My home / Inspiration / Hemma hos / Välkommen till retroidyllen
Titta in i familjen Bäckmans ­charmiga radhus i Skönstaholm.

Välkommen till retroidyllen

Radhusen slingrar sig systematiskt i den lilla stadsdelen Skönstaholm, i södra Stockholm. Här, mitt bland barnvagnar, sandlådor, vacker natur och gråputsade fasader fann Karin och Lennart sin retrodröm.

Av: Helena Aro Foto: Angelica Söderberg

Mellan pulserande motorvägar och bara ett stenkast söder om Globen ligger ett av Stockholms ­charmigaste radhusområden, Skönstaholm.
Karin och Lennart bodde först i Årsta, i en tids­typisk 60-talslägehet, men var på jakt efter något större. Paret sökte utanför tullarna, ett hus eller radhus. Och innan de visste ordet av fick de erbjudande om ett byte.
– Just Skönstaholm var inget vi planerat, men Lennart som är uppvuxen i Hökarängen kände sig mest hemma i söderförort, så vi slog till. Och att Skönstaholm kom med en fantastisk historia i bagaget var ju en ren bonus för oss som gillar 50-tal, berättar Karin.

Paret drog i gång en rejäl renovering och precis när de blev klara fick de erbjudande om ett nytt byte, på ett större radhus av en granne i samma område.
– Jag var väldigt tveksam till bytet, jag trivdes bra i vår trea och ville inte dra i gång en ny renovering. Men Lennart stod på sig och såg potentialen i fyrarummaren som även hade öppen spis. I samma veva om­vandlades Skönsta­holm från hyresrätter till bostadsrätter, berättar Karin medan Lennart serverar oss kaffe i gamla vackra Gustavsbergskoppar.

Skönstaholm ritades från början för att bli ett uppvisningsområde för radhus med hyres­lägenheter, ett nytt och ovanligt grepp i Sverige då på 50-talet. Gamla Enskede hade varit först, redan på 1910-talet byggdes de första radhuslängorna med inspiration från Storbritannien. Men det gick inte riktigt hem, svenskarna ville ha småstugor med en egen liten trädgårdstäppa. Arkitekterna Nils Sterner och Erik F Dahl ritade då Skönstaholm.

Karin och Lennart pratar sig varma för Skönsta­holm, och det är lätt att förstå att ingen vill flytta ­därifrån, oavsett om man är gammal eller ung. Karin fortsätter berätta.
– Det som är så fantastiskt med Skönstaholm ­utöver den vackra femtiotalsarktitekturen är att det finns en historia av gemenskap i området. Här har vi ett ”eget” luciatåg med där Lucian rider genom Skönstaholm. Vi har fackeltåg med mässingsorkester och fyrverkerier på Valborg. Det ordnas Barnens dag, kräftskivor och Vinterolympiader. Vi har en egen tennis­bana och tidigare fanns även en egen dans­bana här. Att bo i Skönstaholm är som att bo i en liten by mitt i Stockholm!
Och det var precis det som Nils Sterner, en av ­arkitekterna bakom Skönstaholm hade som mål. Han förespråkade en ”måttlig bebyggelse”, de låga radhusen med en liten trädgårdsplätt skulle skapa en ­”hälsosam och vänlig miljö som skulle främja familjesammanhållningen”.

Renoveringen av radhus nummer två tog totalt ett år. Radhuset var kraftigt eftersatt och paret tog denna gång hjälp av en arkitekt för att utnyttja husets potential på bästa sätt.
– Vi väntade med renoveringen tills vi hade alla våningar färdigplanerade, berättar Lennart som är strukturerad och ordningsam av naturen.
– I källaren har vi numer ett stort badrum och tvättstuga samt ett gästrum. Vi har tagit ner väggar, lyft innertak och öppnat upp trånga garderober och passager, som var vanliga i hemmen på 40- och 50-talet. Men hela tiden på ett varsamt sätt för att bibehålla stilen.
–  I övrigt passade vi på att sätta nya ytskikt och el i hela huset i samband med byggnationen. Det var en jobbig tid, vi byggde om en våning i taget och ­flyttade från rum till rum. Och det allra ­jobbigaste var att hantverkarna aldrig höll sina deadlines, så det är något vi lärt oss, skrattar Karin, att alltid göra ­skriftliga avtal med hantverkare!
Hela huset är fullt av originaldetaljer, stora som små, något Karin och Lennart varit noggranna med att ta tillvara på.
– Vi är väldigt nöjda med att vi har sparat originaldetaljer så som köksluckor, dörrhandtag och den stora skjutdörren. Det viktigaste när man renoverar är följa känslan i huset. Det är också viktigt att välja tidstypiska material som passar in i miljön, berättar Lennart.

Karin älskar inredning och slukar allt från modetidningar till inredningstidningar och inspireras även av bloggar på nätet.
– Jag har ständigt idéer om hur jag vill förändra inredningen här hemma, men jag låter förändringar ta tid. Jag bollar alltid mina idéer med Lennart och tillsammans brukar vi hitta en lösning som är bättre än min ursprungsplan, säger hon och utbyter en kärleksfull blick med Lennart.
– Vi har hamnat mitt i prick, ler Karin och fortsätter. Skönstaholm är ett kulturklassat radhusområde vilket innebär att det finns riktlinjer för hur området ska bibehålla sin ursrungliga karaktär. Och det är ­precis det vi försökt göra med vårt radhus, här vill vi alltid bo!

Vilka bor här?

Namn: Karin och Lennart Bäckman. Ålder: 34 och 49. Familjen består av: Karin, Lennart och Lennarts son Oscar, 24. Yrken: Karin är tandtekniker och Lennart arbetar som produktchef. Bor i: Radhus, 98 kvm, Skönstaholm. Stil: 50-tal.

Hemmahos-retroidyllen25

Lampan på sidobordet i hörnet har Lennart hittat i grovsoporna. Småborden kommer från Mio. Tavelväggen består av konst som paret har ärvt och köpt. ”Vi älskar konst, vi går ofta på museum tillsammans.”

Hemmahos-retroidyllen12

Köket har moderniserats men med ursprungsplaneringen kvar. Karin och Lennart har ­sparat och återanvänt stommen och alla luckor. Resten är platsbyggt för att anpassa köket efter deras önskemål.

Hemmahos-retroidyllen20

Sängen är fylld med blandade kuddar i grafiska mönster. Lampan ”Astoria” från Rubn är en favorit som Karin länge gick och drömde om. Lampan från Ateljé Lyktan som står på sänggaveln är ett loppisfynd, och herrbetjänten likaså. Stolen i teak med svart sits har Lennart ärvt.

Hemmahos-retroidyllen24

Karins favoritpryl hemma är vitrinskåpet från Asplund där hon har sina kaffekoppar från Gustavsberg.

Hemmahos-retroidyllen18

Hurtsen i plast är tillverkad på Husqvarna Borstfabrik som hade licens att till­verka dessa från italienska Kartell. Hurtsarna som är stapelbara och försedda med hjul designades av 1969 av Anna Castelli Ferrieri.

Hemmahos-retroidyllen17

Vedförvaringen är en ärvd kopparhink som kommer från Karins mormors hem.

Hemmahos-retroidyllen16

Lampan över köksbordet är en ”PH 5” från Louis Poulsen. Stolarna runt matbordet är en blandning av fynd från Blocket och stolarna ”Öresund” designade av Börge Mogensen. Mattan kommer från Kathea och är köpt på Svenssons i Lammhult. ”Köket är det rum vi tillbringar mest tid i. Med sin öppna planlösning mot vardagsrummet har det blivit husets hjärta. På sommaren öppnar vi dörren från köket ut mot trädgården, då känns huset större.”

Hemmahos-retroidyllen15

Soffan kommer från danska Bolia, och bordet är ett loppisfynd som Karins mamma köpte i Dalarna. Lampan som är en ”Semi Pendel” från Gubi är köpt på en second hand-butik på Upplandsgatan i Stockholm, en gata med många butiker som säljer vackra vintagemöbler från 50-talet. Den orange skålen kommer från Eva Solo och heter Smiley. Den handtuftade mattan är dansk design från Linie Design.

Hemmahos-retroidyllen13

”Jag samlar egentligen tinte på nått särskilt men jag har en plan att utöka min servis Adam från Gustavsberg.”

Hemmahos-retroidyllen09

”I hallen är en dörrsluss borttagen, taket lyft och så har vi platsbyggt nya garderober och klädhängare.”

Hemmahos-retroidyllen08

Ljushållaren kommer från Design House. Karin samlar på glöggflaskorna från Blossa, varje år kommer det en ny flaska i en vacker färg. Lampan har Lennart fyndat second hand. Hyllan är en Stringhylla.

Hemmahos-retroidyllen06

Den gröna vasen är ett fynd från en rea på Nordiska galleriet, som är en av Karins favoritbutiker.

Hemmahos-retroidyllen05

Det svarta fatet är ett ljusfat från Ikea. Den fina oljekaraffen är från Nordiska Galleriet och skärbrädan ”Picknick” med 50-talsmönster är designad av Marianne Westman.

Hemmahos-retroidyllen03

Den lilla ugglan har Karin haft sedan hon var barn och askarna i glas kommer från Iittala och heter ”Vitriini”.

Hemmahos-retroidyllen04

Fåtöljen med svart skinnklädsel är arvegods från Dalarna och skinnfällen kommer från Karins farmor som hade får.

Hemmahos-retroidyllen02

”Markplan var det ­svåraste att planera med kök och vardags­rum. Här tog vi hjälp av arkitekt Uno Lindh som kom med många smarta lösningar. Även om vi gillar femtiotalet så passade inte dåtidens planlösning med våra behov. ”

 

 

LÄS MER: så här fixar du retrostilen – kolla här!