My home / Inspiration / Trend / Återvinner du också...
Foto: Stefan Mattsson / Thinkstock.

Återvinner du också värmeljus – men helt fel?

Varje år använder vi svenskar 300 miljoner värmeljus. Om samma värmeljuskoppar återvinns sparar vi energi för att värma 8500 hus. Gör du källsorteringsmissen som gör att mängder av dem bränns upp – helt i onödan?

Av: Johan Furusjö

När du väljer att återvinna urbrunna värmeljus är det en stor vinst för miljön. De är nämligen vanligtvis gjorda av aluminium, som är väldigt energikrävande att framställa, och genom att återvinna aluminiumet i stället för att utvinna nytt ur jordskorpan sparar man 95 procent av energin.
Om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas skulle vi undvika 1000 ton koldioxidutsläpp årligen, och spara tillräckligt med energi för att värma 8500 hus.

Men mängder av hållare till värmeljus som skulle kunna bli nytt aluminium eldas upp i onödan varje år trots att de har lagts i återvinningen. Allt eftersom man har missat en liten men jätteviktig detalj. För att aluminiumet ska kunna återvinnas måste man nämligen plocka ur den lilla vekeshållaren ur ljuskoppen innan man lägger den i återvinningen.
Anledningen är att vekeshållaren oftast är gjord av järn, som sorteras ut av magneter – och om vekeshållaren sitter kvar i ljuset kommer även ljuskoppen av aluminium att sorteras som järn, och brinna upp.

Så: lär dig den snabba manövern som gör dig till miljöhjälte i stället för bara en som menar väl: plocka ut vekeshållaren ur det utbrunna värmeljuset, sortera båda var för sig i återvinningen – och njut av julen i vetskap att du har gjort världen lite bättre.
Och dela gärna med dig av det här tipset till dem som du tror kan behöva det!

Men sedan i våras är det lite svårare att veta vad man ska göra med den lilla koppen som blir kvar när värmeljuset brunnit ut.  Den är inte längre välkommen i insamlingssystemet för förpackningar och tidningar. 

– I EU:s direktiv för producentansvar har värmeljus tidigare räknats som förpackning, och värmeljusproducenterna har betalat en avgift till oss för att vi ska samla in och återvinna koppen. Gravljus har däremot inte räknats som förpackning, och i en ny tolkning av EU-direktivet så likställs värmeljus med gravljus. Det innebär att kopparna inte är förpackningar längre vare sig de är gjorda av aluminium eller plast, och då kan vi inte ta hand om dem, säger Annica Dahlberg informationschef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen till Ny Teknik. 

Så vad ska man nu göra med sina  uttjänta värmeljuskoppar?

Det beslutas av den kommun där du bor.  Så gå in på din kommuns hemsida och kolla på avdelning för avfall och återvinning. Där ska du hitta svaret – annars får du ringa kommunen och fråga.

En sak är säker – att slänga koppen i soporna är ett riktigt dåligt alternativ.

 

Foto: JOHAN FURUSJÖ

 

 

 

… och här är 6 andra sorteringsfällor

 

 

 

 

 

Menar du rätt men återvinner fel03
1. Chipspåsar

… som är metallisk glänsande ska sorteras som plast.

 

Menar du rätt men återvinner fel05

2. Dricksglas

… ska inte läggas i glasigloon utan bland icke brännbart på återvinningscentral. Faktiskt är det bara flaskor och burkar som ska ner i glasåtervinningen.

 

Menar du rätt men återvinner fel02

3. Kuvert med plastfönster

… återvinner du som brännbart/hushållsavfall.

 

Menar du rätt men återvinner fel04

4. Nagellack

… ska sorteras som farligt avfall.

 

Menar du rätt men återvinner fel06

5. Tomma tablettkartor

… ska trots aluminiumet sorteras som plast.

 

Menar du rätt men återvinner fel01

6. Post it-lappar

… ska läggas i brännbart/hushållsavfall.

 

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), Naturskyddsföreningens projekt Smergy.se och deras app Grön guide.