My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi slog till...

”Vi slog till redan i hallen”

En pytteliten annons. Så förverkligades äntligen drömmen om ett sommarhus. Och med köpet av det skånska torpet följde en helt ny livsstil, där största nöjet blev att skapa rätta känslan med gamla prylar.

Av: Susanna Lindgren Foto: Magnus Persson

Länge kändes drömmen om en Skånelänga nära havet väldigt långt borta. Kerstin Söderdahl och Peter Nilsson kollade in mäklarnas annonser och besökte hus efter hus. Fult, fel eller för dyrt. Ända tills Peters morgonpigga mamma läste den lilla radannonsen i Ystad Allehanda. Till salu. Hus med sjöutsikt. Snabb affär. Husvagn ingår. 175 000 kr.
– Det var nästan för bra för att vara sant. Vi slog till redan i hallen, berättar Peter.

Det var för nästan 20 år sedan. Husvagnen har skrotats och bit för bit har familjen satt sin kärleksfulla prägel på hus och trädgård. När plånboken begränsat möjligheten att bygga ut själva huset har de i stället skapat nya rum utomhus. Men heltäckningsmattorna är väck och den traditionella villaträdgården med sina raka gångar har förvandlats till en spännande oas för sköna sommardagar.

En nyinsatt dörr leder rakt ut i trädgården med alla sina små uterum. Trädgården har vuxit fram efter hand, lite som det har fallit sig, utifrån vilka blommor familjen tyckt om på plantskolan. Utan någon större kunskap om växter har de tacksamt kunnat konstatera att det mesta trivs.
– Egentligen är det inte särskilt genomtänkt även om tanken varit att trädgården hela tiden ska erbjuda något nytt att upptäcka, säger Peter.

Ute som inne blandas gammalt och nytt. I början var det en skral budget som fick Peter och Kerstin att satsa på begagnat, men med tiden fick de pryljakt och lopp-marknader i blodet.
– Jag får fortfarande hög puls varje gång jag går på loppis, skrattar Kerstin och erkänner att hon nog aldrig kommit tomhänt hem.

Nu fungerar det som ett kretslopp. Möbler och prylar byts ut och med jämna mellanrum ordnar de egen gårdsloppis för att ge plats för nytt.
Eftersom huset är litet har gemensamma utrymmen prioritet. Största renoveringen har köket genomgått. För att skapa ett stort och trivsamt kök har tunna innerväggar rivits. I rummen har de gamla golvtiljorna tagits till vara och målats ljusgrå och i taket är den gamla panelen synlig. Eget sovrum eller stängda dörrar ska nattgäster inte räkna med. Döttrarna Hedvig och Julia har fått samsas om bädd-soffan, medan föräldrarna sover i den minimala kammaren bredvid köket.

Vilka bor här?

Kerstin Söderdahl, 51 och Peter Nilsson, 53, med döttrarna Julia, 24 och Hedvig 17. Gör: Både Kerstin och Peter jobbar som lärare i Linköping. Huset: En Skånelänga på 75  kvadratmeter byggd i slutet av 1800-talet med en tomt på 2 600 kvadratmeter. Inspireras av: Utfärder och besök i antik och inredningsaffärerna på Österlen liksom på andra sidan sundet i Danmark. Drömfyndet: En billig och bra snickare som kan hjälpa oss att bygga ut. För att få en plats i huset måste minst ett tidigare fynd förpassas till garaget. Detta skulle jag aldrig köpa: Brunbetsade ekmöbler. Ett måste varje sommar: Att avnjuta frukostkorgen vid Hammars backar.