My home / Inspiration / Hemma hos / De hittade drömhuset...

De hittade drömhuset i Brooklyn

Svensk-amerikanska paret Niklas och Jen hittade en sliten trevåningsvilla från 1910 i Brooklyn i New York. De inredde sin drömbostad med naturlighet och funktionalitet.

Av: Ulrika Nandra Foto: Anna Schori

Niklas Arnegren växte upp i Bromma utanför Stockholm, men har bott större delen av sitt liv i USA. Niklas arbetar som kulturfrämjare på svenska konsulatet i New York och hustrun Jen är ägare till butikskedjan Bird. De träffades på Brown University i Rhode Island 1997 och nu bor Niklas och Jen i Ditmas Park i Brooklyn, ett historiskt område med långa lummiga gator, gamla trähus, verandor och trädgårdar
Området ligger lite längre söderut från de mer populära distrikten i Brooklyn som Williamsburg, Greenpoint och Park Slope, men är desto grönare och lugnare. Det var en slump att det blev just Ditmas Park.
– Vi var bjudna på trädgårdsfest i närheten och fastnade direkt för området. Fördelen med Brooklyn jämfört med Manhattan är just att det är lugnare och öppnare. Man kan se himlen och höra fågelkvitter. Jag gillar också att det är en bra mix av nytt och gammalt, och en otrolig mångfald av folk i alla åldrar från hela världen, säger Niklas.

Niklas och Jens hus var i ett väldigt slitet skick när de köpte det, men de fick hjälp med renoveringen av arkitekten och vännen Ole Sondresen.
– En äldre dam hade bott ensam i huset i många år och låtit det förfalla. Men parkettgolv, spröjsade fönster, mosaik och vackra trälister fanns kvar.

När Niklas och Jen inreder får de kompromissa en hel del eftersom båda är envisa. Det blir en blandning av textilier med mönster och färger men också naturliga material och personliga inslag. Lite av Sverige finns med på ett hörn.
– Vi har många svenska tyger och föremål, jag föredrar ofta trä framför andra material, vilket ju i viss mån är ganska svenskt, säger Niklas.

Paret har mycket växter, både ute och inne. Trots färger och växter är helhetsintrycket sparsmakat och medvetet.
– Vi undviker skarp eller hård belysning, föredrar dimmers och små lampor.
Inspirationen får de bland annat från den närmaste vänkretsen.
– Många av våra vänner är konstnärer, musiker och fotografer. Det mesta av det vi har på väggarna är faktiskt konstverk från kompisar och bekanta.

Vilka bor här?

Namn: Niklas Arnegren och Jen Mankins. Ålder: Båda 39. Bor: I en trävilla från 1910 på 230 kvadratmeter i Ditmas Park, Brooklyn, New York. Yrke: Niklas är kulturfrämjare på svenska konsulatet, Jen äger och driver klädbutikskedjan Bird. Inredningsstil: Naturlig, funktionell, färgglad. Intressen: Språk, musik, design, storstäder, arkitektur, resor.

14s50-stol-738
Den danska teakstolen från 60-talet var en inflyttnings­present från Jen till Niklas. På golvet syns dubbla mattor – en gammal och en ny – ­lagda på varandra.
14s50-trappan2-17
Tapeten från Svenskt tenn är ett inslag från Sverige. Båda mattorna köptes in på resa i norra Indien.
14s50-snurrstol-133
Tv-rummet med brun Eames-stol i läder täckt av fårskinn från upstate New York. På väggen hänger två skateboardbrädor designade av konstkollektivet Subliminal på 90-talet. Borden är från en vintagebutik i Carroll Gardens, Brooklyn. Mattan är från ABC Home and Carpet på Manhattan.
14s50-sovrum-136
Japansk grästygstapet i sovrummet. Vägglampor ritade av George Nelson på 40-talet från butiken Modernica. Säng och nattygsbord i valnötträ från Virginia. Det gulgröna täcket är en återanvänd indisk sari. Lakan och örngott från New York-butiken John Derian. Kuddar från Svenskt tenn.
14s50-stol-120
Det mintgröna ”Ägget” av Arne Jacobsen var ett av Niklas och Jens första seriösa möbelinköp. Det rutiga lapptäcket tillhörde Jens mormor i Texas och matchar konstverket på vägget av vännen och konstnären Tim Harrington. Lampan är från New York-designern Jonathan Adler och mattan är inköpt på resa i norra Indien. De färgkoordinerade bokhyllorna började som ett designexperiment vid en tidigare flytt och har stått kvar genom åren.
14s50-matplats-579
Niklas och Jen använder ofta vintagetyger och färgglada textilier som bordsdukar. Favorit­växterna trivs bra i matsalsfönstret. Den stora skålen på bordet kommer från Danmark.
14s50-paret-117
Niklas och Jen utanför sitt hus i Brooklyn.
14s50-grytor-63
Handdukar från Indien, Ikea-spis, färgglada kastruller och klassiskt vitt väggkakel i stil med New Yorks tunnelbanestationer (subway tile).
14s50-matplats-18
Niklas och Jen använder ofta vintage­tyger och färgglada textilier som bordsdukar. Arne Jacobsens ”Sjuan”-stolar i olika färger och danskt matsalsbord i teak med utfällbara skivor för större middagar och fester.
14s36-skrivobord-149
Jens arbetshörna på andra våningen med matta i koskinn från Argentina, Paul McCobb-skrivbord från 50-talet och Eames-stol.
14s50-glas-44
Handmålade glas med motiv från Rödluvan och Snövit var en bröllopspresent. Duken kommer från Indien och tygservetterna från Mexiko.
14s18-veranda-327
Rottingstolarna på den inglasade verandan är från amerikanska företaget Roost och kudden från Brooklyn-firman Coral & Tusk. Det gamla marmorbordet stod utomhus i elva år och hann bli rostigt.
14s36-kok-29
Ikeaköket är modifierat av arkitektvännen Ole Sondresen med nysnickrade skåpluckor i gråbetsad plywood, bardisk och väggpaneler i ekträ.