My home / Inspiration / Hemma hos / Tyska familjen inreder...
Benno har byggt en 18 kvadratmeter veranda av lärkträ utanför huset. Fasaden är klädd i trä och gråmålad, som en hyllning till svenska trähus.

Tyska familjen inreder ljust skandinaviskt

Benno och Katharina Kirschenhofer bor i södra Tyskland där timmerstugor och mörka träslag dominerar. Men familjen har valt en helt annan stil – den ljusa, skandinaviska lantstilen.

Av: Shanti Broeng Foto: Sylwia Gervais/Linnea press

Den lilla tegelvillan var en perfekt bostad för Katharina och Benno Kirschenhofer.
– Vi flyttade in sommaren 2008, strax innan Katarina födde vår lilla dotter, Helen. Jag minns att hon var gravid när hon målade om i huset, säger Benno.
Den cirka 100 kvadratmeter stora villan, byggd på 1950-talet, har en stor och härlig trädgård som passade paret perfekt. Här finns gott om plats för barnens lek, men också för att kunna uppfylla drömmen om mysiga trädgårdsfester och en ekologisk örtagård. Dessutom är läget perfekt, bara en halvtimmes bilresa från München och nära till de bayerska Alperna, med möjlighet till skidåkning och vandring.

Huset hade inte renoverats på många år och det fanns en hel del att göra.
– Ärligt talat så rensade vi ut allt tills det bara var tegelstenarna kvar, sedan kom arbetet med återuppbyggnad och modernisering, berättar Benno.

Paret täckte huset med trä och målade det grått med vita fönsterkarmar. När de stora jobben med el, isolering, badrum och fönster var klara återstod det att sätta sin egen prägel på huset. Både Katharina och Benno är stora fans av skandinavisk design, så valet var enkelt. Det blev trägolv, målade väggar i pastell med lite nostalgisk, maritim karaktär.
I dag rymmer bottenvåningen ett stort vardagsrum, matsal och öppet kök och en liten gästtoalett och hall.
På första våningen finns sovrum, badrum och Helenes rum.
– Vi är glada över att vi blev av med de flesta väggarna på bottenvåningen eftersom det ger mycket mer ljus och rymd i vardagsrummet. Tidigare fanns kakelgolv i hela huset, men det har vi ersatt med mörka, lackerade trägolv, berättar Benno.
Det är Katharina som bestämt färgen på väggarna. Och det var inte enkelt. Efter sju försök, bland annat med cream och rosa, valde hon en svagt grå nyans som ger en lugn atmosfär.
– Vår smak när det gäller inredning är väldigt nära den nordiska country-stilen, för våra grannar här i stan så upplevs den stilen som lite speciell. Arkitekturen i området är mycket tung med mörkt trä och timmerstugor, säger Benno.

För tre år sedan slutade Katharina sitt jobb som dietist och öppnade en 50 kvadratmeter stor butik i stan, där hon nu säljer vackra inredningsdetaljer, möbler, presenter och leksaker för barn.
För att hitta nya produkter till affären, besöker paret ofta olika hemmamässor och låter sig inspireras av det enorma utbudet av vackra tyger, trender och idéer inom inredning och design.
– Butiken har blivit en del av vår familj och vi diskuterar ofta nya idéer och pratar om hur vi kan förbättra utbudet. Det kan ibland vara lite utmanande, men det känns också kreativt och är mycket givande. Speciellt eftersom vi vill göra allt själva, säger Benno.

 

Vilka bor här?

Namn: Benno och Katharina Kirschenhofer. Ålder: 36 och 32 år. Bor: I en 100 kvadratmeter stor 50-talsvilla i södra Tyskland. Gör: Driver en inredningsbutik, Platzhirsch.gostorego.com.

 

tyskarna inreder skandinaviskt13

Det enkla köket är kryddat med lite dekorativa detaljer som till exempel ordet ”Kitchen” på väggen. ”Men E:et ramlar tyvärr ner varje vecka!” berättar Benno.

 

tyskarna inreder skandinaviskt07
Intill köket finns en liten bänk där man kan sitta och hålla koll på hur tillagningen fortskrider.Den används oftast av katten Momo.

 

tyskarna inreder skandinaviskt03
Bakom soffan i vardagsrummet står en gammal fönsterlucka av trä, som paret har målat vit. Soffbordet är en gammal kista som hittats på loppis och målats vit. ”Den är praktiskt eftersom vi förvarar leksaker, spel och barnböcker i den,” säger Benno.

 

tyskarna inreder skandinaviskt12
Det lilla sidobordet i entrén är perfekt för småsaker.

 

tyskarna inreder skandinaviskt25
Trappan till andra våningen, som tidigare var mycket mörkmålad, är nu helt vit för att tillföra så mycket ljus som möjligt.

 

tyskarna inreder skandinaviskt22
Sovrummet går i lugna toner i vitt, svart och beige. Överkast från Au Maison.

 

tyskarna inreder skandinaviskt10
I femåriga dottern Helenes rum har familjen kombinerat en stjärnmönstrad vägg med en randig i matchande nyanser.

 

tyskarna inreder skandinaviskt06
Huset är omgivet av en gammal trädgård. Familjen älskar att odla sina egna frukter och grönsaker som de sedan kan njuta av till utomhusfrukosten.

 

tyskarna inreder skandinaviskt09
Rädisor från Bayern och bröd att dela – ett ​​enkelt mellanmål, som serveras med ett glas öl på sommarkvällarna.