My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vårt växthus är...
När Anna och Anders Jeppsson planerade växthuset tog de inspiration från England.

”Vårt växthus är bara sex steg från köket”

Hos familjen Jeppsson är det vackra alltid nära, för växthuset är byggt direkt på huset. Här dukar familjen ofta till middag och njuter av sitt fantastiska extrarum!

Av: Carro Wendt Foto: Anna Jeppsson

Redan när Anna och Anders Jeppsson och deras då ettåriga dotter Ida köpte sitt hus i Malmö 1996 drömde de om att ha ett växthus lutat mot väggen utanför köket. Året efter kom dottern Hilda, och växthusdrömmarna fick tid att växa till sig lite. För att hämta inspiration och idéer reste de flera gånger till England, växthusens Mekka enligt Anna, och tittade på växthus både på herrgårdar och i vanliga Garden Centers. Det egna huset har ett engelskt utseende med rött tegel och stora dörrar, så ett engelskt växthus var ett naturligt val.

Anna och Anders stressade inte fram byggandet av växthuset, utan funderade länge på modell och material till sitt drömrum.
– Ett av våra mål var att det skulle se ut som om växthuset alltid har stått här, säger Anna. Därför tyckte vi inte att det passade med aluminiumprofiler, utan bestämde att allt skulle vara i trä. Vi ville bygga själva men insåg att det skulle bli jobbigt att göra alla träprofiler. Lösningen blev att ett företag (Sweden Greenhouse) gjorde profiler efter Anders ritningar och levererade dem hem.
– Ur energisynpunkt är det förstås fel med englasfönster, men det ser helt rätt ut, säger Anna.

I februari 2005 startade äntligen bygget. Först gjöts en platta på 4×4 meter. Anders, Anna och Annas bror Patrik satte upp alla stommar, och därefter kom en glasmästare och kittade fönster. Glasrutorna i taket är skurna så att de är något rundade i neder kanten. Det gör att regnvattnet strömmar mitt på glasrutorna och på så vis sparas trästommarna. Idén kommer också den från de engelska växthusen. När taket var halvfärdigt blev det ett kort stopp för bygget, och då slog Anna till:
– Redan något år innan vi byggde växthuset fick jag en kristallkrona i empirestil i födelsedagspresent. Det har alltid varit min dröm att ha en kristallkrona. Så när glasmästaren var borta någon dag passade jag på att hänga upp den i den del av växthuset som var klar. Glasmästaren blev riktigt förvånad när han kom tillbaka!

En snickare gjorde dörrar i rätt stil och Anders fyndade en äldre vevanordning som gör att takfönstren kan öppnas manuellt. Veven hittade han i några gamla växthus som skulle rivas, och från början såg den ut som en riktig skrothög. Anders renoverade den och bytte vajer, och nu fungerar den helt perfekt. Två veckor efter att växthuset stod färdigt i september 2005 var Annas mål uppfyllt.
– Jag gillar inte när saker ser för nymålade ut. Men efter två veckor var jag nöjd, då började vårt växthus få patina.
Växthuset har efter hand kompletterats med fler detaljer i engelsk stil. En engelsk önskebrunn i form av ett lejon pryder väggen och i hörnen sitter beslag och detaljer från England. Och utanför ingången från trädgården vajar förstås en Hanging basket.

Här och var hittar man detaljer som avslöjar att Jeppssons är riktiga sakletare. Ett vackert brunnslock står bakom växterna, i taket hänger en ljuskrona gjord av ett gammalt rostigt vagnshjul och många blommor står uppradade på en gammal hyvelbänk. I bladverket kan man hitta fikonödlan, planteringsnallen och en klättrande apa från Prag – ingen är förstås levande, men alla ger ändå växthuset en känsla av liv. Från köket i huset går man nu alltså sex trappsteg ner, så är man direkt i växthuset. Anna börjar varje dag med att säga god morgon till alla blommorna, och sedan får dörren stå öppen.
– Det blir som en förlängning av köket så att det känns ännu större. Och i fråga om trivsel är det ett rejält lyft!
Växthuset vattnas på kvällen, och på sommarmorgnarna känns klimatet tropiskt när dörrarna öppnas. Även på vintern står dörren öppen när familjen äter frukost, i alla fall tills någon börjar frysa. På vintern fungerar växthuset perfekt för förvaring av frukt och grönsaker, eftersom det är frostfritt.

I växthuset finns mängder av pelargoner, men också kaktusar, medelhavsväxter och kryddor. Här väljs inte växterna efter något speciellt tema, utan Anna blandar sina favoriter som det faller sig. Det är ingen tvekan om att det är pelargonerna som är mest omtyckta. En gammeldags Mårbacka står tillsammans med otaliga mer okända släktingar runt.
– För länge sedan var jag inte så intresserad av blommor, berättar Anna. Men när vi nyligen träffats och jag var med Anders i hans sommarstuga upptäckte jag några eländiga pelargonkvistar som hade övervintrat i en kruka. Jag tog hand om dem och de överlevde. För mig var det fantastiskt att tänka på att det var jag som hade räddat dem, och efter det har pelargoner varit mina stora favoriter. Numera är blommorna och deras skötsel inte bara ett intresse utan också ett sätt att må bra.
– Är jag stressad går jag ner och planterar en stickling, så blir jag lugn. Jag tror att det är för att här är så väldigt gott om syre.
Och kanske har det också lite, lite att göra med att det är så väldigt vackert i Jeppssons växthus!