My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi bor i...
Naturhuset i Sikhall är som en levande tavla, med molnen och träden dansandes bakom glaset. ”Vi känner oss väldigt priviligierade som får bo så här. När det kommer folk och hälsar på blir de många gånger förvånade och glatt förundrade. Då påminns vi om vad vi har”, säger Anders Solvarm.

”Vi bor i ett växthus”

De äter middagar under bar himmel året runt och har väldigt blygsamma elräkningar. Rosemary och Anders Solvarm och deras tre barn bor i en medelhavsdröm – mitt på den svenska landsbygden. I ett knuttimrat trähus – byggt inuti ett växthus.

Av: Emilie Aune Foto: Peter Claesson

Vid Vänerns strand ett par mil norr om Vänersborg ligger det lilla samhället Sikhall. Trävillor i vitt och falurött står utspridda på ängarna, men ett hus sticker ut från mängden. På en höjd bakom träden står ett stort växthus. Det är familjen Solvarms hem – ett 145 kvadratmeter stort knuttimrat trähus byggt inuti ett 300 kvadratmeter stort växthus. De kallar sitt boende för ett ”naturhus”.

Vi bor i ett växthus04
Inbjudande soffor och trädgårdsmöbler under parasoller och blommande citrusträd är som en medelhavsdröm. Under soliga dagar om sommaren blir det lätt hett, och vid vårt besök är det 36 grader! Men om kvällarna och på vinterhalvåret avnjuter familjen Solvarm många härliga middagar och sköna stunder här.

Miljön är i fokus i varenda vrå – livskvaliteten får de på köpet. Med ett behagligt medelhavsklimat och låga energiutsläpp har Rosemary och Anders Solvarm skapat sin egen oas, och här bor de sedan åtta år tillsammans med sina tre barn.

– Vi brukar säga att vi har Grekland på övervåningen och Italien på nedervåningen. Vi börjar i Toscana, säger Rosemary, och ett kliv över tröskeln förstår vi vad hon menar.

Vi står mitt i en prunkande medelhavsträdgård. Gröna växter är väggar och tak, mellan mandelträd och tomatplantor porlar vatten i en vallgrav, i taket hänger klasar med vindruvor och i luften surrar humlor.

– Humlorna är nya för i år, de hjälper oss med pollineringen av växterna. Ibland flyger det in någon i huset, men de är totalt ointresserade av att vara där eftersom växterna är här ute, säger Anders.

Han säger ute även om vi är inne i växthuset. För det är först när nästa dörr öppnas, till timmerhuset, som vi kommer in i själva bostaden. Vi stiger in i en ljus och luftig entréhall. I taket finns en öppning till terrassen och även ovanför dörrkarmarna till de fem sovrummen syns rektangulära luckor.

– Det är för att ta tillvara värmen från växthuset. När luften strömmar igenom har vi Italien i klimatzon året runt, förklarar Rosemary.

Här finns inga element eller golvvärmeslingor, temperaturmätaren står ständigt kring 22-gradersstrecket ändå. När vinterkylan slår till tänder familjen Solvarm bara brasan i någon av de två vedeldade spisarna. Elkablar fria från PVC, väggar målade med linoljefärger och äggoljetempera är bara ett par andra exempel på hur de har gått tillväga med sitt naturhus. Men att det skulle sluta i ett växthus hade de ingen aning om när de började bygga 2001. Det var när Anders lade grunden till timmerhuset som han fick idén.

– Jag hade precis läst en bok om ett naturhusbygge och både jag och Rosemary tyckte att det lät alldeles fantastiskt. I samma veva slog höstrusket till och det blev outhärdligt att bygga ute i vind och regn. Så då föll alla bitarna på plats…

Sagt och gjort. Ett växthus köptes och sattes upp runt bygget, och timmerhusbygget kunde sedan fortsätta i skydd undan vädrets makter. 2006 stod naturhuset klart. Totalt har det kostat 1,5 miljoner att bygga det själva, varav växthuset stod för 600 000 kronor. En väl värd investering, tycker familjen, som de nu får tillbaka i form av låga elräkningar.

– Det är verkligen ett drömbygge som har gått över all förväntan. Vi gör bara av med hälften så mycket energi som i en vanlig villa, så vi brukar säga att det är en ”positiv växthuseffekt”, säger Anders, och Rosemary tillägger:

– Men det bästa är gratis. Middagarna under bar himmel på övervåningen är min personliga favorit. Där sitter vi under den grekiska himlen året runt och bara njuter!  

 

Vad är ett naturhus?

Ett helhetskoncept som består av tre delar: växthus, bostad och kretslopp. Bostaden placeras i ett växthus och miljön är i fokus på varenda kvadratcentimeter. Den lyxiga känslan och livskvalitén får man på köpet. Det finns i dag tre naturhus i Sverige.  Förutom Rosemary och Anders hus i Sikhall finns även upphovsmannen Bengt Warnes naturhus i Saltsjöbaden samt ytterligare ett på Ingarö.  

Vi bor i ett växthus05
”Man får otroligt många sinnes­upplevelser när man bor så här. Här kan jag njuta och känna lugnet”, säger Rosemary Solvarm.

 

Vilka bor här?

Rosemary Solvarm, 47, Anders Solvarm, 44, och deras tre barn, Jonathan och Natalie, 15, och Johannes, 10. Gör: Rosemary arbetar som vårdlärare och Anders som ortopedingenjör. Båda arbetar deltid, en del tid ägnar de åt att ha visningar och föreläser om sitt naturhus. Anders konsulterar och projektleder även byggen av nya naturhus. Huset: Ett 150 kvadratmeter stort timmerhus inuti ett 300 kvadratmeter stort växthus. Tomten: 23 000 kvadratmeter.  Stil: Rustik romantik.  

Vi bor i ett växthus01

… men hur funkar det egentligen?

Naturhusets fördelar

Det ger härligt medelhavsklimat året runt och man omges av fantastiska uterum. Växthuset skyddar människor och bostaden mot regn, snö och vind. Underhållet på fasader och tak minimeras. Man utsätts samtidigt för en minskad UV-strålning. Växthuset i kombination med solfångare plus att bostadsdelen lagrar värme från dag till natt ger låg energiförbrukning. Familjen Solvarm har gjort en total energibesparing på cirka 50 procent. Hälften för att skalet skyddar mot vind och regn och hälften via ”växthuseffekten”. För att hålla behaglig temperatur finns automatisk taköppning och sval luft tas in via ett jordrör. Timmerstommen ackumulerar dessutom värme. Man har ett eget lokalt kretslopp med möjlighet till självförsörjning av frukt och grönsaker. Hemma hos familjen Solvarm renas avloppsvattnet i ett eget filtreringssystem, och växterna tar sedan upp näringen och skapar nya frukter och grönsaker. Kretsloppet har slutits. Men växterna ger inte bara föda, utan de renar också luften och hjälper till att hålla rätt fukthalt. Tillsammans med höga krav på utförande, material och energisystem ger detta ett minimalt ekologiskt fotavtryck.

Värme/ventilation

Någon tilläggsisolering av timmerhuset har inte behövts, utan familjen klarar sig på vedeldning och solvärme. I huset finns två murade ugnar, varav den ena är vattenmantlad och förser familjen med varmvatten på vintern när solvärmen inte är lika effektiv. Via taknocken har växthuset ventilation, där en väderstation styr luftflödet. Varm och fuktig luft stiger uppåt och vädras ut, så några problem med mögel eller fukt har de inte haft. Under åren har Anders och Rosemary arbetat mycket med planteringarna i växthuset för att få den perfekta luftfuktigheten. I dag är de inne på sitt nionde år i naturhuset – och stortrivs mer än någonsin. Och namnet Solvarm? Det tog de förstås till husets ära.