My home / Inspiration / Trend / DIY: Så gör...

DIY: Så gör du eget kakel à la Marocko

Margareta Österlund visar hur du kan enkelt kan piffa till vita kakelplattor med lite färg och schablonplast – och få det att se butiksköpt ut.

Av: Margareta Österlund Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Margareta Österlund tipsar: Billigt vitt kakel blir personligt och supersnyggt
marockanskt-kakel01
Margareta Österlund.

”Jag har länge drömt om att dekorera en köksvägg eller ett fint bord med vackert marockanskt kakel. Men när jag bestämde mig för att lägga kakel på ett soffbord tyckte jag att priset per kvadratmeter var lite väl saftigt. I stället hittade jag några kakelplattor för ett par kronor styck på ett byggvaruhus och köpte en rulle schablonplast och en burk porslinsfärg på en hobbyaffär. En helg senare hade jag målat mina egna marockanska kakelplattor att dekorera mitt bord med. Det krävdes lite tålamod men det var absolut värt det. Det loppisköpta bordet som jag använde hade redan kakelplattor på sig när jag köpte det. Plattorna låg löst på borden med en lite upphöjd ram runt om som höll plattorna på plats. Hittar du inget liknande bord så är mitt tips att spika fast en tunn list som en ram kring din bordsskiva.”

 

marockanskt-kakel05Före: ”Mitt bord hade rödmönstrat kakel tidigare — men det bytte jag ut mot nytt vitt. Leta på nätet efter ett mönster du gillar eller rita ett eget och använd som mall.”

 

 

 

4 steg till nya snygga kakelbordet

Du behöver: Vita kakelplattor, schablon- plast, montagelim på sprayflaska, porslinsfärg, pensel/svamp, skalpell och sax.

 

marockanskt-kakel06marockanskt-kakel09

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Börja med att hitta ett mönster som du gillar eller rita ett själv på fri hand. Se till att mönstret är lika stort som dina kakelplattor. Mina var 15×15 cm. För över mönstret till schablonplasten och skär ut mönstret med en skalpell eller sax.

 

2. Spreja ett tunt lager med montagelim på baksidan av din schablon. Montagelimmet kommer göra att din schablon ligger kvar på kakelplattan när du målar och går enkelt att flytta och fästa på nästa kakelplatta.

 

marockanskt-kakel08

 

 

 

 

 

 

3. Placera din schablon på en kakelplatta och dutta försiktigt på ett tunt lager med porslinsfärg med en pensel eller svamp. Ta sedan bort schablonen försiktigt och använd den igen på nästa platta. Rengör schablonen då och då så att den inte blir för kladdig.

 

4. Låt färgen torka i 24 timmar och härda den sedan i ugnen i 35 minuter i 150 grader (se anvisningarna på din färgburk).

marockanskt-kakel03