My home / Inspiration / Hemma hos / Vintrig dröm i...
Ulrika har låtit klä om sin ­mormors gamla fåtöljer i ett Josef Frank-tyg.

Vintrig dröm i Vadstena

Ulrika och hennes familj är esteter ut i fingerspetsarna. Det syns tydligt i deras 20-talshus.

Av: Jessica Holm Foto: Karin Johansson

Både Ulrika och Petter har en, som de själva ­uttrycker det, ”nördig” inställning till att renovera gamla hus. De ­älskar att snöa in totalt. Bevara allt som går och leta efter gamla prylar på loppisar, auktioner och antikaffärer. Allt för att skapa rätt känsla.
– Jag minns att jag stod här med ett sandpapper och ­slipade på varenda liten nivå på listerna, säger Ulrika och nickar bort mot dörrkarmen runt öppningen mellan köket och hallen.

Att detaljerna gör helheten återkommer hon till flera gånger. Det är nämligen precis så som hon och maken Petter har resonerat under hela sitt renoveringsprojekt.
– Vi har aldrig haft en klar bild i huvudet över hur huset skulle bli. Vi satsade i stället på att ta fram husets själ, låta de många detaljerna leva upp igen. På vägen växte det fram en helhet, förklarar Ulrika.
Året var 2006. Ulrika och familjen hyrde en lägenhet ­medan de letade hus. Ulrika är uppvuxen i Kungsbacka medan Petter kommer från Vellinge. Att paret hamnade i Vadstena berodde på Petter började jobba hos sin pappa som hade startat företag i trakten.
– Vi visste att vi ville bo i hus. Känna friheten med trädgård och känslan av att forma något eget. Men vi kunde inte tänka oss vilket hus som helst. Det fick ta den tid som behövdes för att rätt objekt skulle dyka upp.

När de fick veta att det brunsvarta 20-talshuset på Rännevallen var till salu bestämde de sig för att gå och titta. De kände genast att detta var huset de väntat på. Under lager av
plastmattor förstod de att det antagligen fanns fina ­trägolv. Flera fina originaldörrar och den höga bröstpanelen på ­väggarna i hallen fanns kvar. Dessutom var området perfekt, lugnt med charmiga kullerstensgator i närheten.
– Huset hade bara haft två ägare och kändes inte sönderrenoverat. Även om det är byggt 1934 andades det 20-tal. Vi gillade det från första stund, men insåg att det skulle krävas mycket arbete, säger Ulrika.

Lyckan förbyttes till besvikelse när de fick höra att ägarens son eventuellt skulle ta över huset. Men efter en tid fick de veta att planerna hade ändrats och att det kunde bli deras.
– Vi började genast fundera kring hur vi skulle kunna ta tillvara så mycket av huset som möjligt.
Eftersom det tidigare varit ett tvåfamiljshus fanns ett originalkök på övervåningen. Det var murrigt och målat i en brunaktig färg. Men familjen bad en snickare att montera ner det och platsbygga det på nedervåningen i stället.
– Vi slipade alla luckor och stommar och målade dem med linoljefärg i en vit nyans. Vi målade även trägolvet med linoljefärg i ljust grått. Vi är fortfarande väldigt glada för köket, även om det i dag är slitet, säger Ulrika.
Frågar man om favoritplatsen i huset kommer svaret snabbt: Glasverandan. Den bestämde sig familjen för att bygga för några år sedan. De köpte fönster av en god vän som bor i närheten. De munblåsta glaspartierna som nu ­sitter i spröjsen har Ulrika hittat på olika loppisar.
– Jag tvekar inte att lägga kraft på att hitta vad jag är ute efter. Det får hellre ta lite tid och bli bra än att vi otåligt ­skulle hasta oss.

Att Ulrika vill ha sitt hem harmoniskt och smakfullt inrett är inget hon nekar till. Men även om hon är en estet ända ut i fingerspetsarna är hon definitivt ingen pedant. Hon jobbar som grafisk formgivare och sitter hemma och jobbar minst två dagar i veckan.
– Jag vill gärna ha ordning och reda omkring mig, ­speciellt när jag ska arbeta. Men om inredningen är lite ­avskavd och sliten gör ingenting. Det känns hemtrevligt på något sätt. På det sättet är vi nog lite bohemiska hela familjen.

 

Vilka bor här?

Ulrika Bladh Säljeby med maken Petter, barnen Måns 10 år och Lisa 12 år och hunden Alfons. Gör: Ulrika är frilansande grafisk formgivare. Petter är projektledare på det egna företaget Nordic aircraft, som han driver tillsammans med sin bror. Om bostaden: Ett hus i Vadstena, i 20-talsstil, byggt 1934. Huset är på 135 kvadratmeter fördelade på 4 rum och kök. Det bästa med vårt hus: Det är trivsamt, vi tröttnar aldrig på att vara i det. Det är väldigt ljust trots att det är ett gammalt hus med gamla spröjsade fönster. Materialen i huset är mycket gedigna och naturliga, vilket också bidrar till en bra känsla. Det bästa är när vi linoljesåpat golven och det luktar linoljesåpa i hela huset! Gör just nu med huset: Vi är på gång och ska bygga ateljé och carport på vår tomt. Att få möjligheten att arbeta hemma men ändå i ett separat hus känns bra. Så jag känner att jag ”går till jobbet” även om det är hemma.

27s32-vadstena-3-343
Det gamla köksbordet har Ulrika ägt så länge hon kan minnas. ”Det har fått flytta med mig var jag än bott. Det är snett och vint, men jag älskar det.”
27s32-vadstena-18-195
Hunden Alfons, som är av rasen lagotto, smälter nästan in i fårskinnet som ligger på den gamla fåtöljen i hallen.
27s32-vadstena-16-372
Familjen älskar att resa. Petter samlar på gamla kartor och just denna världskarta hittade han i en nerlagd gammal skola.
27s32-vadstena-15-934
Sonen Måns rum är mer färgglatt än övriga huset. Sängen har byggts upp för att få plats för förvaring undertill.
27s32-vadstena-14-93
Originalköket fanns på övervåningen i huset när familjen flyttade in. De bestämde sig för att ta vara på det och lät en snickare flytta ner det.
27s32-vadstena-13-179
Det snygga vinröda skåpet som står vid matbordet kommer från Bazaar.
27s32-vadstena-12-964
Föräldrasovrummet går i naturfärger. I taket hänger en ljusslinga från Granit som Ulrika buntat ihop.
27s32-vadstena-11-220
Från hallen kommer man rakt in i köket. Över dörren hänger en kinesisk fabriksklocka som Ulrika köpt i Stockholm för många år sedan på Utopia. ”Jag älskar klockor. Det är nog för att det finns så många med olika snygga typsnitt. Typiskt en grafisk form­givare att gilla det”, säger Ulrika.
27s32-vadstena-10-723
De gedigna par­dörrarna som leder ut till glasverandan hittade Ulrika på Blocket. Verandan är nybyggd, men smälter in i husets utseende. De gamla fönsterspröjsen köpte familjen av en god vän. På loppisar och second hand-butiker hittade de munblåst glas från gamla fönster. Golvklinkers från Byggfabriken.
27s32-vadstena-9-273
Hela hemmet är fullt av snygga lampor. Dessa i emalj är köpta på en second hand-butik i Köpenhamn.
27s32-vadstena-8-158
Klinkersgolvet i svartvitt från Byggfabriken ger hela badrummet en genuin känsla.
27s32-vadstena-7-349
Fåglarna har fått en miniatyr av familjens hus.
27s32-vadstena-5-801
I hallen har paret bevarat den snygga bröstpanelen med lång­smala spegelmönster. Grafiskt tryck med Vadstenamotiv av designern Maria Holmer Dahlgren. Kudden i fåtöljen kommer från Jacob & Mary.
27s32-vadstena-4-89
Här, på Rännevallen i Vadstena, hittade familjen sitt drömhus – en villa byggd 1934. Huset har fått ­behålla sin mörkt bruna färg och familjen har byggt till en glasveranda i gammal stil. Namnet på området kommer av att man under 1400-talet byggde en stadsvall runt Vadstena för att hindra fiender. Antagligen låg vallen i närheten av det område som idag kallas Rännevallen.