My home / Inspiration / Hemma hos / Titta in i...

Titta in i den ombyggda kyrkan i Denver

När Daniel köpte den pyramidinspirerade kyrkobyggnaden hade den stått igenbommad i många år. I dag har han och flickvännen Christy gjort om den till Denvers kanske allra coolaste hem. 

Av: Monica Karlstein Foto: Angelica Söderberg

I början av 1900-talet byggdes kyrkan. Femton år senare gjordes den om till frimurarloge och därefter blev huset en osig mexikansk snabbmatsrestaurang. Sedan stod det tomt i många år och ingen brydde sig om det.
Att få ta över en gammal kyrka borde vara varje inredningsintresserad persons stora dröm. Men uppenbarligen inte på andra sidan Atlanten. När Daniel hittade tegelbyggnaden i Denver, Colorado, fick han den billigt. Det öde huset svärtade ner villaidyllen runt omkring och det var dags att någon tog ansvar för det.
När Härligt hemma besöker Daniel och Christy i huset stannar de inte hemma i många minuter.
– Känn er som hemma, ta för er ur kylen och lås dörren när ni går. Ni kan vara här hela dagen, men vi måste till jobbet. Men vi äter gärna middag med er ikväll, säger Christy.

Den där gästfriheten eller öppenheten går som en röd tråd genom hela deras hem. Det börjar med vårt mottagande som om det inte är några som helst konstigheter att lämna två främlingar ensamma i sitt hem och fortsätter med de utländska besökarna som vi möter i vardagsrummet.
I fyra år har de drivit en bed and breakfast-verksamhet, men det är inte vilka som helst som får bli deras gäster.
– Det är inte för pengarna vi gör det utan för att det är kul att träffa spännande och sköna människor. Vi brukar säga att kravet för att bo här är att man ska kunna spela minst ett instrument. Då blir det en bra fest, säger Christy och pekar på pianot.
– Det är lite ostämt men vi fick det gratis av en kompis som skulle flytta.

Kyrkan som förr var en samlingsplats verkar fortfarande vara välbesökt. I hallen står ett skeeball-spel. Ett sådant där som brukar finnas i spelhallar eller på sportbarer. Lånar du en tjugofemcentare från högen i hyllan och stoppar i myntfacket får du ett gäng läderbollar att kasta i hål med olika poäng. Rekorden skrivs upp på griffeltavlan bredvid.
– Våra vänner älskar det här huset. Det är så perfekt för fester att kompisarna ofta på eget bevåg styr upp kalas här. Dealen är att de lämnar spriten som blir över.
Men öppenheten gäller inte bara vännerna och besökare. Även toleransen för udda prylar är stor, som det ostämda pianot eller frisörstolen i turkos hårdplast. Pryl efter pryl radar upp sig som vid första tanken egentligen inte alls hör hemma i ett hem.
En dörr som barbord. En reklamskylt från åttiotalet som sovrumsdörr. En lådbil på vardagsrumsgolvet och en vespa innanför ytterdörren. Men var sak har sin förklaring – och sin historia.
– Nästan allting här inne är saker som vi fått från vår familjemedlemmar eller hittat här i närheten, som är återanvänt precis såsom det är eller används med en ny funktion, säger Daniel.
Men vespan är inget upcyclat hemmafixprojekt. Den är ett kärleksfullt minne från när de träffades.
Från början ville Christy inte alls gå på dejt med Daniel men han gav sig inte. I stället kidnappade han henne från jobbet – på moppen – och bjöd ut henne på middag.

På mindre än ett år renoverade Daniel huset. Från att golvbjälkarna varit synliga och huset saknade innertak, väggar, el, värme och avlopp förvandlade han den trehundra kvadratmeter stora fastigheten till ett trivsamt hem att bo i. Så trivsamt att Christy så småningom ville flytta in.
Numera samsas Daniels lekfulla fyndade-på-gatan-prylar med Christys arvegods i retrostil och eleganta loppisfynd. Och med kärleksvespan såklart!
När vi stannat så länge att vi nästan skäms vänder vi oss med ryggen mot ytterdörren och föreställer oss att vi är på väg ut genom kyrkporten – till oset från saftiga burritos.
– Jag vill aldrig gå härifrån, suckar fotograf-Angelica.
När dörren är låst sjunker vi ner på trappen utanför.
– Jag kommer tillbaka. Jag ska bara lära mig spela ostämt piano först, säger jag.