My home / Inspiration / Hemma hos / Titta in hos...
Tony Irving är mångsysslaren som förstås är känd från ”Let’s dance”. Men han är också radiopratare, utbildare av idrottslärare och har en kockutbildning. Han visste exakt var köksskåpen skulle stå när det var dags att flytta ihop med Alex i det nyrenoverade radhuset i Norrtälje.

Titta in hos danskungen Tony Irving

Dansaren Tony Irving körde vänstertrafik hemma i England innan han flyttade till Sverige. Kanske är det därför han ordnat sitt kök så att det är som gjort för vänstersvängar? 

Av: Jörgen Cardell Foto: Peter Holgersson

Ni har renoverat i byggnaden. Hur gick tankarna när det gällde köket?

– Vi gjorde allt från scratch efter att vi köpt det här huset. Nästan allt revs ut. Vi ville köpa något nytt tillsammans när vi flyttade ihop. Jag är mycket i köket, lagar mat och bakar. Köket ska vara som en triangel med olika funktioner på de tre sidorna. Står man vid spisen ska man till exempel ha diskbänken till vänster, det gör det lättarbetat.

Du har gett ut en bok som heter ”Tony Irvings 10 med dans-, drink- och middagsrecept”. Vilken dans och vilken mat och dryck passar bäst i det nya köket här?

– Just nu skulle det vara bugg, för att vi ska ha roligt. Sen skulle det bli en Viennesse som är en champagnebaserad drink och till det mamma Yvonnes cheesecake.

Du är uppväxt i en by utanför Manchester. Innebär det att du helst äter ägg och bacon, steak & kidney pie och att det står HP-sås i kylskåpet?

– Ja, haha … Det står en HP-sås i kylen och jag lagar en steak & kidney-paj ungefär varannan månad. Har vi en ledig dag blir det gärna ägg och bacon, med vita bönor.

Ditt schema ser ganska späckat ut. Hur kopplar du bäst av i köket när du kommer hem?

– Det första jag gör när jag kommer hem är att fixa en nice cup of tea. Då är det bra att köket ligger nära entrén. Ska jag koppla av tycker jag att det är verkligt roligt att baka. Det blir pajer, muffins och annat. I övrigt hänger matlagningen ihop med mitt temperament.

 

Det här är Tony:

Namn: Tony Irving. Ålder: 48 år. Familj: Maken Alexander Skiöldsparr. Bor: Norrtälje. Gör: Underhållare med bredd. Involverad i allt från stå-upp till dans.

Tony-Irving07
”Vi ville hålla köket lite för sig självt. Vi går nog lite mot trenden där, men vi gillar att ha det så.”
Tony-Irving01
Tony Irvings kök är avskalat och ger nästan en grafisk känsla. Tanken är att alla redskap som behövs ska kunna stå framme och vara lätt tillgängliga.
Tony-Irving02
”Jag är en person som gillar kokböcker. Jag kan faktiskt jobba mig igenom stora delar av en kokbok och testa recepten. Det har hänt att jag träffat kända kockar med utgivna kokböcker och att jag märkt att de aldrig lagat en del av recepten som finns i deras kokbok”, säger Tony.

 

Tony-Irving06
”Mixern är otroligt viktig för mig”, säger Tony. ”Jag behöver en bra sådan när jag bakar. Märket är Kitchen Aid”.
Tony-Irving08
Dyraste köpet. I den övre delen finns kylskåp i två dörrar. Den undre delen innehåller frysen.
Tony-Irving03
Vattenkokaren är viktig för Tony Irving. Snabbt ordnar den till a nice cup of tea. ”Jag häller också kokt vatten över grönsaker i stället för att koka dem. Då behåller de spänsten.”

 

LÄS MER: Se fler kändishem här!

 

Tonys tre bästa inredningstips för köket

1. Förenkla. Om du är högerhänt är det bäst att röra sig åt vänster i köket. Ordna köket utifrån det faktumet.

2. Tänk hygieniskt. Välj utrustning i köket så att det är lätt att hålla rent. Bänkskivan ska vara i rätt material. Den ska tåla höga temperaturer och vara lätt att torka av.

3. Fixa utrymme. Se till att det finns mycket ytor att jobba på. Då blir det enkelt att laga mat. Saknas ytorna bromsar det din vilja att laga mat.

 

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening. – Modern engelsk cottage-stil.

Form eller funktion – vilket går först för dig? – Jag står för funktionen och Alex för formen. Han kan allt om färger och design medan jag ser till hur saker fungerar.

Favoritfärg: – Blå. Det kommer nog av att jag älskar en klarblå himmel. Det är en varm färg för mig.

Färgen jag helst låter bli: – Rosa. Jag har haft så mycket rosa när jag uppträtt på scen att bara av tanken gör mig irriterad.

Hur såg ditt pojkkrum ut? – Jag hade ett stort rum med en dubbelsäng. Ovanför den hade jag en bild på Diana Ross som jag avgudade. Färgerna var beige och brunt. I varje rum i vårt hem skulle det finnas en bibel och en bönbok. Jag hade en underbar utsikt över gröna berg och dalar. Det var dåligt isolerat så om det blåste lite lyfte heltäckningsmattan.

Ditt dyraste köp till hemmet? – Dyrast är nog kylskåpet som vi gav 36 000 kronor för. Den övre delen är kylskåp i båda dörrarna och den nedre delen är frys. Jag slipper att böja mig alltför ofta. Det finns en härlig ismaskin också.

Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna? – Tavlan med texten ”Home Sweet Home”. Det  var den första present som jag köpte för egna pengar till min mamma. Sedan har jag fått den av henne.

Hur har din stil förändrats under de senaste tio åren? – Jag har skaffat mig stil sedan jag träffade Alex. Innan hade jag ingen.