My home / Inspiration / Trend / 4 av 10...
Är sladden hel? Fyra av tio loppislampor snarare en brandrisk än ett fynd.

4 av 10 loppislampor är farliga

Att fynda inredning på loppis är mångas största semesternöje. Men se upp – nästan hälften av alla lampor är farliga. Så ser du om ditt sommarfynd är en säkerhetsrisk.

Av: Ulrika Lundberg

Under sommaren byter mängder av loppisfynd hem. Många ser second hand-shopping som ett sympatiskt och miljövänligt sätt att handla.
Men när det kommer till lampor och andra elektronikprylar kan fynden vara farligare än du tror, avslöjar Elekriska installatörsorganisationens (EIO) rapport ”De lömska sommarfynden”. Exempelvis visade sig nästan hälfen, fyra av tio, av alla undersökta loppislampor vara direkt farliga att använda.

Bristerna som hittades kan orsaka bränder, farliga elchocker och andra skador.
– Det är i grunden positivt att återvinna och gå loppisar är populärt men det är viktigt att tänka på att el är en färskvara. Det gäller att vara en medveten konsument när man köper begagnade lampor, hårtorkar, brödrostar och andra elartiklar, säger Joakim Grafström, EIO:s specialist på elsäkerhet.
– Att granska sladd och stickpropp är ett enkelt sätt att ta reda på om ditt fynd är ett säkert köp.

Totalt granskades 455 begagnade lampor.

 

Så kollar du att sommarfyndet är säkert

1. Titta på sladden, är den trasig eller missfärgad?

2. Testa att böja sladden, är sladden spröd och/eller spricker?

3. Passar inte stickproppen i el- eller lamputtaget och har lampan delar i metall?

4. Kontrollera hur det ser ut mellan sladd och lampfot/sladd och stickpropp, ser du den bruna eller blåa isoleringen i sladden?

Stämmer ett eller flera påstående in på ditt loppisfynd, är det bäst att skaffa professionell hjälp som till exempel ta lampan till en lampaffär.

 

Källa: Elektriska installatörsorganisationen