My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi har kämpat...
Klara och Benjamins härliga rum är inrett som en sagodröm. Matta från Ellos. Ballerina-vimpel från tv-kocken Leilas butik i Moodgallerian. Gosedjur i pinnsoffa från Lucky boy sunday. Jugendskåpet är ett av Sorayas käraste fynd.

”Vi har kämpat med att få bort 80-talskänslan”

Sprudlande, eklektiskt och enmassa spännande lösningar. Titta in i familjen Forsbergs etageradhus i Enskede.

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

När Soraya Forsberg öppnar dörren till etageradhuset i Enskede, en kort tunnelbanefärd utanför Stockholms innerstad, är det första man märker att hon har massor av energi. Huset där Soraya bor med make och sex barn är till brädden fyllt av saker, men känns trots det inte det minsta rörigt.
– Vi har bott här i sju år. Vår familj har liksom växt fram här, det är vårt hem och vi trivs superbra. Jag blev intresserad av inredning i samma veva som vi flyttade hit, säger mamma Soraya med ett stort leende.

Maken Michael är inte alls så intresserad av inredning, vilket Soraya är helt okej med. Hon skrattar och berättar att när hon får för sig att göra något blir det också gjort inom en snar framtid, gärna samma kväll.  Känner hon till exempel att en ny tavlevägg kanske skulle fungera i vardagsrummet, eller att en stol skulle kunna bli en häftig lampa om man fäste den i taket, så är det inte långt mellan tanke och handling.
– Men Michael märker inte alltid om jag ändrar på något här hemma. Det blir perfekt för mig som får ha min egen experimentverkstad utan att behöva kompromissa, säger Soraya.

För sju år sedan, i samband med att familjen flyttade in i sitt hem, blommade Sorayas inredningsintresse ut. Hon berättar att hennes stil ändrats ganska mycket sedan dess. I början var hon lite rädd för färger i inredningen körde mycket på svartvitt. Nu känner hon att hittat hon med åren hittat sin egen stil – lite åt retrohållet med pastelliga nyanser. Och Soraya känner sig nöjd med hur hon fått den att funka i hemmet.
– Jag har kämpat hårt med att få bort åttiotals-känslan från huset. När vi flyttade hit var det inte alls som jag ville, säger Soraya.
Med många barn i hushållet blir förvaring en viktig del av vardagen. Soraya försöker hitta smarta lösningar för att få undan prylar och hålla ordning och reda. Barnen drar även de sitt strå till -stacken och hjälper ofta mamma och pappa att städa. Varje barnrum har fått ett eget tema, till exempel Tims rum med skogstema och Claras med blommigt tema.
– Jag har försökt skapa barnrum som både är fantasifulla och praktiska, berättar Soraya med ett leende.

Trots att familjen trivs i sitt etageradhus så finns det såklart planer och drömmar för framtiden. Bland annat håller Soraya och hennes man på att spana efter ett hus på landet eller i närförorten. De har inte hittat något som passar riktigt än.
– Min dröm är att bo i ett stort och rymligt -sekelskifteshus på landet, där alla får sin egen plats. Så det hoppas jag ska hända någon dag, säger Soraya.

Vilka bor här?

Soraya Forsberg, 34, maken Michael och barnen Jack, James, Noel, Benjamin, Tim och Clara. Bor: I Enskede, Stockholm i ett etageradhus på 134 kvadratmeter, byggt på 80-talet. Yrke: Driver tillsammans
med en väninna webbutiken Vintagepalatset.se. Intressen: Inredning och familj. Instagram: @Sorayaforsberg 

07s24-soraya-ny-117
Alla hjälps åt. Anslagstavla med de äldre barnens sysslor, på så vis tjänar de ihop sin veckopeng. Väskan som är uppsatt på väggen är fyndad hos Refurn.se och i den förvaras småsaker.
07s24-SORAYA-15-944
Mamma Soraya och sonen Tim. Dockvagn ii bakgrunden från egna butiken Vintagepalatset.se, som hon driver tillsammans med en kompis.
07s24-SORAYA-13-381
Väggskåpen från 50-talet är fyndade på Blocket till ett lågt pris. Den söta gungstolen är vintage och en gåva från släkten.
07s24-SORAYA-12-962
Lampan i taket i sonen Noels rum har Soraya och Michael tillverkat av en stol. Klossar är second-hand.
07s24-SORAYA-11-971
Äldsta barnen Jack och James rum. Våningssängen är egenbyggd. Matta från Ikea. De gamla koffertarna är loppisfynd som används till förvaring. Lampa köpt på Refurn.se.
07s24-SORAYA-10-672
Matplatsen är ljus och mysig! De vita matstolarna är fyndade på Myrorna för en billig penning. ­Kuddar från Fine little day. Ljusstakarna och kryddkvarnen i form av ett päron är loppisfynd.
07s24-SORAYA-9-151
Sonen Tims söta rum. Pinnstolen köpte Soraya på 2 km-loppisen i Aspudden. Posters från webbutikerna Littlecutemokkasin.se och Darlingthings.se. Blåklockelampan har Soraya skapat genom att sätta ihop en fyndad lampskärm med en fyndad armatur.
07s24-SORAYA-6-862
Vardagsrummet finns på övervåningen. Puff med förvaring är ett fynd från Blocket och den virkade puffen är köpt på Åhléns. Lådorna på väggen är från Lagerhaus,
07s24-SORAYA-5-94
Vintageklänning och dockvagn från egna butiken Vintagepalatset.se, som Soraya driver tillsammans med en kompis.
07s24-SORAYA-4-866
Familjen Forsbergs kök är fyllt med vackra prylar där var sak har sin plats. Kryddhyllan på bänken fick Soraya med sig på köpet när hon köpte ett skrivbord på Blocket. Dockvagnen är fyndad i Umeå. Mintgrön industristol från Kabelverket. Den vita industristolen är ett loppisfynd från Arboga.
07s24-SORAYA-3-773
Mysigt häng på nedervåningen. Fåtölj köpt från butiken Mormors diverse i Gamla Enskede. Golvlampan är ett second hand-fynd från ­Arboga. Väskorna under soffan är loppisfynd och används som förvaring till leksaker.
07s24-SORAYA-2-37
Soraya och Mikael Forsberg tillsammans med två av familjens sex barn. Yngsta sonen Tim och dottern Clara.

 

 

 

4 frågor till familjen

Hur ser fredagsmyset ut?
”Alla våra barn är i olika åldrar så det är svårt att få alla att sitta still sam-tidigt. Vi brukar kalla våra fredagar för popcorn-fredag, eftersom alla äter popcorn. En kvällspromenad brukar också hinnas med för att få alla barn att varva ned.”

 Musik ni lyssnar på?

”Jag gillar Pharell Williams och speciellt låten ’Happy’. Vi lyssnar mycket på musik här hemma, både föräldrar och barn. Det är alltid mycket dans och rörelse i huset.”, säger Soraya.

 Favoritmat?

”Vi är en storfamilj och vi har gjort en egen matpärm med veckomatsedlar, den håller vi ganska oss strikt till. Den är perfekt när vi åker och storhandlar.”

 Kaffe eller te?

”Definitivt kaffe och då med mjölk. Jag dricker fyra koppar varje dag.”, säger Soraya.