detaljer på utsidan går i teakfärgat trä. De stora fönsterpartierna och husets raka linjer gör att villan andas funkis.
– Tanken var att den husmodell vi valde skulle ha pulpettak. Men vi bytte ut det mot sadeltak i stället, för att ge huset ett lite annat uttryck, säger Anna-Karin.
Att hon har inredningskänslan i blodet syns direkt när man kliver in i huset. Hon jobbar som Visual Merchandiser och får självklart massor av inspiration genom sitt yrke. Men intresset för inredning har hängt med sedan barnsben.
– Jag är svag för retro. Nya möbler får gärna ha retroinfluenser, men jag köper även mycket på loppisar eller letar på nätet. Tidlöst och klassiskt som håller i längden är min melodi. Lädersoffan till exempel är ett köp som jag aldrig ångrat, och jag tror inte att vi någonsin kommer tröttna på den, säger Anna-Karin.

  Hon gillar det avskalade med stora rejäla prylar som fyller upp utrymmet ordentligt. Småplottrigt, som kan ge ett rörigt intryck, går bort.
– Väggar och golv får gärna vara neutrala, så att jag kan gå loss med textilier för att skapa en ombonad känsla och trevliga blickfång.
Hennes inredningsfilosofi syns tydligt i det egna hemmet. Trots de stora, öppna ytorna har hon lyckats skapa en hemtrevlig känsla.
– När huset stod klart och vi såg det stora utrymmet i mitten av huset tänkte jag: Hjälp, hur ska vi lyckas fylla ut detta? Men det känns riktigt bra och vi är nöjda.

Vilka bor här?

Anna-Karin Karlsson, sambon Donald och dottern Signe, 5 år. Ålder: 44 år. Gör: Visual Merchandiser på Åhléns. Huset: Nybyggd villa i funkisstil i Eneby, Norrköping. Huset är på 130 kvm i ett plan, tomten är på 1000 kvm. Intressen: Inredning, träna på Friskis & Svettis, umgås med familjen. Bästa med huset: Den öppna planlösningen med en stor yta på ”mitten” för att umgås och laga mat. Inredningsstil: Grafiskt blandat med nordisk stil. Mycket nytt med retrokänsla, men gärna begagnat också, i bra skick. Tydliga retroinfluenser. Favoritfärger: Svart, vit och orange.

 

FYRA SNABBA FRÅGOR TILL ANNA-KARIN:

Gör en regnig söndag: Då spelar vi spel framför brasan eller går på bio. Sämsta inredningsköpet: Ett skrivbord vi aldrig tyckte om. Så vi köpte ett matbord från Ikea i stället, som vi nu har som skrivbord på kontoret – och blev helnöjda. Middag på restaurang eller hemma? Helt klart hemma! Det är så mysigt att tända en brasa och laga mat. Tar med mig om det börjar brinna: Först och främst vill jag bara få ut min familj. Men måste jag välja en sak så skulle jag nog ta min 50-talslampa i vardagsrummet, som jag hittat i ett soprum.

HEM12
Anna-Karin gillar att ha två av vissa saker bredvid varandra. Som här, två likadana tavlor och två askfat bredvid varandra.

 

HEM07
På köksbänken står porslin från Lagerhaus och numera nedlagda Nordik. Skål från Ikea och bricka med texten ”Fika” från Ica.

 

HEM08
I dottern Signes rum hänger egengjord konst. Anna-Karin har ramat in teckningarna i ramar från Ikea. Skrivbord och stol Ikea, vägghylla Mio möbler.

 

HEM09
Anna-Karins sambo Donald har själv gjutit trampstenarna i betong.

 

HEM11
Familjens katt Charlie njuter framför brasan.

 

HEM13
Huset är rymligt och har högt till tak i det kombinerade köket och vardagsrummet.

 

HEM14
I tv-rummet som ligger i ena änden av huset står en underbar fåtölj, ”Flow”. Anna-Karin och hennes man hittade den på rea och slog till. ”Jag älskar designmöbler, men tycker oftast de är för dyra”, säger Anna-Karin. Kudden i fåtöljen kommer från Åhléns, soffa från Ikea.

 

HEM15
Skänken i teak är ett Blocketfynd och en av Anna-Karins absoluta favoritmöbler i hemmet. Hennes pappa åkte, i snöstorm (!) och hämtade den åt henne i Eskilstuna. Skänken är designad av Erik Wörtz i slutet av 50-talet. Fåtöljen är ett loppisfynd, renskinn och kudde från Åhléns.

 

 

HEM16
Föräldrasovrummet är grafiskt med påslakan från Hemtex. Filt Ikea, kuddar H&M Home och tyg på väggen från Marimekko.

 

HEM17
Grafiska tavlor.

 

Familjen Karlsson/Halléns hus i Eneby är i funkisstil, men med ett sadeltak i stället för pulpettak, som var tänkt i husmodellen.