My home / Inspiration / Hemma hos / Titta in hemma...

Titta in hemma hos Alexandra Zazzi

När Alexandra Zazzi fick chansen att bygga om sitt kök ville hon skapa flow och smarta lösningar – och fick ett restaurangkök i miniformat.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Berätta om ditt kök!
– Vi köpte huset för pengarna jag fick när jag vann ”Expedition: Robinson”, 1999. Sedan dess har köket gjorts om i två omgångar. Senast var alldeles nyligen eftersom en vattenläcka gjorde att vi fick riva ut allt. Då var det lika bra att börja om på nytt, så nu har jag skapat mitt drömkök.

Vad var viktigt för dig när du fick skapa nytt?
– Bra förvaring, mycket arbetsyta och ett bra flow. Jag vill kunna röra mig lätt i köket och ha ordentligt med utrymme för matlagningen. Köket är planerat efter mina ritningar. Man skulle kunna säga att det är ett restaurangkök i miniformat och består av tre delar: en arbetsdel, en matdel och en té- och kaffehörna.

Tillbringar du mycket tid här?
– Ja, det gör jag. Jag jobbar mycket här och provlagar mat till kokböcker och tidningsreportage. Hela familjen ­hänger gärna i köket, vi nästan bor här. Barnen gör läxor, umgås och provsmakar allt jag lagar. De är min expertjury. Vi lagar även mycket mat tillsammans, båda killarna är matlagningsintresserade.

Hur valde du färger och material?
– Jag ville inte ha ett kök som var typiskt 2014, utan något som höll längre. Därför valde jag vita luckor och mörkt trä. Det turkosa kaklet valde jag därför att jag fotar mycket här och det är snyggt tillsammans med mat. Tapeten på väggen fick jag leta länge efter. Alla gillar den inte men jag älskar den. Jag ville ha en fondvägg som vågade ta ton och vara lite kaxig.

 

LÄS MER: Se fler kändishem här!

 

Det här är Alexandra:

Namn: Alexandra Zazzi. Ålder: 48. Familj: Gift med Peter. Sönerna Sebastian, 20, och Jonathan, 18. Bor: Göteborg. Gör: Kock, frilansande matskribent och programledare i radio. Aktuell med: Konferencier vid tävlingen Årets kock. Kommer ut med en kokbok om medelhavsbröd i september.

 

Stjarnrum-Alexandra-Zazzi10
Golvet och bänkskivorna är båda av natursten. ”I Europa har nästan alla det, men i Sverige tycker man att det blir för slitet. Jag tycker bara att det blir snyggare med tiden! Om fem år kommer det vara som jag vill ha de. Ett kök ska se använt ut och ha patina.” Stjarnrum-Alexandra-Zazzi11
Tapeten med frukt och blommor är Lisa Bengtssons ”Boudoir”. Stjarnrum-Alexandra-Zazzi09
Gasspisen är från Aga.Stjarnrum-Alexandra-Zazzi02

Köket kommer från Lundins Kök & Interiör.
Stjarnrum-Alexandra-Zazzi12
Hunden Grappa hänger gärna i köket, tillsammans med resten av familjen. Tavlan har Alexandra målat tillsammans med sin pappa. Stjarnrum-Alexandra-Zazzi08
Alexandras kylskåp är större på insidan än vad det ser ut från utsidan. Det är nästan som ett kylrum och kommer från Norcool. Stjarnrum-Alexandra-Zazzi06 Som för de flesta kockar är bra knivar viktigt för Alexandra. Här är en japansk favorit av märket Kai Shun. Stjarnrum-Alexandra-Zazzi04 Diskmaskinen är förhöjd så att man slipper böja sig ner varje gång man ska tömma eller fylla den. Stjarnrum-Alexandra-Zazzi05 Kaffe och te har sin egen hörna i Alexandras kök.

Alexandras tre bästa tips för ett superkök

1. Tänk praktiskt. En lite annorlunda detalj i mitt kök är diskmaskinen som är förhöjd, så att man slipper böja sig ner.
2. Rörelseskärpa. Skapa ett flow i köket och ha de olika stationerna uppdelade. Det underlättar särskilt om ni är flera i köket som brukar laga mat tillsammans.
3. Färga fritt. Våga vara lite wild and crazy när det gäller färg på ytor som går att göra om, som en fondvägg till exempel. Färg är roligt!

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening.
– Retro-modernt och gärna lite kitschigt. Det är i alla fall det jag strävar efter.
Hur ofta möblerar du om? – Förhållandevis ofta. Det tycker i alla fall min familj. Jag flyttar gärna runt saker och tycker om att skapa nya rum i rummen.
Favoritfärg? – Turkos.
Hur såg ditt flickrum ut? – Vi bodde på väldigt många ställen när jag var liten, både i Sverige och Italien. I början delade jag rum med mina två bröder. Jag och min storebror sov i en våningssäng och min lillebror hade en liten barnsäng. Det var fullt med leksaker i rummet. Mitt första egna rum fick jag när jag var 11.
Form eller funktion, vad går först? – Funktion. Hela mitt kök är planerat för att vara funktionellt.
Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på? – Jag skänker bort eller säljer dem.
Vilken pryl räddar du om det börjar brinna? – En tavla som jag och pappa har målat tillsammans. Jag ska sätta upp den i köket när jag hittar en bra plats för den.
Vilken är din favoritmöbel? – Just nu är det min nya gasspis. Vi håller fortfarande på att lära känna varandra men än så länge är jag väldigt nöjd med min nya vänskap.
Vad kommer aldrig över din tröskel? – Jag är inte så kategorisk av mig och tycker det är kul att bryta mönster. Men färgen rosa gillar jag inte.