My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi älskar vårt...
Färg är den röda tråden i både köket och husets övriga rum. "Vi älskar färg", säger Maria. "Färg gör oss glada."

”Vi älskar vårt färgstarka kök”

– Jag föll pladask, så det var bara att tänka om.
Maria Sundhalls första möte med familjens blivande kök vände upp och ner på allt. Planerat grått blev sprakande orange.

Av: Johanna Pilfalk Foto: Dayfotografi

Familjen höll som bäst på att bygga sin moderna enplansvilla de själva ritat på Hisingstorp på Jönköpings höjder. Maria, som till vardags jobbar med mat och är den som tillbringar mest tid i köket, hade planerat och skissat på sitt drömprojekt in i minsta detalj.

– Vi hade bestämt oss för en grå lucka med eklist men när vi åkte för att se den i verkligheten och jag såg den orange luckan på ett annat kök i butiken fanns ingen återvändo.
När vi träffar Maria och får en rundtur i det årsgamla huset är det lätt att förstå. Maria möter oss i färgsprakande kläder och i de övriga rummen i huset är just färg den röda tråden.
– Vi älskar färg. Färg gör oss glada, säger hon.
Så hur blev det med köket?
– Det slutade med att vi behöll den grå köksön så som vi först planerat, men den maffiga teknikväggen bakom blev orange. En vägg som i takt med solens vandring genom de stora fönstren mot trädgården skiftar i olika nyanser och ger köket härligt liv.
– Köket är från Ballingslöv och den information vi fick var att luckan endast sålts i ett par exemplar i den här färgen. Det är roligt att köket är så unikt, men framförallt är det vårt kök som vi stortrivs i.

Kökets centrala plats i huset gör att det är det första du ser när du stiger in genom entrén och genast infinner sig en wow-känsla. Köket står för vad den här familjen tycker om och deras personliga stil.

Maria och Tony valde att ha integrerad kyl och frys för att få en helhet i den orange väggen med endast ugnen och kaffemaskinen från Gaggenau synliga. Gaggenau var det enda märket som hade grå vitvaror när vi byggde, och det ville vi ha.
– Kaffemaskinen är min favoritpryl i köket säger Maria bestämt. Den var ett måste och den används flitigt.
Även vid val av fläkt har familjen valt att ta ut svängarna. Fläkten heter Polaris, kommer från Fjäråskupan och kan skifta färg. Med ett enkelt knapptryck väljer man färg för dagen. Det brukar vara 8-årige Villes morgonprojekt och favoritfärgen är gul. En rolig detalj och en läcker effekt när det skymmer. De snygga lamporna på skenan i taket kommer från Bellalite.

Tony byggde själv köket med hjälp av en snickare. Kostnaden landade på cirka 300 000 kronor. Under byggets gång fick Tony idén att såga sönder en orange lucka för att göra hyllplan till den snedskurna delen av köksön, något som ger en snygg effekt och bygger samman köksön med väggen bakom.
– Bygget gick smidigt, förutom att vi först monterade fläkten fel. Det var inte helt lätt att göra om eftersom takhöjden är 3.60, minns Tony.

Familjen är mycket nöjd med sitt kök och har svårt att svara på vad som egentligen är det bästa med köket.
–Det bästa är nog allt. Det är ljust, färgglatt, har en öppen planlösning och en central plats i huset vilket gör det lätt att umgås när man lagar mat. Och arbetsytorna är väl tilltagna. Precis de tipsen man vill ge de som ska bygga kök.
Kommentarer om köket från vänner och besökare har varierat.
– De flesta tycker det är roligt att vi vågat ta ut svängarna, men vi får även kommentarer som att ”huvudsaken är att ni tycker om det” skrattar Maria. Och det gör vi. Vi har vårt drömkök!

Vår stil!

Här bor: Familjen Sundhall: Maria 34, Tony 37, Ville 8 och hunden Noppe. Var: Hisingstorp i Jönköping. Huset: En egenritad enplansvilla på 255 kvadratmeter i kubistisk stil, byggd 2011. Stil: Modern, färgglad. Inspireras av: Tv-programmet ”Grand designs” på Kanal 9. Favoritpryl: Kaffemaskinen. Skämspryl: Har faktiskt ingen.