My home / Inspiration / Hemma hos / Tre rum och...

Tre rum och kök – på 17 kvadrat!

Att gå in i Christine Hansens lägenhet är som att komma in i en strömvirvel av energi. Lägenheten böljar med smala trappsteg till vardagsrum och arbetsrum och ner igen via kök till hall. Och allt det här – och mer – på bara 17 kvadratmeter!

Av: Jessika Devert Foto: Karin Wildheim

När Christine kom till Sverige från Australien för att jobba på Göteborgs universitet bodde hon i andra hand, men insåg snabbt att det inte skulle hålla i längden.
– Nej, jag är ingen ung student som vill dela lägenhet eller hoppa runt och leta. Jag är vuxen och vill ha mitt eget utrymme, så jag började leta efter något jag kunde köpa, berättar Christine.
Efter att ha tittat på oändliga mängder lägenheter hittade hon till slut sin guldklimp. Vilket inte var en guldklimp då, men hon såg potentialen och ville göra något med volymen som fanns.
– Det är 3,50 i takhöjd. När jag flyttade in fanns det en loftsäng med stege, men efter att ha bott med det i ett år så insåg jag att jag inte ville ha det så, säger hon.

Via sitt jobb fick hon kontakt med en arkitekt som heter Torsten Ottesjö som jobbar mycket med volym, med hållbara material och återvinning. Och det passade Christine som hand i handske. – Jag sa från början att det som fanns i lägenheten skulle återanvändas, så i dag är de gamla garderoberna stommar till kökslådorna. Och ibland när jag ser lite svart trä någonstans så undrar jag var det kommer ifrån tills jag kommer på att just det, det är från den gamla sängen, säger hon och ler.

Arkitekten Torsten skissade med brädbitar på plats för att få den rätta 3D-känslan. Inga ritningar. Han mätte Christine så att hon skulle få plats att stå på alla höjder i lägenheten och hon hade vissa krav. – Jag ville ha ett fullgott kök, en normalstor säng, ett gästrum och en skön soffa och det lyckades han med. Dessutom har han lyckats få in landskapet i designen och det gillar jag, säger Christine.

Varenda dag under renoveringen, då Christine tillfälligt bodde hos en vän, kom hon till lägenheten och såg framstegen som Torsten gjorde. – Jag ville aldrig att renoveringen skulle ta slut för det var så fascinerande att se det växa fram, säger hon och stryker med handen över de vita brädorna i väggen.

 

 


Vem bor här?

Christine Hansen, 52. Gör: Doktor i historia vid Göteborgs universitet. Hemmet: En etta på 17 kvm i Vasastan i Göteborg. Intressen: Tränar yoga och går på gym och älskar att titta på matlagningsprogram på tv. Vad ligger på nattduksbordet? Jag har inte plats för ett nattduksbord, men min Ipad lyckas alltid hamna i sängen. Jag lovar mig själv att inte ha teknik i sovrummet, men alla mina böcker finns på Ipaden så det lyckas jag aldrig hålla. Vad lyssnar du helst på? Just nu minimalistisk jazz och Australiens store son Paul Kelly. Fisk eller kött? Fisk – jag bor ju i Göteborg numera! Vem skulle du vilja bjuda på middag? Gärna författaren Åke Edwardson som ger mig en så fantastisk bild av Göteborg i sina böcker. Svenska eller engelska? Åh, jag skäms för att jag är så dålig på svenska men jag förstår mer och mer hela tiden!