My home / Inspiration / Hemma hos / Bloggaren Cecilie inreder...
Matsalen är inredd med gamla stugmöbler som svärföräldrarna skulle göra sig av med. Cecilie har målat bord och stolar vita och klätt om sätena med vackert tyg från Lene Bjerre. Bänken är över hundra år gammal och fyndad på Norges motsvarighet till Blocket. Pianot är arvegods.

Bloggaren Cecilie inreder med shabby chic-stil

Hemma hos Cecilie Asken­berg utanför Oslo finns charm och själ. Det är viktigast för Cecilie som lägger all ledig tid på jakt efter inredning. Det flesta skatterna hittar hon i Danmark.

Av: Kjersti Lunnan Aass (översättning och bearbetning: Anna K Hansson). Foto: Jeanette L Bækkevold/Linnea Press.

– Våra semestrar är oerhört välplanerade, innan vi åker i väg kartlägger jag var de bästa second hand-butikerna finns i området och så lägger jag till några mammadagar för att ha god tid till att leta efter skatter. Jag hittar alltid så mycket fint och det är frustrerande att inte få plats med allting i bilen. En gång valde jag att lämna en barnvagn för att få plats med gamla möbler som jag hade köpt. En annan gång övervägde jag att ta färjan hem med barnen så att min man kunde fylla bilen och köra hem sakerna själv. Av olika anledningar gick det inte och jag blev så besviken!

Cecilie Askenberg ler. Hon ser ingen anledning att dölja det faktum att inredning är hennes absolut största intresse. Resultatet syns i villan i Lunderåsen i Akershus utanför Oslo. Här är ljust och mysigt och fullt av vackra, gamla saker.

Huset byggdes 1988 och ­Cecilie, 37, och hennes man Rune Skaug, 35, köpte det för fem år ­sedan.
– Vi ville gärna bo i det här området, men det är inte så ofta hus till salu här. Vi gjorde en vild chansning och la ett bud precis innan första visningshelgen. Det slutade med att ägaren sålde huset till oss trots att mäklaren avrådde, berättar Cecilie och ler vid tanken.

 

LÄS MER: Så fixar du shabby chic-stilen – redaktionens favoritköp!

 

Nu njuter i de sitt hus tillsammans med sönerna Marius, 10, Herman, 7, och Oliver, 4. Cecilie är mycket nöjd med planlösningen, de 190 kvadratmetrarna har utnyttjats maximalt. Men invändigt var huset inte mycket att hänga i granen första gången de såg det.
– Det var urtrist. Alla väggarna var i vitt trä, badrummet i orange vinyl och köket var väldigt slitet. Men när jag gick upp för trappan och kom in i vardagsrummet första gången föll jag ändå pladask. Som högst är det sju meter i tak, det är ett fantastiskt vardagsrum! säger Cecilie.

När hon inte pysslar med inredning jobbar hon som sjuksköterska i ett ambulansflygföretag. Hon jobbar skift med helgjour och beredskapsveckor och är därmed ledig på vardagar då och då. Då är hon ofta ute på skattjakt, gärna i second hand-butiken Høna i Aurskog.
– Det är min skattkammare. Jag åker gärna dit med min väninna Anniken, vi hjälper varandra att bära. Medan andra sitter på kafé på sina lediga dagar går vi på jakt efter fina gamla saker, säger Cecilie.
Hennes föräldrar har alltid sysslat med antikviteter så Cecilie har växt upp med intresset. Hon började tidigt måla gamla möbler och har haft flera olika stilar genom åren.
– I min första lägenhet var det röda och gröna väggar, torkade rosor, guldramar och rustika möbler. Jag tyckte att det var väldigt fint, men nu törs jag knappt tänka på det, säger Cecilie och skakar på huvudet. 

Nästa lägenhet på Bislet i Oslo hade trägolv, vita väggar och stuckatur. Det var kanske starten på det som i dag blivit Cecilies stil.
– Jag märkte att jag trivdes med den ljusa stilen. Den stil jag har nu har växt fram under de senaste fyra–fem åren och nu har jag bestämt mig för den. Den är jag. Det är inte helt rätt att kalla den för shabby chic, den är lite shabby, lite vintage, är lite lantlig. Den har charm och själ och det är det viktigaste, säger Cecilie.
Det är inte utan anledning som hon har gett sin blogg namnet ”Litt shabby, litt slitt og bare mitt”.

 

Cecilie medger att hon lägger mycket pengar på sin hobby. I alla fall i perioder.
– Men jag prioriterar att lägga pengar på inredning i stället för att gå på stan. Jag tar några extraskift för att tjäna några kronor till när jag kommer på något som jag tycker att jag behöver. Nu är hon till exempel på jakt efter en ljuskrona.
– Problemet är att jag inte hittar den jag vill ha. Jag såg en bild på en blogg för ett tag sedan, det var precis en sådan ljuskrona som jag har önskat mig. Men tror du att jag hittar tillbaka till bloggen? Såklart inte. Det är bara att fortsätta leta.

Utöver semestershoppingen i Danmark och de upprepade besöken på Høna i Aurskog handlar Cecilie också en del på Finn.no, norska motsvarigheten till Blocket.
– Jag kan få ordentlig hjärtklappning när jag hittar något fint som jag inte var beredd på, som till exempel den gamla trehjulingen som vi har vi vardagsrummet. Den tog mig med storm, den är så charmig! När det gäller gamla möbler vet jag i regel vad jag är ute efter, då blir jag inte lika överraskad.

Men hjärtklappning kan hon ändå få. Som när hon hittade köpmansdisken som hon drömt om i många år. Hon hade sett framför sig hur den skulle se ut, gammal och stor med många lådor och fack. Hon letade länge och hade nästan gett upp. Men så plötsligt en dag hittade hon den på Høna, brun och sliten. Hon blev blixtförälskad.
– Jag blev så otroligt uppspelt, det var så fantastiskt roligt att äntligen hitta den. Jag köpte den omedelbart, men sen var frågan hur vi skulle frakta hem den. Det krävdes en lastbil och tre man som bar, den är så ofantligt tung. Nu är det vitmålad och charmig och står på hedersplats i rummet. Och där får den stå, det är så gott som omöjligt att flytta på den.
– Jag gör Rune lite uppgiven då och då, men samtidigt ser han hur fint det har blivit här. Jag får styra och ställa som jag vill så länge han får behålla soffan och tv:n, säger Cecilie och ler.

Cecilie och Rune har renoverat sex olika hem och börjar bli lite trötta på det. Men ändå kan inte Cecilie låta bli att drömma om att bygga hus.
– Jag skulle inte ha något emot ett större badrum och en större trädgård. Jag har alltid föreställt mig ett nytt hus i gammal stil, men om det blir aktuellt så får det åtminstone bli i det här området.

Tills vidare är det roligt att drömma. Och att inreda och planera i huvudet.
– Planering är fint, då är jag så uppspelt och har tusen idéer. Men när det sen väl gäller är jag otålig och vill bara bli färdig. Därför är det fint att vi ”landat” här ett tag.
Jakten på fina, gamla saker som förtjänar ett nytt liv fortsätter. Cecilie ser värde i det mesta.
– Det är lustigt hur olika vi människor ser på sådant här. Som min svärfar brukar säga när vi ber om bärhjälp: ”Har ni köpt något gammalt skräp nu igen?” Och det har jag ju ibland, säger Cecilie och ler stort.

 

LÄS MER: Så renoverade familjen en gammal skola i lantlig stil