My home / Inspiration / Trend / Framtidens boende –...

Framtidens boende – kollektiv i lyxig förpackning

Det talas om shared economy och en generation som hellre delar än äger. Vad innebär det för framtidens boende? My Home spanar in i framtiden och finner ett nytt slags kollektiv – i modern lyxtappning.

Av: Sofie Zettergren

Den unga generationen är allt mindre intresserad av ägande, men det är inte fråga om en ny antikapitalism à la 1970-tal – nej, istället handlar det om en strävan efter flexibilitet, frihet och tillgänglighet. Bilpooler, hyrcyklar och Airbnb är tre ledord i tiden, och allt fler unga människor lever som urbana nomader med datorn som enda arbetsredskap och världen som sin delade arbetsplats.

För just denna grupp är tanken på villa, Volvo och vovve ungefär lika tilltalande som ägande var för 1970-talets vänsteraktivister – medan tanken på att dela vissa fasta kostnader med andra är både praktisk och tilltalande.

I boken ”It’s a Sharable life” redogör till exempel författaren Chelsea Rustrum bland annat för hur vi kan gynna privatekonomin såväl som miljön och vårt sociala liv genom att delvis dela boende, bil, sociala utrymmen och så vidare med andra – och spår också att framtiden handlar mer om att dela än att äga. Boken har blivit en snackis i USA och är bara ett exempel på det ökade intresset för att effektivisera och anpassa boende och livsstil efter don och person.

En del får möjligen kalla kårar av termen kollektiv och associerar genast till 1970-talet, linssoppa och delandet av allt från partners till badrum. Men den moderna tidens kollektiva boenden är en rak motsats till hippieepokens kollektiv. Snarare påminner den nya boendetrenden om gemytliga hotell med lyxiga lounger. I USA har det blivit allt vanligare med bostadshus som rymmer gemensamma utrymmen som gym, kafé, bar, bilpool och större sociala utrymmen. Vissa av dessa så kallade shared living-fastigheter har till och med ett tema för de boende för att gemenskapen ska bli lättare och fler utrymmen ska kunna delas.

På Big Island, Hawaii, finns till exempel ett bostadsområde för yogaentusiaster där de boende tillsammans betalar för daglig yoga och meditation i huset. I New York finns en rad bostadshus med små mikrolägenheter för entreprenörer och konstnärligt verksamma där de gemensamma utrymmena som kafét, baren och biografen betalas gemensamt av de boende.

 

Framtidens boende - att vi delar på gemensamma ytor?
Framtidens boende – att vi delar på gemensamma ytor? ILLUSTRATION: Klas Fahlén

 

I Sverige är det främst i storstäderna byggentreprenörer börjat få upp ögonen för den grupp människor som lever mycket på resande fot och inte i samma utsträckning som tidigare efterfrågar egna ytor. Fastighetsbolaget AG Properties har till exempel satsat på att bygga om och renovera de gamla 1910-talshusen på Inesdalsgatan och Kronobergsgatan på Kungsholmen i Stockholm till mikrolägenheter efter modellen shared living.

Fastigheterna som tidigare var tänkta för kvinnor med egen försörjning har gjorts om till toppmoderna små lägenheter med funktionella kök och en rad gemensamma bekvämligheter i huset. Viking Nordin på AG Properties menar att lägenheterna är som gjorda för den moderna storstadsmänniskan som sätter   bekvämlighet och tillgänglighet framför ett eget extra rum.
– Vi kallar det community snarare än kollektiv, eftersom det påminner mer om ett hotell än ett traditionellt kollektiv. Unga människor idag har inte samma behov av att äga utan söker istället access till exempel bil och utrymmen, säger Viking Nordin.

 

1520-visningslagenhet-4 (1) 2
Små lägenheter med funktionella kök och en rad gemensamma bekvämligheter i huset. Så är upplägget för fastigheten på Kungsholmen i Stockholm. ”Vi kallar det community snarare än kollektiv, eftersom det påminner mer om ett hotell än ett traditionellt kollektiv. Unga människor idag har inte samma behov av att äga utan söker istället access till till exempel bil och utrymmen”, säger Viking Nordin på AG Properties. Foto: Henrik Nero/Alexander White.
1520-omradet-3 2
Gemensamt vardagsrum? Tanken är att ytorna ska fungera som sociala mötespunkter för de boende. Rendering: AG Properties.

 

Lägenheterna på Kungsholmen är 20 kvadratmeter, med undantag för vindslägenheterna som är lite större och kommer ut på marknaden i höst. I huset finns ett delat gym inklusive en personlig tränare, ett så kallat second living room, ett litet torg för gemenskap, en deli där de boende kan dricka såväl morgonkaffe som ta ett glas vin med grannarna på kvällen, och såklart en toppmodern tvättstuga som är öppen dygnet runt och bokas via en app.
– Tanken är att ytorna ska fungera som sociala mötespunkter för de boende, men det är inget påtvingat att umgås utan det ges snarare möjlighet till det. Eftersom de som väljer den här typen av boende ofta är på resande fot ges också möjlighet att hyra ut lägenheterna i andra hand längre perioder, och dörrarna öppnas med sms-kod om man är bortrest och behöver släppa in en vän eller hyresgäst, säger Viking Nordin.

I Sverige är trenden med shared living ännu i begynnelsen, men framtidsspanare och trendanalytiker spår att detta livsstilsboende kommer att bli alltmer populärt i takt med att vi är mer specifika med vad vi vill och i vilken slags miljö vi vill bo. Genom att dela ytor med likasinnade växer såväl relationer som idéer, och samarbeten utöver boendet får ytor att födas på. Efter att ha sett New Yorks shared living-projekt med allehanda inneboende kreatörer som delar allt från gourmetrestaurang i huset till pool och odlingar på taket, och de nya toppmoderna lägenheterna på Kungsholmen känns bilden av 70-tal och filmen Tillsammans ganska fjärran. I stället väcks associationerna till tv-serievärlden såsom Vänner, Seinfeld och Melrose Place – en gemenskap utanför dörrarna och ett socialt nätverk snarare än främlingar till grannar. Men till skillnad från dessa fiktiva boenden är reella och samtida frågor som miljön, privatekonomin och nätverkande inkluderade. Vissa trendanalytiker går så långt som att beskriva framtidens boenden som en webbsida med all inclusive – allt är digitalt och klickbart, det mesta är gemensamt och likasinnade samlas på samma ytor.
Tanken är hisnande; framtidens boende är som 70-talets kollektiv, men uppgraderat till digitalt lyxformat.