My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi gillar saker...
Sabine Brandt driver designbyrån Sisterbrandt. Etagevåningen är hennes kreativa moodboard.

”Vi gillar saker med en touch av kitsch”

Hemma hos Sabine Brandt i Köpenhamn kryllar det av saker att titta på. Inte rörigt och stökigt, utan ordnat och med känsla för detaljer. Färgstarkt och vilsamt på samma gång.

Av: Kicki Wieslander Foto: Jenny Brandt

Etagelägenheten på 140 kvadratmeter ligger mitt i centrala Köpenhamn, i ett område där mysiga kaféer, restauranger och små butiker ligger tätt. Här har Sabine bott i 15 år.
– Jag älskar läget, speciellt utsikten mot Rundetårn från köksfönstret. Jag fotar det gamla observatoriet dagligen. Det är fantastiskt att se hur det skiftar uttryck från dag till dag, säger Sabine.
Både Sabine och hennes man Sören arbetar i kreativa yrken, hon som grafisk formgivare och han som arkitekt.
Det märks i hemmet. Det finns finurliga inredningslösningar lite varstans. Den nya kökssoffan med inbyggd stereo har Sören och Sabine ritat. Han stod för hantverket och hon för kuddarna.
När de fick möjlighet att utöka lägenheten med ytterligare 40 kvadratmeter var det Sören som ritade planlösningen. Det var viktigt att det blev funktionellt, otraditionellt och personligt på samma gång. Trappan är också hans förtjänst – som en inredningsdetalj i sig.

Sabine trivs lite extra bra på övervåningen. Där ligger det gemensamma arbetsrummet och sovrummet. Väggen vid skrivbordet är målad i en rosa nyans som Sabine tog med sig hem i minnet efter en resa till Indien. Den rosa väggen är täckt av grafiska blad och speglarna ger rummet nya spännande vinklar och vyer.
Innanför arbetsrummet finns Sabines favoritplats i hemmet, sängen. Där ligger hon gärna och lyssnar på stadens ljud. Särskilt på helgerna, när kyrkklockorna ringer extra länge.
Sabine ser sig inte som särskilt inredningsintresserad. Det viktigaste är att ha ett hem där familjen kan trivas och må bra.
– Det ska vara enkelt för oss att umgås här, och samtidigt finnas möjlighet för var och en att kunna dra sig undan och vara privat. Det ska synas att det bor människor här. Ett hem får aldrig blir ett museum, säger hon.
Stilen är en mix av saker som familjen stött på genom åren. En hel del har fyndats på loppmarknader, en del har kommit med hem från resor och annat har Sabine hittat via nätet.

Runt om i lägenheten finns spår från olika händelser och möten. Det mest iögonfallande är den stora anslagstavlan, proppfylld med saker från livet – knappar, fotografier, teckningar. Resten av vardagsrummet är sparsmakat inrett – en gammal skinnsoffa med färgglada kuddar, några koffertar som förvaring och en liten bokhylla. Avskalat, men ändå ombonat.
Sabine är lite av en samlare. Just nu har hon siktet inställt på kitschiga porslinsfåglar, grytunderlägg i roliga material och gamla spritkaraffer. Bland annat. Saker och ting flyttar gärna runt och hamnar i nya sammanhang, framför allt när någon nyinköpt sak ska hitta sin plats.
På väg hem från jobbet på designbyrån, hämtar Sabine ofta inspiration. Det kan handla om att titta på människor, studera klistermärken på lyktstolparna eller nedfallna löv på Gråbrödre torg.
– Jag försöker att ta en ny väg varje dag, säger Sabine. Jag är som en svamp. Köpenhamn slutar aldrig att inspirera!

Vilka bor här?

Sabine Brandt.
Sabine Brandt.Sabine Brandt driver designbyrån Sisterbrandt med kontor ett stenkast från Ströget.

Sabine och Sören Brandt, Björk, 15, och Ask, 11. Gör: Sabine är grafisk formgivare och driver designbyrån Sisterbrandt designstudio. Sören är arkitekt. Hemmet: En etagelägenhet på 140 kvadratmeter i centrala Köpenhamn, ett stenkast från Nörreport station. Anno 1810. Favoritmagasin: Kinfolk, Kinfolk.com och The Simple Things, Thesimplethings.com. Solsemester eller storstad? Gärna bådadera. Jag blir snabbt uttråkad om jag ligger på en strand hela dagarna. Det bästa jag vet är att hitta ställena där ortsbefolkningen handlar, små butiker och undanskymda platser. Designklassiker eller loppisfynd? Helst loppisfynd. Vi är ständigt på jakt efter roliga och udda ting, gärna med en touch av kitsch.