My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi bor i...
Lotta är kvinnan som redan innan hon fyllt 40 varit med och byggt tre egna hus. Speglarna på garderobs­dörrarna skapar ett stort djup i sovrummet. De svarta väggarna gör det lättare för Mikael, som ibland jobbar natt, att sova på dagtid.

”Vi bor i en svart låda”

Lotta och Mikael har inte hunnit passera 40-strecket. Ändå har de byggt tre hus tillsammans. Titta in i deras svarta lada!

Av: Jörgen Cardell Foto: Angelica Söderberg

Ute på Resarö i Stockholms skärgård ligger grosshandlarvillorna tätt. Tinnar och torn, verandor och klara färger. Men så dyker den upp från ingenstans – The Black Barn. Alldeles svart och självklar ligger den där med sina 23 meters längd och sex meters bredd.
– Det har funnits väldigt mycket synpunkter på vår svarta lada, säger Lotta. En del tycker huset är superhäftigt och andra att det ligger felplacerat. Men vi tycker det är kul att provocera lite. The Black Barn tar upp traditionen från en svensk gammal lada men blickar ändå rätt in i framtiden med sina raka, funktionalistiska linjer. Runt hela huset finns ett trädäck som barnen Viggo och Simon gärna använder som cykelbana och skateboardramp. Och inne i den smala huskroppen är det alltid nära ut och lika lätt för ljuset att komma in. Gränserna mellan ute och inne suddas lätt bort.

Mittpunkten för familjens sociala liv är vardagsrummet som hänger ihop med ett färgstarkt kök i orange. Vardagsrummet tillåts gå från golv ända upp till nock med en imponerande takhöjd. Det finns gott om fönster och ljusinsläpp.
– Vi ville inte ha gardiner i fönstren, säger Lotta, utan vi har i stället valt lameller som man kan dra åt sidan helt och hållet när man vill. Ögonen dras gärna till den öppna spisen och murstocken som etappvis letar sig uppåt.
– Micke fanns med i hela byggprocessen varje dag utom just när spisen skulle muras, ler Lotta. Vad kan gå fel tänkte vi, men muraren placerade spisen utifrån en limträbalk som inte existerade. Det ledde till att murstocken fick justeras – men vi har lärt oss att tycka om det. Det passar till spisens lite ruffiga karaktär.

Det var inte alldeles lätt att hitta en tomt som skulle passa det långa huset. Men tomten ute på Resarö passade bra och låg väl till för Lotta och Micke som är uppväxta i Täby.
– Eftersom Micke ibland jobbar natt som polis behöver han sova på dagtid, säger Lotta. Då kan vi vara i en annan del av huset utan att störa honom. Dessutom har vi valt svart färg på väggarna i sovrummet  vilket underlättar sömnen. Tanken att separera olika funktioner går igen i fler delar av huset.
– Vi är väldigt nöjda med att ha separerat umgängesdelen och tv-delen, fortsätter Lotta. Tv:n finns på övervåningen intill en kontorsarbetsplats och barnens rum. På övervåningen finns också en härlig vy ut mot vardagsrumsdelen, där man kan stå och hänga på en glasbalustrad.

Micke och Lotta beskriver sig som raka och enkla människor och det är något man känner igen i deras hus. Golvet på bottenvåningen består helt enkelt av flytspackel direkt på torpargrunden, vilket ger ett skönt rustikt intryck. På övervåningen har man valt en svart matta gjord av vinyl från företaget Bolon. – Det är tåligt, säger Lotta. Man kan hälla ut en hink vatten på golvet och sedan torka upp det utan att golvet skadas. Den svarta mattan utgör också en bra bakgrund till mjuka och mer färgstarka golvmattor. Hela köket är konsekvent målat i orange. Det finns en viss svärta i färgen vilket gör att den sticker ut men är behaglig på en och samma gång.
– För oss var det viktigt med mycket förvaring och det har vi fått i vårt kök. Jag fick in en vinkyl också, så nu är det bara Mickes ölkyl som saknas.

 

Vilka bor här?

Lotta och Mikael tillsammans med sönerna Viggo, 9, och Simon, 6. Gör: Lotta jobbar som affärsområdeschef inom IT-branschen och Mikael är polis. Huset: ”The Black Barn” är ett typhus från Pinc House, en ladugårdsliknande modell som i den här versionen är 23 meter långt och sex meter brett. Arkitekter är paret Maria och Jan Rutensköld. Stil: Minimalistisk med raka, distinkta linjer. Trädgårdsarbete eller tapetuppsättning? Trädgården. Loppis eller Ikea? Både och! Allmoge eller 50-talsretro? 50-talet, vi har mycket möbler från det decenniet. Barnkalas eller parmiddag? Båda delar och gärna varje dag. Känsla eller funktion? Känsla. Nästa projekt i huset? Det är badrummet på övre planet. Vi ska lägga en våtrumsmatta och måla väggarna med våtrumsfärg.

 

3 RÅD FRÅN 3-FALDIGA HUSBYGGARE

Lotta och Mikael har stor erfarenhet av att bygga hus. Här delar de med sig av sina erfarenheter. 1. Man ska gå på sin egen instinkt och känsla och själv hitta vad man tycker är fint och funktionellt. 2. Se till att ha bra hantverkare. Spara kontakterna med de som tidigare fungerat bra. 3. Gör inte allt på en gång utan bo in dig undan för undan. Känn efter vad du saknar och vad du vill ha.