My home / Inspiration / Hemma hos / ”Vi ville ha...
Ljusstakarna på soffbordet är från Olsson/Jensen, ljuslyktorna är från Affari samt loppisfynd.

”Vi ville ha ljusa och luftiga rum”

Efter år av renoveringar och byggnationer hemma hos Marie och Jonny, är nu huset från 1870 äntligen det där ljusa, luftiga hemmet de såg framför sig när de började sin renoveringsresa.

Av: Helena Köhl Foto: Therese Romell & Helena Köhl

I ett rött hus på en liten gård utanför Höör bor Marie och Jonny med sina katter Siri och Sture. Huset byggdes redan 1870, men av det syns inte många andra spår än några vackra renoverade spegeldörrar i hallen. Med vitmålade väggar, vitoljade trägolv och en ny fin murad spis med insats, i vardagsrummet, känns huset nytt och fräscht med en härlig och trivsam känsla. De i dag totalt 300 kvadratmeter stora huset har sedan Marie och Jonny flyttat in genomgått en total förvandling.
– Ja, vi har gjort massor sedan vi flyttade hit. Inte mycket är sig likt, säger Marie.

Huset var senast renoverat på 50-talet.
– Vi har bytt alla fönster och klätt om fasaden som var vitt med röda knutar innan, nu är den röd med vita knutar. Vi har renoverat hela markplanet med kök, vardagsrum, hall, badrum och det stora allrummet. Sedan har vi grävt ut källaren, där vi nu har badrum, tvättstuga, träningsrum, arbetsrum/pysselrum. I samband med utgrävningen av källaren så gjorde vi också en ny dränering runt huset och även ny infiltrationsanläggning, berättar Jonny.

Planlösningen var inte optimal så under renoveringens gång har den ändrats för att bättre passa parets önskemål.
– Vi ville ha ljusa och luftiga rum. Det fanns för många dörrar här innan, så vi tog bort en del av dem för att öppna upp mellan kök och vardagsrum och mellan hall och vardagsrum. Sedan var köket väldigt litet så det gjorde vi större genom att ta bort groventrén och ett skafferi. Både trappen upp till ovanvåning och trappen ned till källaren har också fått flytta på sig, säger Marie.
Mycket av arbetet har de utfört själva men med stor hjälp av Maries pappa.
– Vi är så otroligt tacksamma för all hjälp vi fått från honom. Hans insatser har varit helt ovärderliga. När det gäller el, vvs, takbyte och liknade arbeten, har vi i stället tagit hjälp från fackfolk.

Det bästa med huset tycker de är den nygjorda källaren med spadel, samt det stora luftiga allrummet på hela 50 kvadratmeter.
– Där finns det gott om plats för många att umgås och det gillar vi! Sedan finns det massor kvar att göra på huset. Nästa projekt blir att renovera och inreda ovanvåningen. Tanken är att vi ska flytta upp vårt sovrum dit och på sikt även göra ett stort allrum/tv-rum där uppe. Källaren är inte heller helt klar, vi har påbörjat en bastu där nere, men vi får se när den blir klar, avslutar Marie.

Vilka bor här?

Marie Linderoth, 36 år. Jonny Selander, 42 år. Gör: Marie är florist och Jonny studerar till elingenjör. Husdjur: Två katter, Siri och Sture. Huset: Cirka 300 kvm boyta. Två plan med inredd källare, ovanvåning ännu ej renoverad.

03s20-hem12-128
För elva år sedan tog Marie och Jonny över gården och började renovera.
03s20-hemportratt-29
Marie Linderoth.
03s20-hem11-842
”Trägolvet lade min farfar in på 50-talet. Vi, eller hantverkarna, har slipat och vitoljat det och sedan har de lagt på en hårdvaxolja”, säger Marie.
03s20-hem09-258
Marie badar nästan varje dag i det väl tilltagna badkaret. Den lilla träpallen är en gammal mjölkpall, hittad hemma hos Maries föräldrar.
03s20-hem08-380
Golvet är från Marrakech Design och mosaiken är från CC Höganäs. Väggarna putsades släta och målades grå för harmoniera med de övriga mönstren.
03s20-hem07-582
En stor fåtölj att krypa upp i passar bra kyliga vinterkvällar.
03s20-hem06-527
Sin inspiration finner Marie bland annat i inredningstidningar och på Instagram. ”Ibland går jag på inspirationsrundor till inredningsbutiker, kaféer och gårdsbutiker för att få lite ny input”. Den brunbetsade matsalsmöbeln är arvegods.
03s20-hem05-952
Hortensian på soffbordet ger liv till vardagsrummet.
03s20-hem03-78
Jonny Selander och Marie Linderoth.
03s20-hem02-501
Det har antagligen funnits kakelugnar i huset tidigare, men ingen finns kvar, så en ny modern spis har murats upp i vardagsrummet.