My home / Inspiration / Hemma hos / Titta in i...
Elin Wallin från Vendelsö tycker inte att inredning måste vara dyr för att vara vacker. Hon har till exempel köpt sina fem köksstolar för det otroliga priset tretton kronor på en loppis.

Titta in i loppisfyndade retrohemmet

Det mesta är gjort på intuition. Dessutom är Elin Wallin otålig. Resultatet har blivit en cool och högst personlig inredning med häftiga retroinslag.

Av: Viktoria Hansen Foto: Angelica Söderberg

Hon blir själv lite förvånad över att det blir så bra. Elin Wallin går helt på sin intuition när hon inreder. Hemmet har fått liv av vackra och oväntade loppisfynd. Massor av saker som hon tänkt att hon ska måla eller på annat sätt göra om. Men så kommer hon hem, börjar kombinera föremålen – och plötsligt blev det så snyggt att det inte finns någon anledning att måla om grejerna.
– Som de där ljusstakarna, säger Elin och pekar mot ett par gula ljusstakar som står på en teak­hylla.
– Jag tyckte inte de var så snygga i affären men när jag kom hem passade de ju jättebra med de andra grejerna.
Ljusstakarnas gula nyans matchar perfekt med det gula i den gamla kulramen som står bredvid, som i sin tur tar upp färgerna från den gamla kartan som hänger på väggen ovanför.

Det blir inte riktigt som Elin tänkt sig när hon inreder. Det blir mycket bättre. Familjen, som förutom Elin också består av Jonas, 32, och dottern Indra, snart 4, har bott i sitt hus i snart tre år. Elin minns glädje­ruset när de fick nycklarna.
– Det var sommar och Indra var nästan ett år. I ett halvår hade vi bott ovanpå Jonas kusins garage på 25 kvadratmeter eftersom vi sålde lägenheten i stan innan vi köpte något nytt. Jag tyckte det var så stort här! Vi hade inga möbler, utan satt utanför på trappan och åt hämtmat.

Kärleken till huset har hållit i sig och fördjupats. I dag upplever de inte huset som lika stort, de har boat in sig och börjat fundera på hur de ska kunna göra det större. Eftersom garaget sitter ihop med huset finns möjligheten att slå ut väggen mellan vardagsrummet och garaget och på så sätt göra ett extra rum.
– De här gamla husen är fyllda av möjligheter. En del i kvarteret har till exempel byggt en övervåning.
Området byggdes i slutet av 1960-talet och här bor det både pensionärer och barnfamiljer, den perfekta blandningen med andra ord.
– Det känns tryggt att ha tre pensionärspar runt knuten. Det finns alltid någon att fråga och de har barnbarn i Indras ålder, säger Elin.
Att knappt ha några möbler som nyinflyttade innebar en stor frihet. Lägenheten i stan hade gått i modern stil, men Elin kände att hon ville inreda huset i samklang med husets ålder. Och så började hon samla på sig möbler och föremål från 1960- och 70-talet. Hon har tur som bor nära två loppisar som än så länge inte tar så mycket betalt för sina grejer. Men de största fynden har hon gjort  i Heby, där hon växte upp.

Elin stryker med handen över ryggen på en av de fem stolarna i vardagsrummet.
– Gissa vad jag betalade för de här?
Kanske ett par hundringar?
– Tretton kronor. Fem stolar kostade 25 kronor, men så var det halva priset, så jag fick dem för tretton kronor.           
Det behöver inte vara dyrt att inreda vackert, säger Elin. Mycket av vad hon har är billiga fynd och sådant som hon tillverkat själv. Som klädhängaren i hallen. Elin såg en fin hylla i en tidning och insåg att hon skulle kunna göra en liknande själv. Sagt och gjort. Nu finns den i hallen.
– Jag är dessutom väldigt otålig. Jag vill ha saker på en gång. Då är det bättre att gå ut och snickra. Det är därför jag inte har några ramar heller, säger Elin och nickar leende mot två planscher som sitter direkt på väggen.
– Jag tar lite kludd och smackar upp dem helt enkelt, jag vill få det snyggt på en gång.
När familjen flyttade in fanns en fondvägg i Indras rum som ingen gillade. Men i stället för att tapetsera om tog Elin ett vackert tyg som hon satte upp med häftpistol – snabbt, enkelt och snyggt.

hemma-hos-nook-pa-vendelso20

Vilka bor här?

Elin Wallin, 29 år, produktchef på Topshop, driver också företaget Studio Elwa, Jonas Nömell, 32, it-konsult och Indra, 3,5.
Ort: Vendelsö, Stockholm. Husfakta: Enplansvilla byggd 1968. 115 kvadratmeter fördelat på 4 rum och kök. Namn på Styleroom: Nook.
Varit på Styleroom sedan: 2009. Stil: Retro. Blandar fint och fult, dyrt och billigt, gammalt och nytt. Inspireras av: Inredningstidningar, Instagram och bloggar. Varför vill du visa ditt hem? Jag vill visa att man kan göra fint med enkla medel och att det inte behöver bli så dyrt.