My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi gjorde om...
När Gustav och Matilda behövde ett extra rum i sin tvåa gjorde de om sin klädkammare till ett fint sovrum till sonen Hjalmar.

”Vi gjorde om skrubben till ett litet barnrum”

När familjen växte insåg Gustav och Matilda att tvåan behövde ett rum till. Så lilla Hjalmar fick flytta in i garderoben.

Av: Matilda Andersson

Tanken var att det räckte med en tvåa. Men ungefär samtidigt som sonen Hjalmar tog sina första krypsteg började hans föräldrar känna behov av ett rum till. Så vad göra? Definitivt inte flytta igen. Lösningen blev i stället att säga adjö till klädkammaren på tre kvadratmeter och påbörja projekt bygga barnrum.
Klädkammaren var dock i sämre skick än ­väntat. Så tanken på att behålla en del av inredningen skrotades och i stället togs beslutet att riva ut precis allting och börja på noll. Det visade sig vara smart. För under alltihop fanns ett rejält ­trägolv och en takhöjd som tidigare inte gått att se.

För att få det fönsterlösa rummet så ljust som möjligt togs ett extra dörrhål upp. Där­efter täckmålades golvet vitt och taket rollades. Nya vitmålade golvsocklar och dörrfoder sattes upp och väggarna fick en ljusblårutig tapet.
Och för att verkligen ta tillvara ljuset valde ­familjen att skippa dörr till nya öppningen. Istället blev det en enkel bomullslängd upphängd på en vanlig ­gardinspiral (eftersom den är böjlig gör det inget om små barnhänder rycker i tyget).

Gustav och Matildas bästa tips

1 MINIMERA KAOSET

Innan du börjar riva – se till att satsa på ny förvaring. Matilda och Gustav valde ett klädsystem från Elfa i sovrummet, dolt bakom långa längder tyg.

 

2 KOLLA VÄGGEN

Se efter så att väggen inte är bärande innan du börjar ta upp ett nytt dörrhål. Är du osäker och bor i lägenhet – kolla med föreningen först.

 

3 UTNYTTJA TAKET

I ett smalt rum är det viktigt att fokusera på annat än bredden. Tapetsera därför inte ända upp till tak utan spara några decimeter så känns rummet luftigare. Häng upp roliga saker att titta på. Mobiler, flygande kossor och ballonger.

 

4 DAMMVARNING!

Tänk på att det dammar rejält när ett nytt dörrhål sågas upp. Täck över allt i närheten med lakan eller sopsäckar.

 

5 FÖRVARING

Förvara på höjden och tänk två i ett. Sätt hyllor högt och se till att utnyttja båda sidor genom att fästa krokar under.

 

6 LJUSET

Välj ljusa färger på golv, väggar och tak och satsa på flera olika ljuskällor. Mer smålampor åt folket!

 

7 GOLVET

Välj en högblank, vattenbaserad färg om du ska vitmåla. Satsa på en matta som inte glider (om den ligger löst – köp ett halkskydd att ha under)

skrubben-blev-ett-barnrum03

Vilka bor här?

Namn: Matilda, 27 år, Gustav 28 år och Hjalmar, 11 månader. Gör: Matilda är journalist och Gustav digital produktionsledare.